Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data for replying to your request.

Why you'll love MyOlympus

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Wimbledon

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO • F4.0 • 1/800 • ISO 800

De eerste keer dat ik een camera van Olympus heb uitgeprobeerd was in 2014. Ik fotografeerde toen in Europa om Tough Mudder meer bekendheid te geven en Olympus was een van de sponsors in Duitsland. De OM-D E-M1 Mark II was nog niet verkrijgbaar, maar ik kon wel gebruikmaken van de OM-D E-M1 Mark I.
Vanaf het eerste moment dat ik de camera in mijn hand hield, was ik onder de indruk van de kwaliteit en het lage gewicht van de behuizing en de lenzen. Ik stond versteld dat zo'n klein apparaat zulke prachtige foto's kon maken. Nadat ik jarenlang onderweg was geweest met zware SLR's en zelfs nog zwaardere lenzen, was ik opgelucht toen ik hoorde over een systeem waarmee je je geen ongeluk hoeft te tillen om professionele foto's te kunnen maken. Voor veel van mijn werk moet ik foto's snel maken met weinig licht. Hierdoor was ik helaas nog steeds aangewezen op mijn DSLR-apparatuur, met name voor het fotograferen van sportevenementen.

Elke fotograaf heeft een favoriete camera of een reden om een bepaald merk of model te gebruiken. Als professioneel fotograaf hoef ik niet te benadrukken dat uitstekende beeldkwaliteit op de eerste plaats komt. Maar aangezien ik heel uiteenlopende scènes fotografeer en ik voor mijn foto's de hele wereld afreis, zijn gewicht en compatibiliteit twee aspecten die bijzonder zwaar wegen.
Toen ik in november 2016 de uitnodiging ontving om de OM-D E-M1 Mark II te testen, was ik dan ook zeer benieuwd of Olympus alle aangekondigde wijzigingen ook daadwerkelijk in de nieuwe apparatuur had verwerkt.
Tijdens het testen van de nieuwe E-M1 Mark II was ik echt onder de indruk van alle nieuwe functies en verbeterde prestaties. Maar ik durfde mijn DSLR's nog niet definitief op te bergen. Ik had nog niet alle grenzen opgezocht met de OM-D E-M1 Mark II om te kijken of ik ook onder druk goed met de camera overweg kon, zoals tijdens een internationaal sportevenement.
Ik wilde de Olympus echt graag nog eens uittesten tijdens Wimbledon. Voor toeschouwers is het natuurlijk geweldig om bij Wimbledon aanwezig te zijn, maar als je twee weken lang van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat met zware apparatuur heen en weer moet rennen, denk je wel anders. Ook als je net zo'n groot tennisfan bent als ik! Daarom hoopte ik dat mijn eerste indrukken van de OM-D E-M1 Mark II juist waren en dat ik er echt plezier in zou hebben om het toernooi te fotograferen. Ik hoopte dat ik niet al na de eerste week uitgeput zou zijn en er tegenop zou zien om nog een week een zware tas apparatuur met me mee te zeulen om mijn klant de beste foto's te kunnen leveren.
Ik moet zeggen dat je tijdens internationale sportevenementen niet veel spiegelloze camera's ziet. Dus toen ik mijn Olympus OM-D E-M1 Mark II uit de tas haalde, ging dat niet onopgemerkt aan de andere fotografen voorbij. Ik kan wel zeggen dat ik aan het begin van het toernooi enkele bevreemde blikken kreeg.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO • F4.0 • 1/2000 • ISO 800

Tijdens een evenement zoals Wimbledon krijg je te maken met wisselende weersomstandigheden en variërende belichting. Al je camera's en lenzen moeten blijven werken, ook als er problemen optreden of situaties anders lopen dan je had verwacht. Het is uiteraard het belangrijkst dat ze actiefoto's kunnen maken van snelbewegende onderwerpen.
Met het oog op de voortdurend veranderende belichting (zon/wolken), zou ik nooit iets anders gebruiken dan de handmatige instellingen, continue autofocus en snelle of langzame sequentiële opnamen. Het is ook belangrijk om over een nauwkeurige AF-doelmodus te beschikken, en daar is de OM-D E-M1 Mark II bijzonder goed in.
Vorig jaar heb ik de Olympus tijdens Wimbledon twee weken lang onafgebroken gebruikt! Ik heb mijn DSLR-camera überhaupt niet aangeraakt en ik had niet het idee dat mijn apparatuur op enig punt tekortschoot. De vreemde blikken die ik dat jaar aanvankelijk kreeg van de fotografen om me heen veranderden soms ook in interesse en belangstelling. Er blijven natuurlijk sportfotografen die de prestaties van een kleine spiegelloze camera met compacte lenzen in twijfel trekken, en de voorkeur geven aan de apparatuur die ze zelf gebruiken. Maar wat zou jij doen als je 8 kilo aan camera's en lenzen met je meezeult en hetzelfde resultaat kunt krijgen met apparatuur die niet meer dan 1 of 2 kilo weegt? "Er zal wel een goede reden zitten achter al dat gewicht!" Ook de fotografen links en rechts van me waren onder de indruk toen ik hun mijn foto's liet zien. Dus wie weet. Misschien zien we volgend jaar wel wat meer fotografen op Wimbledon met een spiegelloze camera.

