Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Hoe ik de foto heb genomen

De havik is een roofvogel die maar weinig mensen te zien krijgen. Deze vogel brengt het grootste deel van zijn leven diep verscholen in het bos door. Bosbewoners die op het menu van de havik staan, zijn onder andere de eekhoorn en diverse bosvogels zoals de Vlaamse gaai. De havik suist op hoge snelheid tussen de bomen door en zet zijn klauwen met kracht en precisie in zijn prooi die hij verrast met zijn snelle aanval. De havik heeft vier klauwen. De tweede klauw is groot en vlijmscherp en wordt gebruikt om zijn prooi te doden. Met de andere klauwen houdt de havik zijn prooi vast. Haviken eten ook van het kadaver van reeën of wapiti's, als ze het geluk hebben er een te vinden. Van dit gedrag maken natuurfotografen graag gebruik. Ze kunnen positie innemen in de buurt van het kadaver en wachten of er een havik in de buurt is die het kadaver weet te spotten. Zo is deze foto genomen, met een dood hert aan het water.


Ik gebruik hoofdzakelijk de M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO als lens, omdat ik de havik hiermee op enige afstand kan fotograferen, maar deze toch het belangrijkste deel van het frame inneemt. Ik heb aan het water voor mijn schuilplek wat vet neergelegd om de Vlaamse gaai en spechten te voeren, zodat ik deze mooi in beeld krijg. De jonge havik kreeg het vet dat ik had neergelegd plotseling in de gaten en dacht waarschijnlijk dat het beter zou smaken dan een ree. Hij vloog van de ree naar het water. Ik zat klaar met een andere camerabody en mijn op een na favoriete lens, de M.Zuiko Digital ED 40 150mm F2.8 PRO. Het grote voordeel van deze lens is het vaste diafragma van F2.8. Met F2.8 zijn snellere sluitertijden mogelijk, wat vaak zeer goed van pas komt. Bovendien geeft het grotere diafragma een heel zacht bokeh-effect waarbij alle aandacht naar het hoofdonderwerp, de havik, gaat.

Als de vogel op het punt staat weg te vliegen, heb je geen tijd om camerainstellingen aan te passen. Je moet zorgen dat al je instellingen van tevoren in orde zijn. Laten we kijken naar de sluitersnelheid die ik voor deze foto had gekozen. Als je een scherpe foto van een vliegende vogel wilt maken, moet je als regel ten minste 1/2500 sec kiezen om beweging te vermijden. In deze specifieke situatie, op dit moment met weinig licht in een donker bos, is het haast niet mogelijk om een echt snelle sluitertijd te gebruiken.

Denk creatief: ik heb nog een andere mogelijkheid. Ik kan juist een langere sluitertijd instellen, waarbij de aandacht wordt gevestigd op de beweging van de vleugels van de havik. Als het lukt, levert dat me een heel bijzondere foto op. 1/50 sec leek me de juiste keuze voor de beweging waarnaar ik op zoek was. Er komt een deel ervaring of gewoon uitproberen bij kijken. Als je de kop scherp wilt krijgen, kun je niet veel meer doen dan hopen dat deze niet te veel bewogen is, zodat de ogen als een wonder een acceptabele scherpte krijgen. De foto is pas geslaagd als de ogen van de havik enigszins scherp zijn.

ISO was ingesteld op 800 en met een heldere lens zoals de F2.8, kon ik de gewenste sluitersnelheid van 1/50 sec gebruiken. Ik zoomde uit tot 55 mm om de havik met uitgevouwen vleugels volledig in beeld te krijgen en gelukkig bleek de brandpuntsafstand perfect te zijn. Met een zoomlens kan ik inzoomen als het een kleinere vogel is of, zoals in dit geval, uitzoomen voor een grotere vogel als de havik. De 40-150 F2.8 geeft je als tweede lens heel veel flexibiliteit.

Toen de havik zijn landing inzette, gebruikte ik continu automatisch scherpstellen. Ik stelde de camera in op burstopname met 18 frames per seconde, automatische witbalans en matrixmeting. Vervolgens hield ik de sluiterknop ingedrukt. Ik stond versteld van de foto's die ik had gemaakt. De vleugels hadden precies de beweging die ik had willen vastleggen en de scherpte was zoals het hoorde. Alle foto's waren in RAW gemaakt, wat je meer flexibiliteit geeft om problemen met de belichting naderhand te bewerken.

Uitgelichte producten:

M.Zuiko Digital ED 40 150mm F2.8 PRO

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Birds’

  • Vogelfotografie met Pro Capture

    Als je hebt geprobeerd om in de vogelfotografie te duiken terwijl je tijd in je tuin of dicht bij huis doorbrengt, ben je misschien op zoek naar de beste manier om vogels in vlucht vast te leggen. Iedereen houdt van een foto van een mooie vogel op ee...
    OM-5
  • 5 tips voor het fotograferen van kolibries

    Het fotograferen van kolibries is leuk, uitdagend en lonend. Deze vogels zijn zo fascinerend dat ik urenlang naar ze kan kijken terwijl ze rondfladderen bij bloemen en nectar drinken terwijl ze in de lucht zweven. Ze zijn werkelijk een wonder van de ...
  • Papegaaiduikers fotograferen op Skomer

    Door Rob Cottle, ambassadeur van OM SYSTEM De fantastische tijd van het jaar is aangebroken: we kunnen koers zetten naar Skomer in West-Wales, VK, voor gevederde, leuke zaken. Het eiland is een van mijn favoriete plekken. Het leek me dan ook een gesc...