Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Zimní fotografie divoké zvěře ze dvora i odjinud

Se změnou ročního období se barevné listí listnatých lesů snáší k zemi a zářivé mrazivé dny podzimu střídá křehký chlad zimy.

Je snadné se uvelebit a užívat si domácího tepla a přemýšlet o fotografování za teplého počasí. A přesto se nemohu dočkat, až vyrazím ven a prozkoumám novinky a změny, které zima přináší. Zejména ve vyšších zeměpisných šířkách severní polokoule nám zima často přináší nová plátna známých scenérií a poskytuje nám nové příležitosti k fotografování některých z našich oblíbených divokých zvířat.

V Montaně přichází toto období s prvním sněhem, zatímco na jiných místech může zima přinést vláhu v podobě životodárného deště. Několik věcí, na které se můžete vždy spolehnout, jsou nižší teploty a nízký úhel světla, zatímco někteří živočichové se seskupují a krmítka pro ptáky na dvorku jsou opět rušnější.

Zimní fotografování divoké zvěře může začít v blízkosti domova v místních parcích, ale stejně obohacující může být i dobře naplánovaný výlet do oblíbeného národního parku nebo přírodní rezervace. Ať už se nacházíte na jakémkoli místě, může být zapotřebí trochu více příprav, abyste si mohli užívat zimní výjevy.

Chraňte se před povětrnostními vlivy

Pokud se cítíte pohodlně, vydržíte venku déle. Dnešní zimní oblečení je na hony vzdálené tomu, co jsem jako dítě prožíval v mrazivých lesích Pensylvánie. Existuje nepřeberné množství webových stránek a blogů, kde se dozvíte, jak se obléknout do všech typů zimního počasí. Rychlým vyhledáváním se dostanete na vhodnou stránku, kde se dočtete, jaké oblečení si vzít a jak se oblékat do počasí, které chcete prozkoumat. Často vedu zimní fotografická safari a jediná rada, kterou dávám před cestou ven, je oblékat se ve vrstvách. Nebudete chtít, aby vás podmínky donutily zůstat uvnitř právě ve chvíli, kdy se před vámi rozvine dokonalá zimní scenérie divoké přírody. Někdy prostě musíte zůstat venku o něco déle.

Chraňte před povětrnostními vlivy svou výbavu

Výbava je pro každého fotografa divoké přírody důležitá, a proto je důležité si uvědomit, že chladnější počasí a živly, které přináší, prověří možnosti vašich fotoaparátů. V této oblasti vyniká nad veškerým ostatním vybavením v odvětví extrémně robustní ochrana fotoaparátů a profesionálních objektivů OM SYSTEM proti povětrnostním vlivům a mrazu. Měl bych také zmínit menší rozměry / nižší hmotnost těl a objektivů fotoaparátů OM SYSTEM, které usnadňují pohyb, když je terén v těchto zimních podmínkách náročnější.

Nejenže zimní podmínky mohou být náročnější pro fotoaparát a objektivy, ale mráz může zatěžovat i baterie, protože v chladu se baterie vybíjejí mnohem rychleji než při vyšších teplotách. Upřímně mohu říci, že jsem zjistil, že nejnovější technologie používané v bateriích fotoaparátů OM SYSTEM mají velmi nízký teplotní úbytek, což byl v minulosti u jiných výrobců vždy problém. Přesto stále používám osvědčený postup, kdy mám plně nabitou baterii ve vnitřní kapse kabátu pro případ, kdy ji potřebuji rychle vyměnit.

Fotografování divoké zvěře v zimním podnebí může být tak snadné nebo tak dobrodružné, jak si přejete. Snadno pořídíte vynikající snímky zimních ptáků, kteří navštěvují vaše nebo sousedovo krmítko. Pozor, než začnete fotografovat ptačí krmítka sousedů, požádejte je o svolení. Ptáci jsou zvyklí navštěvovat krmítka a často se k nim lze přiblížit docela na blízko a získat vynikající snímky, ale můžete fotografovat i zevnitř příjemně vyhřátého domova za použití čistého okna.

