Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data for replying to your request.

Why you'll love MyOlympus

All members get access to exclusive benefits:

 • Member community
 • Register products
 • Extended warranty
 • Monthly newsletter

Natuurfotografie in de winter

Er zijn maar weinig gevoelens die zo bevrijdend zijn als het voelen van een koele bries langs uw wangen terwijl u diersporen volgt in de vers gevallen sneeuw. Dikke sneeuwklokjes dwarrelen van de boomtakken boven uw hoofd en het enige geluid in de winter is het geluid van uw eigen adem en de sneeuw die onder uw voeten knispert. Voor degenen die in gebieden met veel sneeuw wonen, is winter de beste tijd om dieren in het wild te vinden en te fotograferen.

Winter is uw vriend

De verleiding om 's middags op de bank te kruipen met een kop warme chocolademelk of een glaasje rode wijn is groot als u de winterse wind tegen uw ramen hoort beuken. De wind en de sneeuw die de winter met zich meedraagt, kunnen immers erg onherbergzaam lijken. Maar elke natuurfotograaf leert snel dat de winter zijn vriend is. De koude wind die de boomtakken buiten uw raam doet schudden, is de winter die u begroet en u uitnodigt om buiten diersporen in de sneeuw te zoeken... maar zorg ervoor dat u voorbereid bent:

 • Kleed u warm aan Trek uw waterdichte winterbroek, uw warmste jas, uw stevigste laarzen aan. Hebt u het warm genoeg? Ja? Mooi. Trek dan nog een extra trui aan. Waarschijnlijk moet u eerder stoppen met uw shoot wanneer u koude vingers en tenen hebt. U kunt altijd laagjes uittrekken, maar als u eenmaal in het bos bent, kunt u geen extra laagjes meer aantrekken. Kleed u altijd voor de lange termijn en overweeg misschien om voor alle zekerheid handwarmers in uw handschoenen en sokken te stoppen.
 • Laat uw uitrusting acclimatiseren Ik heb het geluk dat ik hoog in de bergen woon waar de lucht het hele jaar door droog is. Toen ik begon te reizen voor natuurfotografie, leerde ik al snel dat condens op lenzen en camerabehuizingen heel onhandig kan zijn in koude, vochtige klimaten. Als u uw apparatuur verplaatst van een warme locatie naar buiten waar het vochtig is of andersom, kan condens ontstaan ​​op de glazen onderdelen van de camera. Als u uw lenzen en behuizing opbergt op een plek met hetzelfde klimaat als buiten waar u gaat fotograferen, kunt u de hoeveelheid condensvorming op het glas verminderen. Ik heb mijn uitrusting opgeborgen in auto's, garages, onverwarmde ingangen van huisjes, zodat deze al koud en geacclimatiseerd is wanneer het tijd is om te fotograferen. Als u in een gebied woont waar u uw uitrusting niet per se veilig onbeheerd kunt achterlaten, zorg er dan voor dat u vroegtijdig uw huis verlaat zodat de condens kan wegtrekken of neem voldoende droge lensdoekjes mee om uw uitrusting af te nemen voordat het bevriest.
 • Wees veilig Vergeet niet dat de winter zwaar en onvoorspelbaar kan zijn. Een situatie kan snel gevaarlijk worden dankzij snel veranderende weersomstandigheden, ruige terreinen en de gure wind. Probeer in de winter te voorkomen dat u er alleen op uit trekt om dieren in het wild te fotograferen. Maar als het moet, geef dan voor het geval dat iemand een heads-up over waar u van plan bent foto's te maken en wanneer u van plan bent terug te zijn.

Diersporen vertellen een verhaal

Het beste aan dieren fotograferen in het wild in de winter is dat u geen expert in bushcraft hoeft te zijn om uw onderwerpen te volgen. Hun sporen zijn makkelijk te herkennen in de sneeuw en het koude, witte landschap verraadt tekens van dieren die u kunnen helpen bij uw zoektocht.

 • Poot- en hoefafdrukken Dierafdrukken in de sneeuw kunnen u veel informatie geven over uw onderwerp. Bestudeer de afdruk om vast te stellen hoe recent een dier ergens is geweest. Oudere sporen lijken meer op niet-specifieke gaten in de sneeuw en zijn meestal niet de beste keuze om te volgen, aangezien het dier dat ze heeft achtergelaten waarschijnlijk al lang verdwenen is. Verse sporen zijn scherpe en duidelijke afdrukken met veel details. Met voldoende tijd en vastberadenheid leiden ze u rechtstreeks naar uw onderwerp.
 • Lichaamsafdrukken van dieren Soms leiden sporen tot lichaamsafdrukken in de sneeuw waar een dier 's nachts is gaan liggen. Dit is als het vinden van een goudmijn in natuurfotografie. Als u kunt vaststellen waar een dier heeft geslapen, kunt u proberen om bij zonsopgang of zonsondergang in de buurt te zijn. Dit zijn de momenten waarop ze het meest waarschijnlijk op die plek te vinden zijn.
 • Andere tekens van dieren Door de ongerepte witte sneeuw is het makkelijk om het contrast te zien waar een dier deze heeft gemarkeerd met urine of uitwerpselen ('tekens' van dieren). Als u op dergelijke tekens let terwijl u diersporen volgt, kunt u vaststellen hoe recent een dier ergens is geweest. Een vers teken betekent dat het tijd is om uw camera bij de hand te houden, want uw onderwerp is niet ver vooruit.

