Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data for replying to your request.

Why you'll love MyOlympus

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Waarom ik heb gekozen voor OM SYSTEM door Jo Stenersen

Voordat ik overstapte naar OM System, gebruikte ik drie jaar lang een ander merk met een cropsensor in hun camera’s en daarvoor gebruikte ik als professioneel natuurfotograaf tien jaar lang een 35 mm-systeem. Systemen met een kleiner formaat sensor zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd op het gebied van hoge ISO-waarden en dynamisch bereik en zijn nu prima te gebruiken voor professionele natuuropnamen. Het merk dat ik gebruikte, beschikte echter niet over de optimale AF- en telefotolensopties die ik zocht. Ik begreep dat het OM SYSTEM-systeem indrukwekkende nieuwe functies bood en ik ontdekte na online research dat zeer vakkundige fotografen zoals Kai Jensen, Jari Peltomäki, en Brooke Bartleson deze apparatuur gebruiken om ongelooflijke resultaten te bereiken in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die waarin ik doorgaans werk.

E-M1 Mark III • M.Zuiko 12-200mm F3.5-6.3 • 42mm • 1/160sec • F5.4 • ISO320

Mijn ontevredenheid over de apparatuur die ik voorheen gebruikte en de schijnbare desinteresse bij de fabrikant voor echte natuurfotografie werkten demotiverend. Veel van hun content was afkomstig uit parken en dierentuinen en daar voelde ik weinig affiniteit mee. Ik besloot daarom andere merken te testen om iets te vinden wat motiverend zou werken en beter op mijn behoeften zou aansluiten. Ik wilde nog steeds een compact en krachtig systeem en OM SYSTEM stond dan ook bovenaan mijn lijst. Ik ontdekte al snel dat hun focus vooral ligt bij echte opnamen van de natuur en dieren. Hoe meer informatie ik vergaarde, hoe sterker mijn overtuiging werd dat dit systeem de juiste keuze zou kunnen zijn. Ik probeerde de OM-D E-M1 Mark III en een aantal M.Zuiko PRO-lenzen uit en ik stond echt versteld over mijn eerste ervaringen. Mijn wensen en verwachtingen waren hoog, maar werden verrassend overtuigend overtroffen! Ik wist na enkele dagen testen al dat dit systeem aan al mijn eisen voldeed en meer dan dat zelfs!

Mijn aandacht werd direct gegrepen door hoe snel en betrouwbaar de AF-functie werkt. Ik opende de bestanden op mijn pc en de scherpte was ongelooflijk. Ik kon opgelucht ademhalen toen ik enkele beelden die met een hoge ISO-waarde waren genomen in Lightroom opende. Bij de hogere ISO-waarden, zoals 6400 en 12.800, was er uiteraard wel wat ruis, maar dit was heel fijnkorrelig met duidelijke details en de kleuren waren vrijwel geheel zonder ruis. Omdat ik in Noorwegen woon word ik ook blij van de robuuste behuizing en weerbestendigheid en functies zoals Starry AF en Live Composite zijn werkelijk fantastisch! Dankzij deze technologische snufjes heb ik weer plezier in dingen die me al lang niet meer inspireerden. Het is nu heel eenvoudig om zonder overbelichting haarscherpe opnamen te maken van nachtelijke sterrenhemels, ongeacht de sluitertijd! Ik ben daarnaast groot fan van het geïntegreerde ND-filter om bewegend water te fotograferen. Het werkt heel prettig en de resultaten zijn geweldig. De technologie in deze camera’s is ongelooflijk, mijn werk wordt er veel eenvoudiger door!

Ik maak video’s en zowel de OM-D E-M1 Mark III als de E-M1X hebben een AF-functie die zo gebruiksvriendelijk is dat mijn ‘sluipschutter’-opnamen veel eenvoudiger worden. De zware gimbal is door de uitstekende beeldstabilisatie bovendien overbodig geworden en de LOG-bestanden zijn erg eenvoudig om mee te werken. Ik heb na enkele maanden al het gevoel dat dit de ideale match is voor mij en ik vind het geweldig om te werken met een merk dat me helpt om als fotograaf nog beter en creatiever te worden.

