Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data for replying to your request.

Why you'll love MyOlympus

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Filmen met de E-M1X

Toen Olympus me vroeg om de campagne voor de nieuwe OM-D E-M1X-camera te schieten, was ik ontzettend enthousiast.

Mijn Olympus-camera is in de loop der jaren een trouwe vriend geworden en hij heeft me zelfs geholpen bij de ontwikkeling van mijn filmische stijl. Zelfs als ik zonder statief werk, is de camera stabiel en produceert hij filmische beelden op extreme locaties. Een deel van het werk dat ik met mijn Olympus-camera heb gemaakt, is vertoond in bioscopen overal ter wereld.

Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar, was film maken op deze manier af en toe ontzettend lastig. Ik nam of te veel spullen mee naar afgelegen locaties die moeilijk te bereiken zijn, waardoor ik het belangrijkste beeld niet kon vastleggen omdat het te veel moeite was om mijn uitrusting op te zetten of ik nam minder apparatuur mee, wat resulteerde in een lagere kwaliteit.

Olympus heeft nu de perfecte balans gevonden. Dus toen er een nieuwe versie van mijn favoriete camera, de OM-D E-M1 Mark II, aan zat te komen en ik hem mocht uitproberen voor de releasedatum, was ik natuurlijk heel enthousiast. En het viel niet tegen. Voor een deel van de campagne kozen we een zeer veeleisende bestemming: zandstormen, modder en snelle motorsportactie, en dat allemaal in één, volgeplande dag om te filmen op een plek waarvoor we 48 uur intensief moesten reizen om er te komen. Welkom in de Marrokaanse Sahara.

Dit project is het perfecte voorbeeld van de hoogwaardige, filmische beelden die je kunt produceren terwijl je je midden in de actie bevindt, als je de juiste tools hebt.

Als we statieven, gimbals, stabilisatoren, kranen of dolly's hadden gebruikt, waren we nooit zo productief geweest. Hoe groter je uitrusting, des te meer tijd je moet besteden aan de opzet en het oplossen van problemen, waardoor je uiteindelijk tijd verspilt en minder beelden kunt vastleggen. Echter, met alleen de OM-D E-M1X en een paar M.Zuiko PRO-lenzen kon ik het hele project in slechts één dag filmen. In mijn eentje. Een paar jaar geleden zou dit onvoorstelbaar zijn geweest.

Olympus heeft voor de OM-D E-M1X een eigen LOG-profiel ontwikkeld, dat het dynamische bereik vergroot en me een veel platter beeld geeft om mee te werken in de nabewerking.
De meest uitdagende lichtomstandigheden deden zich voor tijdens het interviewgedeelte met actie- en sportfotograaf Fernando Marmolejo: de felle Marrokaanse zon scheen op de gebouwen en zandduinen in de achtergrond. Ik besloot om Fernando in de schaduw te zetten om onflatteuze strepen in zijn gezicht te vermijden. Hierdoor ontstond een scène met een zeer hoog contrast. Toch kon ik door middel van het LOG-profiel en de extra verwerkingscapaciteit van de OM-D E-M1X alle details in de scène behouden. En wederom: dit zou vroeger ondenkbaar zijn geweest!

Bij een deel van de actie rende Fernando recht op me af door een zandstorm, terwijl ik achteruitliep om hem in beeld te houden. Door de sterk verbeterde Continuous Auto Focus (C-AF, continu automatisch scherpstellen) van de OM-D E-M1X hoefde ik me nergens zorgen over te maken. Ik rende achteruit met een bewegend onderwerp en filmde vanuit de losse pols, maar Fernando bleef scherp in beeld.

Een andere keer raakten we compleet bedekt met modder. Ik hoefde echter geen enkel moment in te zitten over de camera. Het robuuste ontwerp en de bijzonder goede weerbestendige afdichting van Olympus zijn naar een hoger niveau getild voor de OM-D E-M1X en in combinatie met de M.Zuiko PRO-lenzen is deze camera een onverwoestbare tank.

Als je een actie- en sportfotograaf moet filmen, moeten dingen echt samenkomen. Je bent niet altijd slechts afhankelijk van de timing en de uitvoering van de atleet; mijn onderwerp, Fernando, moest zelfs anticiperen op het volledige shot en zich aanpassen indien dat nodig was. Bovendien was ik hem aan het filmen en moest ik mijn eigen compositie, focus en camerabeweging afstemmen op de actie.  Het is waarschijnlijk de meeste complexe filmopdracht die ik ooit heb gedaan, maar de OM-D E-M1X deed wat hij moest doen.

De camera zorgde niet voor problemen of mislukte beelden, waardoor ik me volledig kon richten op de opdracht.

Met de OM-D E-M1X heeft Olympus zichzelf echt op alle fronten verbeterd. Hoewel de camera vertrouwd aanvoelt, is hij revolutionair wat betreft ergonomie en bediening. De camera was verrassend gebruiksvriendelijk, maar leverde resultaten die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Voeg daar een krachtige stabilisatie, prachtige 4K-beeldkwaliteit en weerbestendige afdichting aan toe en je hebt de ideale camera om zonder statief mee te filmen.

Ik kan niet wachten om deze camera te gebruiken tijdens extreme projecten!

Bekijk mijn volledige review over deze camera in het Engles: