Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Waarom het OM SYSTEM ideaal is voor macrofotografie

Macrofotografie in de natuur is fascinerend omdat de allerkleinste onderwerpen kunnen worden uitvergroot en het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt.

Mensen die weleens hebben geprobeerd om dingen op ware grootte en nog groter vast te leggen, weten dat er een aantal zaken van groot belang zijn bij macrofotografie.

Ik wilde meer details en een hogere vergrotingswaarde. Na meer dan 10 jaar overtuigende fotografische resultaten te hebben bereikt met een fullframe spiegelreflexcamera besloot ik derhalve over te stappen op het OM SYSTEM MFT-systeem.

Mijn huidige OM-D E-M1 Mark III is voor mij de perfecte camera om macro-opnamen te maken en OM SYSTEM heeft me volledig overtuigd.

Waarom overstappen van een fullframe spiegelreflexcamera naar OM SYSTEM MFT?

Macrofotografie is voor mij persoonlijk een manier om een verborgen miniatuurwereld te ontdekken.

Ik ben gespecialiseerd in het fotograferen van de kleinste spinnen en insecten.

Dankzij de macrolens zie ik dingen die met het blote oog vaak onzichtbaar zijn. Het biedt toegang tot een fascinerende wereld vol kleuren, texturen en vormen. Het vinden en fotograferen van nieuwe soorten is een verslaving geworden. Ik probeer mijn wilde en levendige onderwerpen persoonlijkheid te geven en ze van een andere kant te laten zien zodat afkeer en vooroordelen hopelijk veranderen in fascinatie en bewondering of respect.

Ik fotografeer mijn onderwerpen uitsluitend zonder statief en met flitslicht.

Het is een uitdaging om een zo hoog mogelijke vergrotingswaarde te bereiken en tegelijkertijd een heldere foto met geweldige scherptediepte te maken terwijl de kruipende en springende onderwerpen in beweging zijn. Vergroting, diafragma, scherptediepte, sluitertijd enz. zijn rechtstreeks aan elkaar gerelateerd of afhankelijk van elkaar en het lukt dan ook maar zelden om op alle vlakken goede resultaten te behalen, zeker niet met een fullframe spiegelreflexcamera. De veelbesproken wat meer oppervlakkige scherptediepte die mensen graag in portretten zien, vormt bij macrofotografie eerder een nadeel.

Om bijvoorbeeld een spin met een vergrotingswaarde van 2:1 volledig scherp te krijgen, moest ik op mijn oude set focusstapeling gebruiken om van meerdere individuele opnamen één beeld te maken met een grotere scherptediepte. Dit moest bovendien achteraf in de bewerking gebeuren en dat kost meer tijd. Dit wordt een vrijwel onmogelijke taak als het onderwerp ook nog eens beweegt. Nu geldt: hoe minder foto’s per scène, hoe beter.

Dankzij de micro-four-thirds-technologie van de OM SYSTEM-camera’s is het 1:1 beeld van de fullframe camera bij MFT nu 2:1.

Dit betekent bovendien dat één foto aanzienlijk meer scherptediepte biedt met vergelijkbare beelddetails zodat ik minder werk en tijd hoef te steken in het maken en achteraf bewerken van foto’s. Zo is de kans ook minder groot dat ik interessante scènes en situaties mis. Als een onderwerp tijdens het maken van stapelopnamen beweegt, wordt die opname namelijk onbruikbaar.

MFT biedt in vergelijking met fullframe dus een twee keer zo grote vergrotingswaarde.

Er is bovendien meer flexibiliteit bij het vergroten van het onderwerp en het bijsnijden van het beeld.

Naast dit aspect, dat voor mij het belangrijkste is, raakte ik verder overtuigd door de compactheid van de camera en functies zoals de modus voor opnamen met een hoge resolutie en de geïntegreerde focus stacking.

De kersen op de taart zijn de Starry Sky AF voor het maken van astrofoto's, iets waar ik altijd al geïnteresseerd in ben geweest, de geweldige beeldstabilisatie en het Live-ND-filter dat ongelooflijke flexibiliteit biedt bij meer dan alleen macrofotografie en zelfs zonder extra accessoires.

Ik ben bovendien fan van het bijzonder stijlvolle design van de OM-D E-M1 III, een mix tussen retro en modern.

Het gewicht dat ik meeneem in de wildernis is erg belangrijk en de kleinere en lichtere OM SYSTEM-lenzen maken op dat gebied een groot verschil. Ook de weerbestendigheid van OM SYSTEM is zeer praktisch en ik ben benieuwd naar alle nieuwe snufjes op mijn camera. Zoals de Pro Capture-modus die vooral goed van pas lijkt te komen bij bewegende onderwerpen, maar die ik nog niet heb kunnen uitproberen.

Hoe is fotografie veranderd door de OM-D E-M1 Mark III in vergelijking met een fullframe spiegelreflexcamera?

De uitsnedefactor van 2x van de OM-D E-M1 III is op macrogebied een absoluut voordeel.

Dit betekent dat ik heel erg dicht bij mijn onderwerpen kan komen zonder hulpmiddelen te hoeven gebruiken zoals tussenringen, losse lenzen of lenzen met een vergrotingswaarde die hoger is dan 1:1.

