Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Proč je OM SYSTEM ideální pro makrofotografii

Snímání nepatrně malých objektů ve velmi velkém měřítku a zviditelnění něčeho, co je našemu oku často skryto, nás fascinuje při pořizování makrofotografií divoké přírody.

Pokud jste někdy zkoušeli fotit v měřítku 1:1 a větším, jsou vám známy faktory, které mají v makrofotografii velký význam. Při hledání stále většího množství detailů a většího zvětšení to byly právě tyto faktory, které mě po více než 10letech fotografování s full-frame (FF) digitální zrcadlovkou přiměly přejít na systém OM SYSTEM, tvrdí zkušený fotograf Christian Brokes. Ve svém současném OM-D E-M1 Mark III jsem našel dokonalý fotoaparát pro makrofotografii a stal jsem se zcela přesvědčeným stoupencem systému OM SYSTEM.

Co mě přimělo přejít z full-frame digitální zrcadlovky na OM SYSTEM MFT?

Makrofotografie pro mě osobně znamená objevování skrytého miniaturního světa. Specializuji se především na fotografování nejmenších pavouků a hmyzu. Makroobjektiv otevírá fascinující svět plný barev, textur a tvarů, který je často pouhým okem neviditelný. Hledání a fotografování nových druhů se pro mě stalo závislostí. Snažím se přitom dát svým divokým a živým objektům určitý charakter a ukazuji je z takové stránky, aby odpor a předsudky vůči nim jednou proměnily ve fascinaci a obdiv či respekt.

Své objekty fotografuji výhradně z volné ruky (tj. bez stativu) a s bleskem.

Je obtížné dosáhnout co největšího zvětšení, a zároveň pořídit ostrý snímek s velkou hloubkou ostrosti, když se plazící a skákající objekty pohybují. Zvětšení, clona, hloubka ostrosti, rychlost závěrky atd. spolu přímo souvisejí nebo jsou na sobě vzájemně závislé. Je jen zřídka možné dosáhnout uspokojivých výsledků se všemi faktory, zejména když se nepoužije full-frame digitální zrcadlovka. Často zmiňovaná menší hloubka ostrosti, kterou lidé milují u portrétů, je v makrofotografii spíše nevýhodou.

Abych například dosáhl zaostření pavouka v celém rozsahu při zvětšení 2:1, musel jsem na své staré sestavě použít funkci Focus Stacking a spojit velký počet jednotlivých snímků do jednoho snímku s větší hloubkou ostrosti. To se obvykle muselo provádět později při zpracování a zabíralo to dost času. Pokud se objekt navíc pohybuje, stává se to téměř nemožným počinem. Zde platí, že čím méně snímků na jednu scénu, tím lépe.

Díky mikro 4/3 formátu (Micro-Four-Thirds, MFT) fotoaparátů OM SYSTEM je však nyní obraz 1:1 s full-frame ekvivalentní obrazu 2:1 na MFT.

Na jedné fotografii získám výrazně větší hloubku ostrosti s podobným detailem obrazu. A to pro mě znamená méně práce a času při fotografování a následném zpracování. A také menší riziko, že přijdu o fascinující scény a situace. Koneckonců, pokud se objekt pohne během záběru pro Focus Stacking, často už není použitelný.

Jednoduše řečeno, MFT nabízí 2× větší zvětšení než full-frame.

Pokud jde o zvětšení objektu a ořez snímku, máte velkou flexibilitu.

Kromě tohoto aspektu, který je pro mě nejdůležitější, mě ještě více přesvědčila kompaktnost fotoaparátu a funkce jako režim High-Res a Focus Stacking ve fotoaparátu.

Třešničkou na dortu byla funkce Starry Sky AF pro astrofotografii, která mě vždycky lákala, extrémní stabilizace obrazu a filtr Live-ND, který mi dává neuvěřitelnou flexibilitu při použití i jinde než jen u makrofotografie, a to i bez dalšího příslušenství.

Kromě toho je OM-D E-M1 III se svou designovou kombinací retro vzhledu a moderní inspirace také nesmírně elegantní.

V divoké přírodě záleží na tom, kolik toho nesete, takže menší a lehčí objektivy OM SYSTEM mají znatelnou výhodu. Odolnost fotoaparátu OM SYSTEM vůči povětrnostním vlivům je také nesmírně užitečná. Jsem zvědavý, jaké nové stránky fotoaparátu objevím, například režim Pro Capture, který vypadá slibně zejména pro snímání pohybujících se objektů. Ještě jsem neměl možnost vyzkoušet ho v akci.

Jak se změnilo fotografování s OM-D E-M1 Mark III ve srovnání s full-frame zrcadlovkou?

V oblasti makrofotografie mi OM-D E-M1 III určitě hodně přinesl díky crop faktoru 2x.

To znamená, že se mohu k fotografovaným objektům přiblížit opravdu blízko, a to bez příslušenství, jako jsou prodlužovací kroužky, nástavce nebo objektivy se zvětšením větším než 1:1.

