Authentication - Register

Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

8 tips voor maanverlichte landschappen

Een van de meest voorkomende vragen die ik als fotograaf krijg, is hoe je de maan goed op de foto zet. Die vraag lijkt eigenlijk met een zekere regelmaat één keer per maand gesteld te worden, als het volle maan is. Mensen vinden het geweldig om de volle maan te fotograferen, maar ze vinden het een stuk minder interessant als het moment eenmaal voorbij is. Ik snap het wel. De volle maan kan een indrukwekkende (en enigszins uitdagende) verschijning zijn om te fotograferen, zeker wanneer deze opkomt.

Inzoomen om een mooie maansopkomst te fotograferen kan zeer de moeite waard zijn, maar het licht van die maan kan ook worden gebruikt om prachtige landschapsfoto's te maken.

Als landschapsfotograaf ben ik altijd op zoek naar interessante manieren om een ​​scène te presenteren. En zoals de meeste landschapsfotografen werk ik voornamelijk tijdens de 'gouden uren' van de dag. Maar als iemand die ook van astrofotografie houdt, heb ik ontdekt dat ik mijn landschapsmogelijkheden kan vergroten door onder het licht van de maan te fotograferen.

De volgende tips kunnen helpen bij je eigen landschapsfotografie tijdens de gouden uren.

1. KOM MEER TE WETEN OVER DE MAAN

Laten we eerst beginnen met wat voor de hand ligt. Het is moeilijk om in het maanlicht te fotograferen als de maan niet eens aan de hemel staat. Als kind zag ik de fasen van de maan op kalenders gedrukt en vroeg ik me af waarom iemand zich daar druk om zou maken. Nou, ik maak me er nu wel druk om. Ik gebruik natuurlijk geen gedrukte kalenders meer. Er zijn veel betere websites en apps beschikbaar die niet alleen de fase van de maan identificeren, maar ook de maansopkomst, de maansondergang en de richting. Ik gebruik timeanddate.com vaak als mijn belangrijkste referentie. Alles tussen een halve en volle maan biedt voldoende licht voor nachtelijke landschapsfotografie.

2. MET WAT PLANNING KOM JE EEN HEEL EIND

Laat je niet misleiden door de foto's in deze post. De meeste foto's zijn gemaakt toen het best donker was. Dit betekent dat planning bij het fotograferen in het donker nog belangrijker is dan wanneer je overdag fotografeert. Terwijl ik me voorbereid op een nachtelijk 'uitje', denk ik aan het volgende;

  • Specifieke locatie. Het kan lastig zijn om de exacte plek te vinden die je eerder op de dag hebt gescout. Let op oriëntatiepunten, afstanden en bewegwijziering.
  • Neem een ​​hoofdlamp en extra batterijen mee.
  • Zit er benzine in de auto? Als je naar een meer afgelegen locatie bent gegaan, is de kans groot dat benzinestations midden in de nacht niet open zijn.
  • Comfort is niet onbelangrijk. Warme kleding, goede schoenen, koffie en een snack; je eigen comfort draagt bij aan succes.

3. GA VOOR GROOTHOEK

Als je alle details van de maan wilt vastleggen, zou het gebruik van een telelens de logische keuze zijn. Maar aangezien het vastleggen van een ​​landschap het voornaamste doel is, blijf je bij je landschapslens. Binnen mijn kit zijn er verschillende geweldige lenzen die perfect zijn voor deze stijl van fotografie bij weinig licht, de M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO, de M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO, de M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0, de M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO en de M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO. Ik ga vaak voor de 7-14 mm voor de meeste van mijn maanverlichte landschappen. Deze lens is snel genoeg bij weinig licht en biedt in de meeste situaties het perfecte gezichtsveld.

Terwijl de drie fotografen naast mij telelenzen gebruikten om de maan te fotograferen, maakte ik gebruik van mijn vertrouwde 8mm fisheye-lens om zoveel mogelijk van de boog te laten zien.

4. DRAAI JE WEG VAN DE MAAN

Het kan een mooi aandachtspunt zijn om de maan op de foto te zetten, maar je kunt een scène vastleggen met veel gelijkmatiger licht door je lens van de maan af te draaien. Tijdens deze belichtingen realiseer je je pas hoeveel zonlicht wordt gereflecteerd door onze maan. Aangezien onze ogen geen kleur kunnen zien bij zo'n zwak licht, is het ook een beetje verrassend om alle tinten overdag op je LCD-scherm te zien verschijnen.

Om meer diepte vast te leggen in deze foto van 'The Courthouse' in Arches National Park, heb ik drie foto's gemaakt met focus bracketing.

Bij een langere belichtingstijd kan het maanlicht de nacht in dag veranderen. Tijdens het opnemen van deze scène was het zo donker dat ik de koeien onder de boom niet eens zag. Gelukkig bleven ze stil staan tijdens de belichting.

