Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data for replying to your request.

Why you'll love MyOlympus

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Grijze zeehonden op het eiland Helgoland

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO • F5.6 • 1/250 • ISO 200

In de eerste week van december ging ik samen met zes workshopdeelnemers naar het eiland Helgoland, waar we gedurende vijf dagen een indrukwekkend natuurspektakel konden observeren en vastleggen met onze Olympus-camera's.

Het eiland Helgoland ligt op ongeveer 70 km ten noordwesten van Cuxhaven in de Duitse Bocht en is aanvankelijk moeilijk te vinden op een kaart, omdat het gebied slechts vier vierkante kilometer beslaat. Het eiland is erg populair onder dierenfotografen en biologen, aangezien het de beste omstandigheden heeft om grijze zeehonden, gewone zeehonden en veel vogelsoorten te observeren, onderzoeken en te fotograferen. De periode tussen december en januari is een speciaal hoogtepunt voor fotografen, omdat de grijze zeehonden dan van hun jongen bevallen op Helgoland. Ik werp me graag in de tegenwind, nattigheid en kou om spectaculaire en intieme foto's en video's van de dieren te maken.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO + M.Zuiko Digital 1.4x teleconverter MC‑14 • F5.6 • 1/400 • ISO 800

Wind en nat weer kunnen hinderlijk zijn voor je camera-uitrusting en voor jezelf wanneer je foto's maakt in deze tijd van het jaar. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden als je grijze zeehonden wilt fotograferen en meerdere dagen op je buik wilt liggen zonder schrammen te krijgen en het urenlang kunt volhouden.

Met de Olympus OM-D E-M1 Mark II en M.Zuiko PRO-lenzen ben je goed uitgerust, omdat stof- en spatwaterbescherming, vorstbestendigheid, een robuuste constructie en mobiliteit de ingrediënten zijn voor succesvolle beelden en goed functionerende apparatuur. Mijn Olympus-uitrusting heeft me nog nooit in de steek gelaten, zelfs in de meest barre omstandigheden, en dat is een van de redenen waarom ik al meer dan 15 jaar een trouwe klant van Olympus ben.

Als het gaat om mobiliteit, maakt het een groot verschil of je op kniehoogte fotografeert met een log statief en een grote, en vooral ook, zware volledige uitrusting of dat je de grijze zeehonden op ooghoogte kunt fotograferen met een lichte uitrusting en alleen je hand nodig hebt. Door middel van het buikperspectief kun je meer indrukwekkende en spannende dierenfoto's maken die er compleet anders uitzien vanaf een iets hogere positie.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS • F4.0 • 1/160 • ISO 1600

De M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO is de standaardlens bij uitstek voor Helgoland, omdat je als mens niet dichter dan 30 meter in de buurt van de zeehonden kunt komen. Soms kun je zelfs de MC-14 teleconverter gebruiken om het beeld van de zoeker te vullen met de dieren. Daarom kun je vanuit de hand fotograferen met 420mm, wat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 35mm en maar liefst 840mm geeft. De Sync-IS-functie biedt hiervoor aanzienlijke voordelen en de sterke punten van het Micro-Four-Thirds-systeem zijn duidelijk te herkennen in vergelijking met systemen met grotere sensoren. Behalve het gewicht is de veel hogere prijs (die vaak bestaat uit maar liefst vijf getallen) voor zulke brandpuntsafstanden exorbitant en daarom zie je maar weinig fotografen op Helgoland die foto's maken met een vergelijkbare uitrusting. De meeste fotografen gebruiken zoomlenzen met brandpuntsafstanden tussen de 100 en 400mm die nog steeds redelijk betaalbaar zijn, maar ze kunnen daarmee niet de dieren vastleggen vanaf de afstand van 30 meter met een beeldvullend formaat. Als alternatief kun je een groter beeldformaat nemen en de beelden vervolgens uitsnijden tijdens de beeldbewerking, maar ook dit doet het veronderstelde voordeel van grotere sensoren teniet. Een 300mm Pro van Olympus is relatief goedkoop en biedt dezelfde prestaties, en steeds meer fotografen vinden een betaalbare weg naar het genre van dierfotografie dat steeds populairder wordt.