De compositie

Hoewel de winter de makkelijkste tijd kan zijn om dieren in het wild te vinden om te fotograferen, kan het de moeilijkste tijd zijn om uw foto goed te belichten en samen te stellen. De verblindende witte sneeuw kan makkelijk overbelicht worden en door de nabije winterzon kan het licht gedurende de meeste korte daglichturen fel lijken. Door uw koude vingers en tenen kan het verleidelijk zijn om haastig foto's te maken, zodat u terug kunt gaan naar uw warme auto. Maar u hebt ondanks de omstandigheden zo hard gewerkt om uw dier te vinden, dus maak het de moeite waard, doe het rustig aan en neem even de tijd om over uw compositie na te denken.

 • Kadreer uw onderwerp Pakken sneeuw en kale bomen zorgen voor een ander landschap dan de zomer. Door de afwezigheid van kleur kan uw achtergrond somber lijken zonder een goed doordachte kadrering. Beweeg langzaam rond uw onderwerp als dat kan en gebruik het landschap om uw onderwerp te kadreren. Fotografeer dicht bij een stapel sneeuw of een kleine tak om een hoek van uw foto wazig te maken of hurk zo laag als u kunt en fotografeer vanaf de grond naar boven. Concentreer u er echt op om uw onderwerp op te laten vallen tegen de anders kale omgeving.
 • Houd afstand Diepe sneeuw kan het moeilijk maken om u snel terug te trekken als uw onderwerp tekenen van ongemak of agressie begint te vertonen. Het is essentieel om telelenzen mee te nemen. Hierdoor kunt u op een veilige en respectvolle afstand van uw onderwerp blijven, terwijl u toch het gewenste gezichtsveld hebt om intieme, gedetailleerde beelden vast te leggen.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO • 1/640 • F4.0 • ISO 200

 • Omarm de imperfectie Na uren door de sneeuw te hebben geploeterd, hebt u uw onderwerp gevonden. Hij nam zijn meest majestueuze pose aan en snuffelt in de wind voordat hij zich omdraaide en weer verdween in het besneeuwde landschap. U bent erin geslaagd een snelle reeks scherpe beelden vast te leggen voordat hij ontsnapte en de bewolking belooft sneeuw of regen, dus u draait zich om en keert terug naar huis. Wanneer u thuiskomt en uw foto's uploadt naar uw computer, merkt u dat uw foto's overbelicht waren en dat het wit van de sneeuw zo overbelicht was dat alle details achter uw onderwerp verloren zijn gegaan. Wees niet bang om de overbelichting te omarmen. Laat de te witte sneeuw dienen als een schril contrast voor uw onderwerp. Het kan lastig zijn om afbeeldingen met een hoog contrast in andere tijden van het jaar vast te leggen, dus omarm ze wanneer u kunt.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO • 1/640s • F6.3 • ISO 200

De instellingen

Natuurfotografie in de winter gaat gepaard met veel vallen en opstaan. De instellingen die u in de koude schaduw van het bos gebruikt, kunnen verschillen van de instellingen die u nodig hebt op de verblindend witte sneeuwvlaktes. Hieronder staan ​​enkele van mijn aanbevolen instellingen en uitrusting. Vergeet echter niet dat de omstandigheden snel veranderen in de winter, dus u zult waarschijnlijk ook uw instellingen moeten wijzigen.

 • Camera: De OM-D E-M1 Mark III of OM-D E-M5 Mark III. De E-M1 Mark III is geweldig voor het fotograferen van dieren in het wild, omdat u uw focuspunt moeiteloos kunt aanpassen met de joystickfunctie. Een camera met de instelling Pro Capture-modus is mijn voorkeursoptie voor het fotograferen van dieren in het wild, omdat het ervoor zorgt dat ik het moment niet mis, wanneer ik bijvoorbeeld een halve seconde te laat ben met het indrukken van de sluiter. Daarnaast kies ik voor een behuizing met een goede beeldstabilisatie, zodat ik mijn bagage kan verlichten door mijn statief thuis te laten.
 • Lenzen: De M.Zuiko 40-150mm F2.8 PRO of M.Zuiko 300mm F4.0 PRO. Een goede telelens is onmisbaar voor natuurfotografie in de winter om ervoor te zorgen dat u veilig blijft, uw onderwerp de afstand geeft die het verdient en toch scherpe foto's maakt.
 • Modus: Handmatig met de Pro Capture- of Continuous Shooting-modus ingeschakeld.
 • Sluitertijd: 1/250 - 1/1500 afhankelijk van hoe actief het dier is en het licht en/of de schaduwen.
 • Diafragma: F2.8-F5.6 is voor mij ideaal. Dit bereik maakt de achtergrond een beetje wazig en laat uw onderwerp eruit springen. Als ik een dier met een gewei fotografeer, kies ik misschien eerder voor een diafragma van F5.6 om ervoor te zorgen dat al het gewei nog scherp op de foto komt. Als het dier geen gewei heeft, vind ik het geen probleem om het diafragma te verlagen.
 • ISO: Ik pas de ISO-waarde aan volgens het gewenste diafragma en de gewenste sluitertijd en ik probeer deze zo laag mogelijk te houden om ruis te voorkomen.
 • Scherpstellen: Automatisch

Uitgelichte producten:


Over u

Meer informatie over Brooke Bartleson

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Wildlife’