Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Een jaar uit mijn leven: fotograferen in het Britse Shetland

Op 60 graden noorderbreedte ligt ver in de Noordzee het Britse Shetland, geografisch gezien net zo dicht bij Noorwegen als bij het vasteland van Schotland. Inwoners van Shetland voelen zich meer betrokken bij Scandinavië en dat is, gezien een groot deel van het landschap en de natuurhistorische achtergrond van deze eilanden, volkomen terecht. De fotograaf kampt dankzij deze noordelijke ligging van de eilanden vaak met het van nature weinige daglicht.

Ik trotseer graag de natuurelementen; het geeft me enorm veel energie. Het waren dit verkwikkende, noordse leven aan de kust en de vele vogels waardoor ik mij in 2014 in Shetland vestigde. Ik prijs mezelf erg gelukkig dat mijn woonplek ook de broedplaats is van vele interessante vogelsoorten en van trekvogels. Het komende jaar hier op Shetland zal dan ook een spannend jaar voor mij worden.

(Zilvermeeuw, natuurlijke weerspiegelingen van een boot, Shetland)

Tijdens de wintermaanden houd ik me bezig met het samenstellen van een nieuw fotoboek over vogels. Als de tijd het toelaat, ga ik erop uit om waadvogels te fotograferen op de prachtige, verlaten stranden van Shetland of in de lokale haven, op zoek naar meer weerspiegelingen van vogels en vissersboten. Meestal fotografeer ik zo tussen 9 uur 's ochtends en 3 uur 's middags, als mijn dochter op school zit. Maar vaak genoeg trek ik er 's avonds weer op uit als mijn partner de ouderlijke taken op zich kan nemen.

Het fotograferen van waadvogels is een van mijn grote liefhebberijen. Als ik een zwerm vogels van verschillende soorten ontdek die net hartstochtelijk aan het fourageren zijn op een winderig, leeg strand, dan is dat voor mij echt een cadeautje. Het is spannend om ze heel rustig te benaderen met de camera alvast in de hand, een jaszak vol geheugenkaarten, batterijen en mijn autosleutel, en dan al zigzaggend - met korte pauzes - vooruit te lopen totdat de waadvogels aan mijn aanwezigheid gewend zijn. Dan zoek ik het beste plekje, vaak met de zon in mijn rug. Ik kniel of kruip door het zeewier of de duinen tot ik de perfecte locatie heb gevonden, vóór de lijn waarin de waadvogels zich bewegen. Ik ga op mijn hurken zitten of op mijn buik liggen om lage opnamehoeken te creëren. Vaak gebruik ik dan lage objecten op de voorgrond of materiaal op het strand om de foto een onscherpe voorgrondvervaging te geven voor een betere compositie.

Waadvogels accepteren mijn aanwezigheid vrij snel en daarom kan ik heel dicht op de vogels komen, die krijsen, communiceren, veren poetsen en fourageren… Allerlei heerlijke activiteiten tegelijk die ik probeer vast te leggen voor het vloed wordt en ze allemaal tegelijk wegvliegen naar een broedplaats in de buurt. Waadvogels fotograferen is voor mij pure ontspanning, en minuten kunnen gemakkelijk uren worden. Als ik genoeg tijd heb, kunnen waadvogels bovendien perfecte onderwerpen zijn om verschillende cameratechnieken te proberen, zoals ProCapture en lange sluitertijden. Een welwillend onderwerp dat heen en weer over het strand loopt, kan ik prima gebruiken om met modi en instellingen te experimenteren.