Krmítka jsou také skvělým místem pro pozorování nových druhů a chování ptáků. Zejména režim Pro Capture považuji za velmi cenný pro nastavení a komponování záběru na rušných bidýlkách v okolí krmítek, aby bylo možné zachytit přistávání a vzlétání i další letmé projevy chování. Je tak mnohem méně pravděpodobné, že mi unikne veškeré dění kolem krmítka. Pokud doma nemáte místo pro krmítko, podívejte se do místních přírodních rezervací a útulků, kde jsou často dobře umístěná zimní krmítka pro ptáky. Na těchto místech lze také pořídit vynikající fotografické kompozice menších druhů savců, jako jsou veverky a králíci, kteří jsou rovněž zvyklí na lidskou aktivitu. Kromě toho mi použití spolehlivého automatického ostření s detekcí ptáků u fotoaparátů OM System, jako je OM-1, umožňuje zaměřit se na fotografovaný objekt a sledovat jej bleskovou rychlostí pro získání ostrých snímků.

Dalším způsobem, jak se v zimě přiblížit ke shromaždištím divoké zvěře, je použití úkrytu nebo zástěny. Pokud jsou podmínky a situace přijatelné, schovám se a počkám, až se můj objekt přiblíží na scénu, často v dostatečném dosahu pro vynikající fotografii. Velký důraz by měl být kladen na to, aby nedošlo k vyplašení fotografovaného objektu, ale abyste zažili a zachytili chování nerušené divoké zvěře. Vhodnými místy pro čekání na volně žijící zvířata jsou okolí otevřených vodních ploch (v bezpečné vzdálenosti), krmelce a často využívané stezky. Měl bych zmínit, že při čekání na divokou zvěř si budete chtít pohodlně sednout a teple se obléknout. Čím lépe budete skryti, tím větší je pravděpodobnost, že něco uvidíte.

Zimní příroda a cestování

Pokud se chcete vydat na zimní fotografování divoké přírody do nových destinací, udělejte si průzkum, co a kde můžete najít. Čím více toho prozkoumáte, tím lépe a bezpečněji se vám bude dařit vyhledávat objekty a úspěšně je fotografovat. Pokud zrovna nevynikáte v samostatném zařizování, mnoho fotografických klubů a fotografických cestovních kanceláří nabízí zimní výlety do místních i vzdálených destinací, kde můžete fotografovat téměř jakoukoli divokou přírodu. Skupina nebo společnost, se kterou se rozhodnete cestovat, by vám měla kromě cesty do nejlepších destinací nabídnout také pomoc s veškerou přípravou na fotografické dobrodružství.

Volba fotografování a cestování na vlastní pěst je téměř vždy možností, která stojí za prozkoumání. Po provedení průzkumu nezapomeňte plánovat s určitou flexibilitou, protože zima dokáže změnit i ty nejlepší plány. Rád říkám, že je třeba cestovat bezpečně a chytře.

Zima sice vyžaduje více plánování, ale také nabízí příležitost pro větší odměny. Pokud máte štěstí na čerstvý sněhový koberec, může vám pomoci zjistit, co je v oblasti aktivní, protože stopy a čerstvé známky přítomnosti zvěře vám mohou pomoci lokalizovat vaše objekty. Zajíce měnivé a zajíce polární téměř vždy najdu jen podle čerstvých stop na odlehlých místech jejich odpočinku. Pokud máte možnost vyrazit na sněžnicích nebo lyžích, může to být skvělý způsob, jak pokrýt větší území za kratší dobu.

Práce v zimním světle

Jednou z mých oblíbených stránek fotografování divoké zvěře v zimě je světlo. Šedá zatažená obloha je podle mě ideální pro zvýraznění všech detailů peří a srsti. Na druhou stranu nízké světlo krátkých slunečných dnů může poskytnout nádherné zlatavé odlesky spolu s chladnými modrými stíny, se kterými se dá pracovat. V obou situacích vám soubory raw fotoaparátů Olympus a vynikající dynamický rozsah umožňují pracovat se světlem, které vám dává příroda, což vám umožňuje zvolit nejlepší vyvážení bílé a dodatečně upravit nejlepší možný snímek v daných podmínkách.

Ačkoli není možné popsat všechny možné situace zimní přírody, věřím, že vám tento článek poskytne skvělý výchozí bod pro rozvíjení vašich nápadů a snímků. Vždy rád upozorňuji na to, že při fotografování divoké zvěře je důležitá nejen vaše bezpečnost, ale i bezpečnost a blaho fotografovaného objektu. Pracujte na tom, abyste dobře poznali fotografovaný objekt, a dělejte vše s ohledem na jeho blaho. Snažte se neměnit přirozené chování zvířete. Zima přináší pro většinu volně žijících živočichů zvýšený stres a jakkoli k němu při fotografování přispějeme, může to negativně ovlivnit přežití volně žijících živočichů.


Představené produkty

About the author

Related Tags

Comments