Het vastleggen van dieren kan zoals bekend erg onvoorspelbaar en soms uitdagend zijn. De functie voor het detecteren van vogels met oogdetectie is ronduit uniek. Het werkt verrassend goed en ik heb er al talloze opnamen mee kunnen maken die ik anders vast zou hebben gemist. Het leuke is dat het ook geschikt is voor kleine dieren, zoals eekhoorns en dassen! Na urenlang wachten tot een dier of vogel eindelijk beweegt, druk ik soms te langzaam op de ontspanner en is het beste resultaat een foto van een staart! Dit is geen probleem meer met Pro Capture dat voor mij zonder twijfel een van de meest aantrekkelijke functies is van het systeem.

Ik vind het heerlijk om dassen te fotograferen, ik ben dol op ze! Achter mijn huis heb ik een schuilplek gemaakt om foto’s te maken van de dassenfamilie die elke avond langskomt. Ik had bijna alle denkbare foto’s al genomen behalve eentje: een haarscherp en van zeer nabij genomen portretfoto van een das die ‘s avonds laat in de camera kijkt. Ik zat op een avond vastbesloten met mijn camera klaar, maar geen das te zien. Het werd steeds donkerder toen plots het vrouwtje en haar drie jongen verschenen, maar het licht was erg slecht. Ik moest mijn E-M1X instellen op een ISO-waarde van 12.800 met een lange sluitertijd van 1/80s. Dat is een lastige sluitertijd voor opnamen met een 400 mm-lens, zelfs als dit de M.Zuiko 150-400 mm F4.5 PRO is. Een van de dassen kwam eindelijk dichterbij, bewoog zijn kop omhoog en ik keek via de zoeker in zijn ogen. Ik moest mijn camera optillen en zonder statief een opname maken om de gewenste compositie te realiseren. Het beeld werd direct scherpgesteld en ik drukte de ontspanner in. Ik hoopte van harte dat dit het beeld was dat ik zocht. En dat was ook zo, het beeld was scherp dankzij de beeldstabilisatie! Ik verwijderde zoveel mogelijk ruis in Topaz DeNoise en het resultaat was gelukkig helder, scherp en zonder ruis. Ik was ontzettend blij!

Exif: OM-D E-M1X, M.Zuiko 150-400 mm F.4.5 PRO, F4.5, 1/80s, ISO12,800

Ik probeer dieren als individuen vast te leggen om zo iets te laten zien van hun persoonlijkheid en karaktertrekken. Mijn advies voor anderen die de natuur en dieren willen fotograferen: zorg voor volledig opgeladen batterijen en neem altijd voldoende geheugenkaarten mee. Vergeet ook niet om een goed lensdoekje mee te nemen. Ga ervan uit dat een trip langer duurt dan verwacht. Zo spelen stress en tijdgebrek geen rol bij het maken van goede opnamen. Neem wat extra water en een chocoladereep mee om gehydrateerd en energiek te blijven. En wees tot slot goed voorbereid! Houd uw camera altijd bij de hand en controleer de instellingen zodat er niets hoeft te worden aangepast als het licht verandert en er zich een kans voordoet. Dingen kunnen snel gaan en u kunt opnamen missen als u eerst nog de juiste belichtingswaarden moet instellen. Ik maak bij voorkeur opnamen vanuit een lage hoek. Dit zorgt voor meer diepte en een mooi kader voor het onderwerp met onscherpe begroeiing in de voorgrond. Maak opnamen op dezelfde hoogte als de ogen van uw onderwerp en beelden zien er al snel nog beter uit.

Slimme combinaties van camera en lens:

  • Dieren fotograferen: OM-D E-M1X + M.Zuiko 150-400 mm F4.5 TC 1.25x IS PRO.
  • Vogels fotograferen: OM-D E-M1X + M.Zuiko 300 mm F4 PRO + MC-14 or MC20.
  • Macro-opnamen in de natuur: OM-D E-M1 Mark III + M.Zuiko 60 mm F2.8 Macro.
  • Landschapsfotografie: OM-D E-M1 Mark III + M.Zuiko 8-25 mm F4 PRO.

Uitgelichte producten:


About the author

Related Tags

Comments