Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Piepkleine dingen ontdekken met een macrolens

We hebben Jamie, AKA @this_forest_floor, opgespoord op Instagram om meer te weten te komen over de ongelooflijke structuren en taferelen die zich afspelen voor haar 60 mm F2.8 Macro
Toen ik nog een straatarme studente was, vertelde een bijzonder aardige vriend me dat ik gevoel voor fotografie had en hij hielp me bij de aanschaf van mijn eerste camera: de Olympus E-PL1.

Ik heb sindsdien voornamelijk foto's gemaakt van reizen, dieren en landschappen en af en toe een macro-achtige opname van een slak tijdens een wandeling in de bossen. Dit staat in schril contrast met wat ik tegenwoordig doe, maar ik ben altijd dol geweest op de natuur en dat is volgens mij terug te zien in mijn foto's.

Ik vind ook dat het me bij mijn eerdere foto's aan een doel ontbrak – het was allemaal vrij willekeurig. Dat hoeft uiteraard geen probleem te zijn. Maar iemand die gevoel heeft voor fotografie kan wegkomen met een gebrek aan technische knowhow over fotografie - en ik moet toegeven dat ik dat jarenlang heb volgehouden. Ik had echt geen idee wat ik met mijn camera deed of hoe ik mijn technische kennis zou kunnen verbeteren. Deze Olympus Micro Four Thirds-camera‘s zijn echt fantastisch. U kunt gewoon de automatische instellingen gebruiken, de resultaten zijn doorgaans prachtig en anderen zullen onder de indruk zijn.

Glooiende heuvels en prachtige zonsondergangen zijn inderdaad geweldig, maar ik raak vooral gefascineerd door de piepkleine vreemde wezentjes die zich onder rottende bladeren verstoppen en die op het eerste oog onzichtbaar zijn. De kleine details die niet opvallen, die zo minuscuul zijn dat u zonder zoomlens eigenlijk niet echt begrijpt wat u precies ziet. Deze grote langdraadwatjes (hemitrichia calyculata) steken hun kopjes omhoog en laten hun pluizige sporen vrij. Het zijn net buitenaardse wezens, gewoon hier bij ons in het bos!

Het vastleggen van dergelijke details vereist techniek: het lukte me maar niet om de close-ups te maken die ik wilde hebben.

Groot langdraadwatje (hemitrichia calyculata)

Snel naar het heden: ik gebruik momenteel de Olympus OM-D E-M10 Mark I, mijn derde spiegelloze Olympus-camera, en ik realiseerde me enkele maanden geleden tijdens een wandeling door Richmond Park dat ik simpelweg een hele goede macrolens nodig heb om paddenstoelen en insecten echt tot in het kleinste detail vast te leggen. Dat betekende ook dat ik moest leren om het gebruik van mijn camera volledig onder de knie te krijgen. En dat is dus precies waar ik me nu al maandenlang vrijwel onophoudelijk mee bezighoud. Ik heb de M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro-lens aangeschaft en ik ben of op mijn werk of ik zit in een nabijgelegen bos - soms wel zes uur lang in de regen - in de modder om uit te vogelen hoe alles werkt en ik ben eerlijk gezegd nog nooit zo gelukkig geweest.

Het waaiertje (schizophyllum commune)

Ik gebruik tegenwoordig alleen nog maar de handmatige modus van mijn camera. Ik pas instellingen voortdurend aan en dat levert me veel meer plezier op tijdens het fotograferen. Ik kan problemen met de opnames die ik maak ter plekke oplossen, dat was eerder onmogelijk! Ik kan nu echt vastleggen wat ik wil.

Mijn camera is al wat ouder, en beschikt niet over geïntegreerde focusstapeling zoals nieuwere modellen en ik heb geen Photoshop om dit naderhand te doen. Ik doe mijn best om alles scherp te krijgen, maar de brandpuntsafstand voldoet in sommige gevallen gewoon niet. Om eerlijk te zijn denk ik wel dat dit zachtere, meer kunstzinnige foto's oplevert.

Gewone glimmerinktzwam

Ik vind het vooral geweldig dat ik door me te verdiepen in macrofotografie nu heb ontdekt hoeveel schitterende en gecompliceerde wezens er in het bos wonen. Ik heb mezelf ondergedompeld (soms bijna letterlijk) in een nieuwe liefde voor entomologie en mycologie en heb enkele geweldige andere fans van macrofotografie leren kennen op Instagram. De community die zich met dit soort fotografie bezighoudt, is ongelooflijk attent en behulpzaam. Ik heb veel van hen geleerd en we helpen elkaar altijd met het identificeren van soorten.

Een van mijn recente spannende ontdekkingen was een groepje rhodotus palmatus, ook wel bekend als de zalmzwam. Rhodotus palmatus is een monotypische taxon, dit betekent dat de soort geen ondersoorten kent en dat we de vruchtlichamen maar zelden in het wild tegenkomen. Ze zijn door de iepenziekte op de internationale rode lijst voor paddenstoelen terechtgekomen en zijn relatief zeldzaam geworden.

Zo zien ze eruit als de vruchtlichamen zich beginnen te vormen. Let op de guttatiedruppels - onherkenbaar als paddenstoel in dit stadium.

Er is in het volwassen stadium nog steeds sprake van guttatie en het is duidelijk waar deze prachtige soort zijn naam aan te danken heeft.

Mijn andere favoriete onderwerpen zijn slijmzwammen, trilzwammen en weekdieren. Slijmzwammen (mocht u hier nog nooit van hebben gehoord, kijk dan vooral de documentaire The Creeping Garden).

Stemonitis splendens of grootmazig netpluimpje - slijmzwam

Cornu aspersum of segrijnslak – longslak

Trametes versicolor – gewoon elfenbankje

Zwarte wegslak – Arion Ater op hout. Prachtig die oranje rand bij de voet!

Met toewijding en geduld valt er heel veel te ontdekken op de bodem van het bos. Begin met het onderzoeken van gekapte bomen en rottend hout. Beweeg langzaam, dicht bij de grond, kijk onder bladeren en stukken schors – en wees niet bang om ondertussen hartstikke vies te worden.


Featured products:

M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro


About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’