Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Kerstrefractie

De feestdagen staan voor de deur en het is een geweldige maand om tijd met familie door te brengen en uw huis te versieren. Deze tijd van het jaar biedt fotografen ook de gelegenheid om creatief aan de slag te gaan met ornamenten. Vandaag zal ik u een paar tips geven voor hoe u een macrokerst kunt vieren terwijl u het huis voorbereidt op de feestdagen. We doen dit met behulp van een techniek genaamd refractie bij het vastleggen van een achtergrondonderwerp in een waterdruppel. Als alles volgens plan verloopt, vereeuwigt u de feestdagen in uw eigen bubbel.

E-M1 Mark III • M. Zuiko 30mm F3.5 Macro • 1/25s • F3.2 • ISO200

Een kerstbal wordt weerspiegeld in een waterdruppel die boven op een Aziatische boomwurger (houtige klimplant) is geplaatst. Acht beelden zijn samengevoegd in de camera door middel van focus stacking.

Uitrusting

  • Een camera. Mijn camera is de OM-D E-M1 Mark III.
  • Een macrolens. Ik gebruik de 30mm f/3.5 macro. Dit objectief is de perfecte keuze voor refractie, omdat het een beeldvergroting van 2,5x geeft en een zwartgekleurde voorkant heeft die de reflectie minimaliseert. Dankzij de minimale werkafstand van 14 mm (0,55 inch) kunt u heel dicht bij uw onderwerp komen en details vastleggen. De 60mm macro is ook een goede optie.
  • Attributen. Verzamel uw mooiste kleine kerstornamenten. Extra bonuspunten als ze glimmen, want dat zorgt voor een mooie bokeh in de achtergrond. Ga indien mogelijk op zoek naar bessen of kleine planten om waterdruppels op te plaatsen.

Foto gemaakt in het donker met behulp van Live Composite om mijn camera te verlichten.

Optionele uitrusting

  • Een draadontspanner (RM-CB2). Deze kabel helpt u om de scène vast te leggen zonder de trillingen die gepaard gaan met het gebruik van de ontspanknop. Het apparaat geeft u ook wat extra werkafstand, zodat u de afstandsbediening kunt indrukken terwijl u op een paar stappen van uw camera een zaklamp vasthoudt.
  • Een zaklamp. Het uitlichten van de achtergrond is essentieel bij refractie en zal uw foto eruit laten springen. Ik heb een Litra Torch 2.0 gebruikt voor alle foto's in dit artikel. Het licht reist naar de waterdruppel en maakt het onderwerp in de druppel levendiger. In het uiterste geval kunt u ook de zaklampfunctie op uw telefoon gebruiken.
  • Een insulinespuit. Dit maakt uw taak eenvoudiger, omdat u de druppels precies kunt plaatsen waar u ze wilt hebben, en ook de grootte ervan kunt regelen. U kunt ook een oogdruppelaar of een sprayfles gebruiken, maar dat is minder nauwkeurig. Sommige fotografen raden een glycerinemengsel aan om de waterdruppel langer op zijn plaats te houden, maar persoonlijk gebruik ik gewoon water.
  • Een statief. Hoewel ik geen fan ben van statieven (ik fotografeer voornamelijk uit de hand dankzij de fantastische beeldstabilisatie van Olympus), gebruik ik wel een Platypod of statief voor foto's met refractie.

De foto voorbereiden

Om de juiste hoek te vinden, moet u heel wat herschikken. Plaats eerst een waterdruppel op uw voorgrondonderwerp, in mijn geval een namaakzuurstok. Begin vervolgens te experimenteren door het achtergrondobject op verschillende afstanden te plaatsen om te zien hoe het wordt weerspiegeld in de waterdruppel(s). U zult het achtergrondobject moeten verplaatsen zodat het in uw druppel past. Alles zal variëren, afhankelijk van de grootte en de afstand van het onderwerp. Dat is waarom experimenteren de sleutel tot succes is.

Wanneer u tevreden bent over de compositie, gebruikt u een zaklamp om het achtergrondonderwerp te verlichten. Denk eraan dat de achtergrond (in mijn geval de fonkelende ster) lichter moet zijn dan de voorgrond (de zuurstok). Op deze manier gaat het licht door de druppel heen en wordt deze helderder.

Omdat mijn zaklamp te dicht bij mijn voorgrondonderwerp was, gebruikte ik een gevouwen papieren handdoek om het licht dat op de zuurstok scheen te blokkeren.

Ik probeer mijn werkruimte altijd schoon en georganiseerd te houden. Daarom is een klein afgesloten potje, zoals dat voor contactlenzen, de ideale oplossing om niet te morsen met het water dat nodig is voor de waterdruppels.

Instellingen

Begin met een enkele opname om te zien wat u kunt bereiken. Ik begin vaak bij f/7.1 en speel dan met de ISO en de snelheid. Ik werk graag met de focus stacking-functie van de camera zelf, omdat dit me in 95% van de gevallen een goed eindbeeld in de camera oplevert. Ik begin meestal met 8 voor het aantal opnamen en 7 voor het focusverschil en ga van daaruit verder. Als mijn voorgrondonderwerp volledig parallel is met mijn lens, ga ik voor een groter diafragma om zo veel mogelijk licht te krijgen en speel ik met het focusverschil tot ik een beeld heb gemaakt waar ik tevreden mee ben.

Ik zoek altijd naar een onscherpe achtergrond met een scherp en gedetailleerd onderwerp in mijn waterdruppel en een overwegend scherp onderwerp op de voorgrond. U zult moeten oefenen en experimenteren om het goed te krijgen, dus beperk uzelf niet tot maar één opname. Probeer een enkele opname, stel dan scherp en speel met alle beschikbare hulpmiddelen.

Wees creatief en maak plezier

Is de kerstversiering nog niet van zolder? Misschien hebt u een oude foto op uw computer of tablet die u kunt gebruiken als achtergrond en hoofdonderwerp. Een van de grote voordelen van het gebruik van een foto is dat u deze ondersteboven op uw tablet of computer kunt zetten en dat hij gewoon te zien is in de waterdruppel. Probeer de kerstboom maar eens ondersteboven te zetten in het echt, dat is waarschijnlijk geen optie, toch? Een ander voordeel van het gebruik van een iPad is dat u de helderheid van het scherm hoog kunt instellen om de waterdruppel eruit te laten springen. Om dit beeld te maken, heb ik een oude foto van een kerstboom gebruikt die ik heb gekregen van een online ontwerp- en publicatieplatform waarop ik geabonneerd ben.

Als u eenmaal het basisconcept begrijpt, kunt u ermee spelen en experimenteren. Er zijn zo veel manieren om lichtbrekingen vast te leggen en creatief te zijn.

Met een tablet kan ik mijn onderwerp op zijn kop zetten (bij 1,6 sec f/4.5 ISO 200 - 30 beelden samengevoegd in de nabewerking) en het terug naar normaal laten weerspiegelen.

Tips

Mijn laatste tip voordat ik u fijne feestdagen wens, is om de vergrotings- en peaking-functie van uw camera te gebruiken. Door een speciale knop voor deze twee taken in te stellen, bent u verzekerd van een scherp beeld. U kunt beide functies gebruiken om ervoor te zorgen dat het onderwerp scherp is in al uw opnamen.


Uitgelichte producten:


Over

Meer over Emilie Talpin

About the author

Related Tags

Comments