Ik heb beslist een paar favoriete lenzen die ik gebruik voor tennis en de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO (gelijkwaardig aan 80 tot 300) F2.8-lens is daar een van. Dit is een fantastische lens voor tenniswedstrijden. Het bereik is enorm en de lens heeft een constante diafragmawaarde van F2.8. En dat komt later op de dag absoluut van pas.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 Pro • F5.0 • 1/800 • ISO 250

Deze foto is gemaakt vanaf een hoger gelegen punt met uitzicht op het Centre Court. Een geweldige plek om vanaf te fotograferen, vooral als je interessante foto's wilt maken van de schaduwen van de spelers als de zon wat lager staat.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Pro • F5.0 • 1/60 • ISO 200

Dat is natuurlijk een goed moment om de fisheye-lens tevoorschijn te halen. Het compacte formaat van de fisheye-lens van Olympus maakt deze nog aantrekkelijker. Het betekent dat ik de lens naast al mijn onmisbare apparatuur met me mee kan nemen om een paar extra foto's te maken die weer net wat anders zijn. Ik zou het fysiek gezien niet aankunnen om met het gewicht van mijn full-frame camera en nog een extra lens van het ene naar het andere veld te rennen.


Ik probeer de ISO zo laag mogelijk te houden, maar wanneer ik tenniswedstrijden fotografeer, word ik geholpen door de geweldige ISO-prestaties van de camera en houd ik de ISO ook overdag vrij hoog. Voor alle actiefoto's geldt dat je een snelle sluitertijd wilt, tenzij je een pan-effect wilt krijgen. Omdat het licht voortdurend verandert, spelers in de schaduw lopen of de zon achter de wolken verdwijnt, houd ik de ISO soms vrij hoog. Hierdoor hoef ik alleen nog het diafragma en de sluitertijd aan te passen en hoef ik niet bang te zijn dat de sluitertijd onder de 1/1000 komt.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 Pro • F4.0 • 1/8000 • ISO 800

Deze foto heb ik gemaakt met mijn M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO (gelijkwaardig aan een full-frame 14mm- tot 24mm-camera). Wat voor deze foto goed van pas kwam, was dat ik de camera heel dicht bij de grond kon houden en de foto kon maken via het aanraakscherm. Ondanks dat ik de camera zo laag hield, had ik volledige controle over wat ik wilde fotograferen en kon ik beeldvervorming voorkomen. Dat was me met mijn full-frame camera nooit gelukt.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 • F2.5 • 1/2500 • ISO 400

Dit is ook een van mijn favoriete lenzen voor tennisfoto's (M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8). Perfect om de actie vanaf de zijlijn vast te leggen. De lens is gelijkwaardig aan een full-frame 150mm-camera, maar met deze lens kun je de hele wedstrijd fotograferen zonder dat je pijnlijke armen krijgt. 

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO • F5.6 • 1/3200 • ISO 800


Dit lijkt misschien makkelijker te fotograferen dan het in werkelijkheid is. Je hebt alle hulp nodig wanneer je probeert de ogen en de bal scherp te krijgen exact op het moment dat de ogen zich op de bal concentreren. Het helpt in ieder geval enorm om 16 opnamen per seconde te kunnen maken.

Ik heb tijdens Wimbledon de volgende apparatuur gebruikt: 

2 x Olympus OM-D EM1 Mark II
M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm F1.8 Fisheye PRO
M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm F4.0 IS PRO (gelijkwaardig aan een full-frame 600mm-camera)
M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm F1.8 (gelijkwaardig aan een full-frame 150mm-camera)
M.ZUIKO DIGITAL ED 7mm-14mm F2.8 PRO
M.ZUIKO DIGITAL ED 40mm-150mm F2.8 PRO

Show more comments (0)