Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data for replying to your request.

Why you'll love MyOlympus

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

De Aziatische Caraïben

Ik reis, indien mogelijk, alleen met handbagage en neem slechts een paar kledingstukken, mijn camera en 2 à 3 lenzen mee. Toen ik de mogelijkheid kreeg om samen met Olympus-visionair Florian Lein naar Okinawa te reizen, was er geen twijfel mogelijk over welke camera ik mee zou nemen: namelijk de E-M10 Mark III plus de Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2. PRO, Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2. PRO en een van mijn favoriete lenzen, de Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2. PRO (ik neem altijd drie lenzen mee). Ze zijn perfect voor elke situatie.

Na een vlucht van slechts drie uur vanaf Haneda Airport en een wandeling door de jungle, sta je dan ineens met je voeten in de Stille Oceaan. De Japanse prefectuur Okinawa omvat ongeveer honderd eilandjes en vertoont veel overeenkomsten met de Caraïben: rotsen met weelderige donkergroene vegetatie en zandstranden met een turkooisblauwe zee. Net een ansichtkaart.

OM-D E-M10 Mark III • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • F5.6 • 1/640s • ISO 100

Ons programma voor de dagen erna was gevarieerd en vol avontuurlijke activiteiten. Op de eerste dag gingen we na het ontbijt op weg naar de Gangala-vallei (Valley of Gangala). Dit nationale park is voortgekomen uit de instorting van een druipsteengrot enkele honderdduizenden jaren geleden. Lopend onder de enorme, 150 jaar oude banyanbomen voelde ik me heel klein. Aangezien de vochtigheidsgraad zeer hoog is in deze jungle, was ik blij dat ik de kleine, lichte E-M10 Mark III had meegenomen en kon genieten van de natuur en de stilte, die alleen werd onderbroken door het kwetteren van de vogels.

Na de excursie door de wildernis werden we uitgenodigd voor de wilde, kleurrijke en muzikale Eisa-dans, waarbij jonge meisjes traditionele kostuums dragen en zingen, dansen en trommels bespelen. De voorstelling bruist van de energie en vertelt een verhaal dat zelfs wij, die geen Japans verstaan, kunnen begrijpen. De E-M10 Mark III is hiervoor een goede keuze vanwege het kleine formaat; je kunt dus vrij onopvallend fotograferen. De snelle bewegingen van de dansers waren eenvoudig vast te leggen met de continue opnamemodus en een hoogwaardige lens, zoals de Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2. PRO.

OM-D E-M10 Mark III • M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO • F4 • 1/1250s • ISO 640

Op de traditionele vismarkt in Itoman was de Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2. PRO-lens ook essentieel. Ik werd omgeven door de heerlijke geur van gegrilde kreeft, oesters en mosselen gevuld met kaviaar en keek mijn ogen uit. Vanuit het perspectief van een fotograaf bieden al deze verschillende impressies een schat aan fotomomenten. De foto's die ik heb gemaakt met een diafragmawaarde van 1,2 mm, laten de drukte van de markt verdwijnen in een adembenemende scherptediepte met een prachtige bokeh.

Terwijl de zon verder in de Stille Oceaan zakte, kregen we de kans om mensen te observeren die zenmeditatie beoefenden in de Kannondo-tempel, die zich hoog boven de daken van de stad bevond. In de avondschemering heb je altijd te maken met moeilijke lichtomstandigheden en hier al helemaal, omdat het altaar een lichtgouden kleur had terwijl de rest van de tempel vrij donker was. Op dat moment bood de Live View-functie van de E-M10 Mark III de perfecte uitkomst. Aangezien ik de magische sfeer niet wilde bederven met camerageluiden, stelde ik de ISO, diafragmawaarde en sluitertijd zo optimaal mogelijk in, zodat ik de sfeer in slechts een paar opnames kon vastleggen.

Op de tweede dag hadden we ook een druk schema. Er stonden excursies naar een karateschool, een pottenbakkerij en het Zakimi-kasteel (vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO) op de planning. Vooral de pottenbakkerij bood een wereld aan fotomogelijkheden en ik kon niet stoppen met fotograferen. In de pottenbakkerij was er een boeiende mix van licht en schaduw, en ik wilde het precies goed krijgen. De autofocus had echter moeite met de aardse kleuren en de minimale kleurverschillen, dus ik schakelde over op handmatig scherpstellen met één simpele handbeweging. De optie Focus Peaking op de E-M10 Mark III kwam hier goed van pas; het rode vierkante toonde nauwkeurig het kleine gebied dat scherp was, toen het diafragma redelijk open was. Het gaf me ook de mogelijkheid om scherp te stellen op de handen van iemand die een vaas creëerde en al het andere eromheen te laten vervagen in een warme bokeh.