5. Een beetje bewolking is gunstig

Voor mijn reguliere astrofotografie probeer ik elk type bewolking te vermijden, maar voor een maanverlicht landschap kan een beetje bewolking geen kwaad. Net als bij zonsondergangfotografie kan wat bewolking de foto maken of breken en dat geldt hier ook. Als je naar een locatie rijdt, bekijk dan satellietbeelden om te kijken waar het bewolkt is of gebruik een hemelkaart voor het gebied waar je naartoe gaat.

Zelfs een beetje bewolking kan je compositie interessanter maken.

6. Perfect voor de winter

De winter is bij uitstek ideaal om maanverlichte landschappen te fotograferen. Dit zijn de drie belangrijkste redenen;

  • de kern van de Melkweg is niet langer zichtbaar op het noordelijk halfrond, die normaal gesproken zou vechten om de aandacht;
  • een laag sneeuw zal helpen om een groot deel van het maanlicht te reflecteren en een mooie heldere voorgrond te creëren, waardoor 'light painting' meestal overbodig wordt;
  • dankzij de veel langere nachten hoef ik niet na middernacht weg te zijn om de foto te maken. (Deze fotograaf heeft zijn schoonheidsslaapje hard nodig!)

7. Maak gebruik van Live Composite

Om dezelfde redenen als in de vorige tip, maak ik ook in de winter graag foto's met Live Composite. Ik maak eerst een paar testfoto's om te controleren of de compositie en de belichting kloppen. Vervolgens start ik de functie Live Composite op mijn Olympus-camera en kijk ik hoe die sterrensporen zich opbouwen. Als je niet bekend bent met deze functie, kun je mijn stapsgewijze instructies bekijken.

Een beetje maanlicht hielp bij het creëren van een prachtig belichte voorgrond in deze foto. (OM-D E-M1, M.Zuiko Digital 7-14mm F2.8 PRO, 15 seconden bij f/2.8)

Een testfoto met de volle maan over mijn linkerschouder.

De sluiter van de camera bleef ongeveer een uur open ​​om de beweging van de sterren aan de nachtelijke hemel vast te leggen, maar de goed verlichte voorgrond werd niet overbelicht.

8. Het is van belang welke instellingen je gebruikt

Elke situatie is anders en vereist andere camera-instellingen, maar er zijn een paar generalisaties die we kunnen maken die vooral van toepassing zijn op dit soort foto's;

  • Handmatige modus: Je wilt de controle hebben over alle aspecten van de belichtingsdriehoek.
  • Diafragma: fotografeer met een volledig geopend diafragma, tenzij je een onderwerp op de voorgrond hebt en een kleiner diafragma nodig hebt. Dat gezegd hebbende, kan focusbracketing een beter alternatief zijn voor het diafragmeren van de lens.
  • Sluitertijd en ISO: Aangezien de hoeveelheid maanlicht in de scène sterk kan variëren, afhankelijk van de maanfase, de positie aan de hemel en de bewolking, kan het nodig zijn om met deze twee instellingen te experimenteren voor een bepaalde nacht. Voor reguliere astro-opnamen zou ik beginnen met een ISO-waarde van 1600, maar met veel maanlicht kan ik meestal een veel lagere instelling gebruiken, meestal tussen 640 en 1000. Ik pas dan de sluitertijd aan op basis van de gewenste belichtingswaarde.
  • Handmatige scherpstelling: Duisternis is de vijand van het autofocussysteem van je camera. Maak gebruik van handmatige scherpstelling en stel deze in op oneindig. Dit kan 's nachts een uitdaging zijn, dus ik richt de camera meestal eerst op de maan (of een ander helder object) en gebruik de focushulpfuncties die in de camera zijn ingebouwd (vergroting en focus peaking).
  • Live Time: Ik gebruik Live Time niet voor de opnamen, maar het kan echt helpen bij de compositie. Deze modus kan namelijk de scène in de zoeker versterken, waardoor ik een snellere compositie kan maken. Zodra ik tevreden ben met de algehele compositie, schakel ik hem terug naar Handmatig.

Ook je lenskeuze heeft grote invloed op de instellingen die je kiest. Met een snellere lens kun je lagere ISO-waarden en/of kortere sluitertijden gebruiken.

Deze foto heeft het bijna niet gered in dit artikel, omdat voor het grootste deel van deze Live Composite-belichting de maan onder de horizon stond. Ik heb het zo getimed dat ik de maan zou vastleggen op het moment dat hij op zijn hoogst stond. Dit verklaart ook waarom de camera-instellingen meer typerend zijn voor een gewone astrofoto.

SLOTWOORD

Als landschapsfotograaf ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn repertoire verder uit te breiden. Een locatie die je goed kent, kan er heel anders uitzien onder een maanverlichte hemel en de scène een heel andere sfeer geven.

Door de maan rechtstreeks achter de boom te positioneren, kon ik creatieve belichting en langwerpige schaduwen meenemen in de foto.

Opnieuw gepubliceerd met toestemming van de blog Creative Island Photography van Peter Baumgarten. Je kunt hier het originele artikel bekijken en een opmerking achterlaten.


Uitgelichte producten:


Over jou

Meer over Peter Baumgarten

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’