Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data for replying to your request.

Why you'll love MyOlympus

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Naar het einde van de wereld en terug

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/320s • ISO 800

De expeditie

In november 2016 had ik het geluk dat ik instructeur mocht zijn bij een Luminous-Landscape-workshop op Zuid-Georgia en Antarctica. Beide locaties stonden al een tijdje op mijn bucketlist, dus ik greep de kans om deze indrukwekkende landschappen te ontdekken en te fotograferen met beide handen aan.

De reis vanaf mijn huis in Noord-Engeland en weer terug was een ervaring op zich: drie vluchten om in Ushuaia op het zuidelijkste puntje van Argentinië te komen en aansluitend vier dagen op een schip om de Zuidelijke IJszee over te steken. Dit deel van de wereld is berucht om de ruwe wateren. Gelukkig hield de zee zich rustig en bereikten de workshopdeelnemers en ik zonder problemen, lichte zeeziekte daargelaten, Zuid-Georgia.

Ons reisschema bestond uit een bijna drie weken durende rondreis langs zeer gevarieerde locaties. We zouden beginnen op Zuid-Georgia, doorreizen naar het Antarctisch Schiereiland en ten slotte terugkeren naar Ushuaia. Onderweg zouden we veel fotograferen vanaf een bewegend schip en ook regelmatig aan wal gaan (van en naar de kust varen in een rubberen Zodiac) om het landschap en de wilde dieren te fotograferen. We gebruikten de Zodiac ook om een aantal met ijsbergen gevulde baaien te bekijken die we later tijdens de reis zouden aandoen.

  

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/200s • ISO 1250

De keuzes voor uitrusting

Ik heb weken getwijfeld over hoeveel en welke uitrusting ik zou meenemen. Omdat ik deze kans misschien maar een keer in m'n leven zou krijgen, wilde ik al m'n basisuitrusting meenemen, maar ik was me tegelijkertijd bewust van de beperkingen: alles wat ik inpakte, zou ik op mijn rug door meerdere luchthavens moeten meesjouwen, de bagage moest voldoen aan strenge richtlijnen van de luchthavens (zowel qua formaat als qua gewicht) en alles moest in een kleine Zodiac van en naar de kust worden vervoerd.

Ik wist ook dat ik in een behoorlijk extreme omgeving zou moeten werken, zowel qua vochtigheid (opspattend zeewater, regen en sneeuw) als qua koude. Deze factoren dreven me in de richting van mijn OLYMPUS-systeem.
Uiteindelijk koos ik ervoor drie OM-D-behuizingen mee te nemen: twee E-M1-behuizingen en dankzij OLYMPUS UK één E-M1 Mark II-behuizing (momenteel niet in de winkel verkrijgbaar) aangevuld met de nieuwe M.ZUIKO DIGITAL 12–100mm PRO-zoomlens (aan de twee E-M1-behuizingen koppelde ik een 7–14mm en 40–150mm PRO-zoomlens). In een klein en relatief licht pakket had ik een extreem breed spectrum aan telezoomopties tot mijn beschikking, zonder van lens te hoeven wisselen.

Ik besloot ook om mijn statief thuis te laten. Ik kan eigenlijk niet zonder statief, dus dit was de moeilijkste beslissing die ik moest nemen. Maar de noodzaak het gewicht zo laag mogelijk te houden en het feit dat ik vooral vanaf het trillende dek van een schip of een bewegende Zodiac zou gaan fotograferen, overtuigden me ervan dat ik deze opoffering kon doen, zij het niet van harte. En ik hoopte dat ik met de verbeterde IS (Image Stabilizer, beeldstabilisatie) op de E-M1 Mark II in combinatie met de 12–100mm PRO-lens kon blijven fotograferen in omstandigheden waarin ik normaal gesproken mijn statief zou hebben gebruikt.

Al mijn camera-uitrusting paste in mijn favoriete rugzak, die ik zou gebruiken voor het transport naar Argentinië en terug naar huis. Tijdens het fotograferen op locatie gebruikte ik een kleinere schoudertas waarin ik twee behuizingen en twee lenzen kon meenemen.

Met mijn laptop, twee externe harde schijven, laders en een iPad in mijn rugzak was ik klaar voor vertrek.

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/800s • ISO 200

Fotograferen op locatie: de fotografische uitdagingen

Een zoektocht op internet en gesprekken met mijn fotograferende vrienden die al eens in dit deel van de wereld waren geweest, bereidden me voor op wat ik zou kunnen fotograferen en op uitdagingen die ik onderweg zou kunnen tegenkomen.

De voor de hand liggende dingen die ik al heb genoemd en de verwachte vochtige en koude omstandigheden bleven niet uit. Tijdens het fotograferen vanaf het dek van het schip of vanaf de wal droeg ik meestal zeven lagen kleding (meerdere warme lagen met daaroverheen een waterdichte jas en een legging) om de elementen buiten te houden. Ik nam ook regenjassen voor de camera's en lenzen mee, maar die heb ik nauwelijks nodig gehad. De weerbestendigheid van de OM-D-set bleek voldoende om ervoor te zorgen dat alles goed bleef werken. En ik ben blij te kunnen zeggen dat geen van mijn camera's ermee is opgehouden. Bij sommige workshopdeelnemers lieten camera's het door de weersomstandigheden wel afweten, maar dit waren niet de OLYMPUS-bezitters (en dat waren er heel wat!). Ik nam een aantal reserve-accu's mee en door deze in mijn zakken of goed ingepakt in mijn tas te bewaren, kon ik de hele dag zonder accuproblemen blijven fotograferen.