Je moet weten dat de dieren in de gaten worden gehouden door rangers om ze te beschermen. Als je dichterbij komt dan 30 meter, word je ofwel tegengehouden door de ranger of maken de grijze zeehonden je duidelijk dat je te dichtbij bent. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs voorkomen dat je moet maken dat je wegkomt; alhoewel de dieren er een beetje onhandig uit kunnen zien, kunnen ze zich behoorlijk snel voortbewegen over land. Een mannetje van rond de 300 kilo kan een snelheid van wel 20 km/u bereiken op land!

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO • F4.0 • 1/200 • ISO 1600

Uitrusting en fototips

1.) Op Helgoland heb je in ieder geval een stof- en spatwaterdichte camera nodig! Als er een harde wind staat, krijg je niet alleen te maken met stuifwater uit de zee, maar ook met zand dat in de rondte vliegt. De OM-D E-M1 Mark II en de M.Zuiko PRO-lenzen kunnen dit zonder problemen aan, terwijl je andere uitrustingen goed zou moeten verpakken in plastic zakken. In deze weersomstandigheden krijgen Olympus-fotografen af en toe jaloerse blikken toegeworpen van andere fotografen.

2.) Zorg ervoor dat je een beschermfilter gebruikt voor de voorste lens. Naar mijn mening is het oorspronkelijke beschermfilter van Olympus aan te raden, omdat het dezelfde coating heeft als de lenzen waardoor het filter de beeldkwaliteit van de lenzen behoudt. Op Helgoland kun je niet vermijden dat je je lenzen vaker moet schoonmaken, omdat ze constant vies worden en moeten worden schoongehouden.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO + M.Zuiko Digital 1.4x teleconverter MC‑14 • F5.6 • 1/800 • ISO 1600

3.) Schaf waterdichte kleding en laarzen aan die je warm houden. Ikzelf heb een thermopak gekocht, dat normaal wordt gebruikt door vissers, en Canadese laarzen, die me zelfs op koude en natte dagen warm en droog houden. Het is snel over met de pret als je het koud krijgt tijdens het fotograferen.

4.) Maak opnames in de handmatige modus en stel de Live View versterking voor handmatig fotograferen in op 'UIT', zodat je de helderheid van je foto's kunt bepalen in de zoeker of op het beeldscherm voordat je de foto's daadwerkelijk maakt. (Menu D2 - Live View versterking - handmatig fotograferen - UIT).
Zo lang het licht niet verandert, kun je zo vaak fotograferen als je wilt met dezelfde instellingen en je hoeft vervolgens niet elk beeld afzonderlijk te corrigeren in de nabewerking. Als de belichting er iets naast zit, kun je één beeld van een serie corrigeren en eenvoudig de instellingen toepassen op de andere beelden. Dit bespaart veel werk en uit ervaring weet ik dat veel goede foto's tegelijk komen op Helgoland.

OM-D E-M1 Mark II • M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO • F4.0 • 1/250 • ISO 800

5.) Neem de tijd wanneer je fotografeert. Observeer de dieren eerst een tijdje en bestudeer hun gedrag. Stel je open voor de indrukken die je opdoet voordat je de ontspanknop indrukt. Begin niet meteen met fotograferen. Je zult zien dat je foto's nog beter zullen zijn als je de situatie kalm benadert en er echt van geniet om te fotograferen. Vertragen is waar het hier om draait.

6.) Neem genoeg geheugenkaartjes mee.

7.) Wat betreft de batterijduur heb ik alleen maar goede verhalen over de E-M1 Mark II. We konden zonder problemen fotograferen met maximaal twee batterijen per dag. Je zou eventueel nog een derde batterij kunnen meenemen als reserve. Als je fotografeert met grotere lenzen zoals de M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO, raad ik de HLD-9-batterijhouder aan voor meer grip.

Uitgelichte producten:

OM-D E-M1 Mark II
M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO
M.Zuiko Digital 1.4x teleconverter MC-14
M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO

Show more comments (0)