(Een drieteenstrandloper poetst de veren op een winderig strand, Shetland)

De vogels laten zich vooral zien als het slecht weer is, dus dan trotseer ik het weer ook. Fototrips plan ik meestal een dag van tevoren. Eerst bekijk ik de weersverwachting op verschillende sites en controleer ik de lokale eb- en vloedtijden. Meestal bestaat mijn kleine fototas uit de apparatuur die ik vrijwel altijd bij me heb, mijn OM-D E-M1X met een M.Zuiko 300mm F4.0 IS-PRO-lens, een M.Zuiko 60mm-macrolens, de MC-14- en MC-20-converters, reservebatterijen, geheugenkaarten, lensdoekjes, een flesje en een mobiele telefoon. Ik kan niet zonder mijn regenlaarzen en ik raad fotografen ook aan om meerdere lagen kleding aan te trekken, met een degelijk, lichtgewicht jack dat wind- en waterdicht is. Dan ben je helemaal klaar voor Shetland, waar we elke dag elk type weer kunnen verwachten.

(Noordse stern nabij een blauwe vissersboot, Lerwick, Shetland)

Omdat we zo noordelijk zitten, heb ik 's winters maar een paar uur daglicht. Ik wil die paar uren die ik heb dan wel ten volle benutten. In de zomer kan het contrast niet groter zijn, wanneer we volop licht hebben. In de vroege ochtend, als het voor velen eigenlijk nog bijna nacht is, schijnt prachtig zilverachtig licht op de kust, vaak versterkt door licht vanaf zee. Dit kan de krachtige lichtomstandigheden op een heel mooie manier neutraliseren. 's Avonds profiteren we lang van 'het gouden uur'; de zon zakt maar langzaam achter de horizon voordat ze alweer opkomt en zeevogelkolonies in een warme gloed hult, tot diep in de nacht.

Tegen het einde van het voorjaar focus ik me op kikkers en licht met bokeh-effecten, en op trekvogels die ons in de lente bezoeken. Het is ontzettend belangrijk om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden, te weten welke soorten er zijn en in welke gebieden je die kunt vinden. En ik moet weten hoe ik optimaal van het beschikbare licht en de tijd profiteer voor deze vluchtige bezoekers.

(Mannelijke eidereend met weerspiegelingen van de haven, Shetland)

In de zomer komen ook duizenden broedende zeevogels naar Shetland. Ik voel me dan bijna als de beroemde bioloog Attenborough. Het elk jaar kiezen van het onderwerp van mijn fotoprojecten is misschien nog wel het moeilijkste deel. De keuze is gewoon eindeloos! Vogelfotografie met een meer artistiek tintje kost tijd, zowel qua planning als uitvoering. Het is daarbij handiger om vele gewone vogels en broedende zeevogels tot mijn beschikking te hebben als basis voor mijn projecten, in plaats van trekvogels in het voor- en najaar die er maar tijdelijk zijn. Deze vogels zijn geschikter voor spontane fotomomenten, waarbij ik de camera in de aanslag moet houden.

(Papegaaiduikers, Sumburgh, Shetland)

(Portret van papegaaiduikers in avondlicht, Sumburgh, Shetland)

Uitgelichte producten:


About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Birds’

  • Vogelfotografie met Pro Capture

    Als je hebt geprobeerd om in de vogelfotografie te duiken terwijl je tijd in je tuin of dicht bij huis doorbrengt, ben je misschien op zoek naar de beste manier om vogels in vlucht vast te leggen. Iedereen houdt van een foto van een mooie vogel op ee...
    OM-5
  • 5 tips voor het fotograferen van kolibries

    Het fotograferen van kolibries is leuk, uitdagend en lonend. Deze vogels zijn zo fascinerend dat ik urenlang naar ze kan kijken terwijl ze rondfladderen bij bloemen en nectar drinken terwijl ze in de lucht zweven. Ze zijn werkelijk een wonder van de ...
  • Papegaaiduikers fotograferen op Skomer

    Door Rob Cottle, ambassadeur van OM SYSTEM De fantastische tijd van het jaar is aangebroken: we kunnen koers zetten naar Skomer in West-Wales, VK, voor gevederde, leuke zaken. Het eiland is een van mijn favoriete plekken. Het leek me dan ook een gesc...