A to při výrazně nižší hmotnosti mé sestavy. Znamená to větší volnost při fotografování, často prováděné jednou rukou. Druhou ruku tak mám volnou pro držení dalšího blesku nebo na udržení listí a větviček stranou v houští.

Fotografovat komára, zatímco mi sedí na volné ruce a saje tam krev, by s větší a těžší sestavou asi nebylo možné.

Protože jsem obecně zvyklý na manuální Focus Stacking z Full-Frame (tam ale spíš z nutnosti), stacking ve fotoaparátu mi dává možnost vytvářet snímky pro Focus Stacking rychle a snadno. V případě potřeby dokonce již přepočítané na hotový jednotlivý snímek. Funkce je využitelná, zejména když focení musí probíhat rychle, například u plachých nebo velmi hbitých pavouků.

Tipy pro makrofotografii s OM SYSTEM MFT (OM-D E-M1 Mark III)

  1. Aktivace funkce LV rozšíření (Live View Boost)

Tato funkce zajišťuje, aby elektronický hledáček vždy zobrazoval rozjasněný, dokonale exponovaný obraz, a to i v tmavých situacích, což usnadňuje udržení malých objektů v náhledu. Vzhledem k tomu, že při fotografování s manuálním nastavením a manuálním bleskem je většina vhodné expozice již předem nastavena, nepředstavuje žádný problém, že hledáček nezobrazuje skutečnou expozici.

  1. Nastavení pro scénáře fotografování

Pro různé situace fotografování s různými požadavky jsem si uložil různé profily. Kromě standardního manuálního profilu s ručním nastavením pro ruční fotografování mám také například vlastní profil pro použití funkce interního stackingu fotoaparátu. Díky tomu je možné mezi těmito profily bleskově přepínat, aniž bych musel náročně opakovaně měnit nastavení fotoaparátu.

Úspora energie baterie

  1. Používání elektronického hledáčku a zadního displeje spotřebuje více energie

V důsledku toho při hledání nových objektů fotoaparát zcela vypínám. Pro jistotu s sebou vždy nosím druhou baterii.

  1. Přepínač 1:1 na 60mm makroobjektiv

Objektiv M.Zuiko 60mm makro má na boku malý přepínač. Pokud jej přepnete do polohy 1:1 a krátce podržíte stisknutý, objektiv se sám nastaví na tomto zvětšení (při manuálním nastavení, které se pro makro snímky rozhodně doporučuje). Touto „zkratkou“ si ušetříte zdlouhavé otáčení zaostřovacího kroužku objektivu, protože se nastavuje velmi jemně.

Tipy pro dokonale ostré makrofotografie pavouků a hmyzu

  1. Manuální nastavení fotoaparátu

Používání manuálního režimu mi dává naprostou kontrolu nad nastavením. Zároveň mi to umožňuje opakovaně reprodukovat požadovanou expozici s bleskem. Téměř běžně fotografuji při cloně f/8-10, citlivosti ISO 100-200 a rychlosti závěrky 1/125-1/250. Příslušná expozice se pak řídí pouze intenzitou záblesku.

  1. Ruční ostření

Používám výhradně ruční ostření. To jsem si zvykl dělat už v minulosti. Mám prostě rád plnou kontrolu nad každým jednotlivým nastavením, to je můj osobní pracovní postup, ale automatické ostření OM-D E-M1 Mark III je tak přesné a rychlé, že ho čas od času skutečně používám (v režimu S-AF). V porovnání s digitální zrcadlovkou mě to opravdu baví.

  1. Použití blesku a difuzoru

Pro opravdu ostré makrofotografie doporučuji použít blesk. Ten pracuje tak rychle, že prakticky „zmrazí“ objekty, i když se pohybují. Díky tomu je rychlost závěrky fotoaparátu mnohem méně důležitá, než by byla bez použití blesku.

Difuzor, což je kónicky tvarovaný kotouč z průsvitného bílého polypropylenu kolem přední čočky, zajistí například měkké světlo, které příjemně osvětlí fotografovaný objekt a zajistí maximální detaily.

Pokud nemáte po ruce blesk, nabízí OM-D E-M1 III extrémně výkonnou stabilizaci obrazu, s jakou jsem se dosud nesetkal.

Jeden požadavek:

Nejdůležitější pravidlo makrofotografie živých zvířat a rostlin zní: respekt.

Prosím, neubližujte a neničte zvířata ani rostliny, nerušte je, nestresujte je.

Etický přístup zakazuje používání ledového spreje a ničivou manipulaci s objekty. Živočichové by neměli být trvale odstraňováni ze svého prostředí. Často jsou například vázáni na konkrétní hostitelské rostliny.

Trpělivost se však často vyplatí, a pokud je tvoreček najednou příliš aktivní a není dobrá příležitost k záběru, pak se s tím prostě smiřte a zkuste štěstí příště.


Doporučené produkty:


Ovás

Více informací o Christianu Brockesovi

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Field Macro’