Fotograferen vanaf een bewegend schip of vanaf een Zodiac bleek een behoorlijke uitdaging, niet in de laatste plaats omdat ik ervoor moest zorgen dat de horizon recht op de foto zou komen. De ingebouwde waterpas van de OM-D's bleek een godsgeschenk te zijn. Het IS-systeem en het indien noodzakelijk kunnen selecteren van hogere ISO-waarden zorgden ervoor dat ik bij het fotograferen geen last had van de nadelige effecten van het bewegende platform. Hierdoor hoefde ik geen enkele foto weg te gooien omdat deze onbedoeld wazig was geworden. Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk was van de IS-mogelijkheden van de E-M1 Mark II in combinatie met de 12–100mm PRO-zoomlens.

Ik was bang dat te weinig grijsverloopfilters voor problemen zouden zorgen bij contrasten, maar deze angst bleek ongegrond. Het dynamische bereik van de camera's zorgde ervoor dat in alle omstandigheden, ook in de meest extreme, alle schaduw- en lichtgradaties door de sensor werden geregistreerd (dit kon ik controleren door het histogram te bekijken). Zo kon ik tijdens de beeldbewerking details ophalen in foto's die overbelicht waren of juist te donker waren geworden.

Dankzij het gebruiksgemak van de OM-D's kon ik snel werken. Dit was om een aantal redenen van belang:

- Fotograferen vanaf een bewegend schip/Zodiac betekende dat ik de foto moest inkaderen en dat ik deze foto maar één keer kon maken; ik had zelden de kans om nog eens te klikken.

- Ik ben het niet gewend om wilde dieren te fotograferen. Voor het vastleggen van bewegende zeevogels en pinguïns of vluchtige uitdrukkingen en interacties tussen zeehonden bleek ik reflexen nodig te hebben die normaal nooit werden aangesproken. De snelheid van de camera's hielp me enorm!

- Mijn hoofdtaak was het leiden van een workshop en een van mijn kernprincipes is dat de deelnemers altijd op de eerste plaats komen. Dit betekent dat foto's die ik voor mezelf maak, hieraan ondergeschikt zijn. Maak ik een foto, dan moet dit snel gebeuren en me zo min mogelijk afleiden van mijn primaire taak. Dat ik toch aardig wat foto's heb gemaakt tijdens de reis, is deels te danken aan de zelfstandigheid van de deelnemers en deels aan het feit dat ik met de OM-D's snel kon fotograferen en snel verder kon met instructie geven.

De nieuwe 12–100mm PRO-zoomlens droeg hier ook aan bij. Deze lens heb ik tijdens de reis het meeste gebruikt. Ik heb veel profijt gehad van de mogelijkheid om het ene moment landschappen in groothoek te fotograferen en het volgende moment ingezoomde portretten van wilde dieren te maken. Voor mij is dit een ideale één-lens-oplossing voor landschaps-/reisfotografie.

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/60s • ISO 200

Conclusie

Dit was zonder twijfel de reis van mijn leven. Antarctica is zo'n plek die onder je huid kruipt, je in je hart raakt, je fantasie prikkelt en je ademloos achterlaat. Nu begrijp ik waarom mensen blijven terugkomen ondanks de extreem hoge bedragen die ze moeten neertellen.

Ik ben erg tevreden over de kwantiteit en kwaliteit van de foto's die ik heb gemaakt: landschappen, wilde dieren, ijsbergen, de kleuren en texturen van roest, de kleur van de zee en de lucht. Ik hoop dat ik in 2017 een boek met de foto's kan publiceren (en misschien komt er zelfs een tentoonstelling).

Wat mijn keuzes voor uitrusting betreft, ben ik blij dat ik kan zeggen de juiste beslissingen te hebben genomen. Alle camerabehuizingen en lenzen hebben probleemloos gefunctioneerd. Vooral de E-M1 Mark II heb ik met veel plezier gebruikt. Ik kon de bestanden in 100% grootte bekijken op mijn 27"-monitor, wat een ongekende rijkdom aan details openbaarde. Ik heb deze camera tegenover andere fotografen omschreven als de beste OM-D tot nog toe, en ik neem hier niks van terug, zeker niet nu ik de kwaliteit van de geproduceerde bestanden heb gezien. Ik was ook erg onder de indruk van de 12–100mm-lens. Ik heb alle primelenzen en PRO-zoomlenzen van OLYMPUS gebruikt en de optische kwaliteit heeft me geen moment teleurgesteld. Maar de 12–100mm-lens tilt fotograferen echt naar een hoger plan. Misschien ben ik iets te enthousiast, maar ik moet zeggen dat het bij f8 of f11 de scherpste OLYMPUS-lens is die ik ooit heb gebruikt. Deze lens zorgt voor briljant heldere beelden die rijk zijn aan details.

Tot slot wil ik nog zeggen: Als je de kans krijgt om naar Antarctica te gaan, grijp hem dan; zelfs als dit betekent dat je een nieuwe hypotheek moet afsluiten. Als je er maar voor zorgt dat je genoeg geld opzij legt voor de E-M1 Mark II en de 12–100mm-lens!

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/800s • ISO 200

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/5000s • ISO 200

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/2000s • ISO 200

E-M1 Mark II • M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm PRO • 1:4.0 • 1/60s • ISO 200