En mijn uitrusting weegt aanzienlijk minder. Dit betekent meer vrijheid tijdens het fotograferen, vaak met één hand. Met mijn andere hand kan ik dan een extra flitslicht vasthouden of de takken in de struiken opzij houden.

Ik zou met een grotere en loggere uitrusting nooit een mug op mijn vrije arm kunnen fotograferen die zich volzuigt met mijn bloed.

Ik ben er eigenlijk uit noodzaak aan gewend geraakt om bij fullframe de handmatige focus stacking te gebruiken, maar dankzij de geïntegreerde stacking in de camera kan ik nu snel en eenvoudig stapels maken. Dit kan zelfs al tot één compleet beeld worden berekend. Dit is vooral handig als er weinig tijd is, bijvoorbeeld als ik opnamen maak van schuwe of zeer beweeglijke spinnen.

Tips voor macrofotografie met OM SYSTEM MFT (OM-D E-M1 Mark III)

  1. De uitgebreide LV-functie (Live View Boost) activeren.

Deze functie zorgt dat de elektronische zoeker altijd een helderder, perfect belicht beeld laat zien, ook als er minder licht is. Zo wordt het eenvoudiger om kleine onderwerpen scherp in beeld te houden. De juiste belichting wordt bij gebruik van handmatige instellingen en handmatig flitslicht grotendeels vooraf bepaald en het is dan ook geen probleem dat de zoeker niet de daadwerkelijke belichting weergeeft.

  1. Instellingen voor uiteenlopende opnamescenario’s

Ik heb diverse profielen opgeslagen voor uiteenlopende opnamescenario’s met verschillende vereisten. Ik heb niet alleen een standaard handmatig profiel met handmatige instellingen voor handmatige opnamen, maar bijvoorbeeld ook een persoonlijk profiel voor het gebruik van de geïntegreerde stapelfunctie van de camera. Zo kan ik heel snel van profiel wisselen zonder elke keer de instellingen op de camera te hoeven aanpassen, iets dat veel tijd kost.

Energiebesparing

  1. Er wordt meer vermogen gebruikt als de elektronische zoeker en het achterste scherm worden gebruikt.

Daarom schakel ik de camera volledig uit als ik nieuwe onderwerpen zoek. Ik heb voor de zekerheid altijd een extra batterij bij me.

  1. De 1:1-schakelaar op de 60 mm macrolens

De M.Zuiko 60 mm macro is aan de zijkant uitgerust met een kleine schakelaar. Stel de schakelaar in op 1:1 en houd kort vast zodat de lens (indien ingesteld op de optie handmatig, wat zeker aan te raden is bij macro-opnamen) zichzelf instelt op deze vergrotingswaarde. Deze 'snelkoppeling' is heel nauwkeurig afgesteld zodat er geen tijd meer verloren gaat aan het draaien aan de scherpstelring van de lens.

Tips voor perfect scherpe macro-opnamen van spinnen en insecten.

  1. Handmatige camera-instellingen

Ik kan mijn instellingen volledig naar wens aanpassen als ik de handmatige modus gebruik. En ik kan met het flitslicht op deze manier elke keer weer de juiste belichting bereiken. Ik maak vrijwel alleen opnamen op f/8-10 met ISO 100-200 en een sluitertijd van 1/125-1/250. De juiste belichting wordt dan alleen geregeld door te spelen met de intensiteit van het flitslicht.

  1. Handmatig scherpstellen

Ik stel altijd alleen handmatig scherp. Dit is een gewoonte die ik me in de loop der tijd eigen heb gemaakt. Ik vind het prettig om zelf alle instellingen te bepalen, dat is hoe ik werk. MAAR de AF-functie van de OM-D E-M1 Mark III is zo ongelooflijk nauwkeurig en snel dat ik die functie nu ook af en toe gebruik (in de S-AF-modus). In vergelijking met de spiegelreflexcamera is dit op deze camera een fijne optie om te gebruiken.

  1. Flitslicht en diffuser

Voor echt scherpe macrofoto’s raad ik aan om een flitslicht te gebruiken. Dit zorgt zo snel voor licht dat onderwerpen bijna ‘bevriezen’, zelfs als ze bewegen. De sluitertijd van de camera is hierdoor van minder groot belang dan bij opnamen zonder flitslicht.

Een diffuser, een conisch gevormde schijf gemaakt van doorschijnend wit polypropyleen rond de voorste lens, zorgt bijvoorbeeld voor zacht licht en verlicht het onderwerp op aantrekkelijke wijze zodat details optimaal zichtbaar worden.

Geen flitslicht bij de hand? De OM-D E-M1 III zorgt voor extreem krachtige beeldstabilisatie die zelfs ik nog niet eerder heb ervaren.

Eén verzoek:

De belangrijkste regel bij het maken van macro-opnamen van levende dieren en planten is: respect.

Verwond of beschadig geen dieren of planten, verstoor niets en veroorzaak geen stress.

Ga ethisch te werk en vermijd het gebruik van ijsspray en beschadig geen onderwerpen door ze te manipuleren. Dieren mogen niet permanent uit hun leefomgeving worden gehaald, ze zijn bijvoorbeeld vaak afhankelijk van bepaalde waardplanten.

Geduld wordt dikwijls beloond, maar accepteer dat dieren soms te actief zijn om een goede opname te maken. Misschien lukt het een volgende keer wel.


Uitgelichte producten:


Persoonlijke informatie

Meer informatie over Christian Brockes

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’