OM-D E-M10 Mark III • M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO • F3.2 • 1/200s • ISO 640

Op de derde dag werden we uitgenodigd om mee te kijken bij een chef, terwijl hij, onder andere, gefermenteerde tofu klaarmaakte, wat een Japanse delicatesse is. Onze volgende stop was op het eerste gezicht een klein, onopvallend huisje, maar in de achtertuin ontdekten de ingang naar een grot. Een smalle trap leidde ons steeds dieper in een gigantische druipsteengrot, waarin de zelfgemaakte sake van klanten vijf tot dertig jaar wordt opgeslagen. Ondertussen konden we meer grotten onderscheiden in het donker en keken we onze ogen uit; ik maak foto na foto, totdat mijn vingers pijn begonnen te doen. In deze situatie was ik erg onder de indruk van de werking van het stabilisatiesysteem van Olympus. Ondanks de slechte lichtomstandigheden in de grot waren mijn beelden scherp bij een sluitertijd van 1/8 seconde; ook het feit dat ik opnames maakte vanuit de losse pols, dus zonder statief, deed hier niets aan af.

Op de vierde dag hadden we een spannende culturele ervaring op de planning staan. We mochten namelijk aanschouwen hoe de beroemde en geliefde Shisa-figuren worden gemaakt en zagen een log stuk klei veranderen in een gedetailleerd meesterwerk in de vorm van een Japanse leeuwenhond. In Okinawa staat een tweetal van deze figuren aan de voorkant van elk huis, in alle kleuren, vormen en maten. Onze gids Saori vertelde ons dat de mannelijke leeuwenhond zijn tanden laat zien, omdat hij het huis verdedigt tegen het kwaad en gevaar, terwijl de gesloten bek van de vrouwelijke leeuwenhond de harmonie en vrede binnen een familie waarborgt.

Onze laatste dag brachten we deels op de boot en deels op een eilandexcursie door. Het was november, winter in Berlijn, en wij stonden op witte zandstranden en in het turkooisblauwe water in een korte broek. Heremietkreeften die snel achter elkaar aankruipen in het hete zand, met mos bedekte stenen en rotsen in een kleine verlaten baai zijn allemaal geweldige fotomogelijkheden. Gelukkig heeft de E-M10 Mark III een kantelbaar beeldscherm, zodat ik niet door het natte zand hoefde te tijgeren om een goede hoek te krijgen. Nadat we in de paradijselijke wateren van Okinawa waren gedoken, konden we de eilanden van boven bewonderen. Vanaf de top van een berg op het groene eiland Kerama heb je namelijk een adembenemend panoramisch uitzicht. De Aziatische Caraïben met zijn lange zandstranden en het azuurblauwe water waar het zonlicht op schittert, is inderdaad de perfecte plek voor een fotograaf.

OM-D E-M10 Mark III • M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO • F1.4 • 1/160s • ISO 400

Deze spannende, avontuurlijke dag eindigde met een gezamenlijk diner gevolgd door een traditionele dans. Onze tafel stond ongeveer 15 meter van het podium en ik ervoer opnieuw de voordelen van het stabilisatiesysteem van Olympus dat is geïntegreerd in de E-M10 Mark III. Met de Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO-lens ingesteld op 150 mm, kon ik foto's maken zonder statief; een paar snelle opnames tussen de soep en de sashimi.

Ik had een geweldige tijd in Okinawa. Maar na dagen gevuld met sashimi, bentoboxen, nieuwe indrukken en verscheidene gigabytes aan nieuwe foto's was het tijd om terug te gaan naar Duitsland. De E-M10 Mark III maakte voor deze reis al deel uit van mijn professionele uitrusting; ik gebruikte de camera voor het fotograferen van motorsporten, evenementen en bij andere gelegenheden. Het is echter ook de perfecte lichtgewicht camera voor op reis, waarbij je als fotograaf niets tekort komt. De E-M10 Mark III is zonder twijfel mijn favoriete camera, omdat hij alles heeft wat een fotograaf zich maar zou kunnen wensen, voor beginners, reizigers en professionals.

OM-D E-M10 Mark III • M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO • F5.6 • 1/125s • ISO 100

Author and photographer: Alpun Feldmeier