Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Proč používám OM SYSTEM

Před přechodem na OM SYSTEM jsem tři roky používal jinou značku, která má ve svých fotoaparátech zmenšený snímač, a předtím jsem deset let používal 35mm formát jako profesionální fotograf přírody a venkovního prostředí. Zatímco systémy s malým snímačem prošly v průběhu let velkým vývojem, pokud jde o vysoké ISO a dynamický rozsah, takže jsou nyní plně způsobilé pro profesionální fotografování divoké přírody, značka, kterou jsem používal, nenabízela optimální automatické zaostřování a výběr teleobjektivů, které jsem potřeboval. Uvědomil jsem si, že OM SYSTEM přináší působivé inovace, a tak jsem si udělal průzkum na internetu a zjistil, že zkušení fotografové jako Kai Jensen, Jari Peltomäki a Brooke Bartleson používají toto zařízení s neuvěřitelnými výsledky v podobných podmínkách, v jakých obvykle pracuji já.

E-M1 Mark III • M.Zuiko 12-200mm F3.5-6.3 • 42mm • 1/160sec • F5.4 • ISO320

Moje nespokojenost s vybavením, které jsem dříve používal, spolu se zdánlivým nezájmem výrobců o skutečné fotografování přírody, byly demotivující. Vzhledem k tomu, že většina jejich obsahu je fotografována v parcích a zoologických zahradách, bylo těžké se s nimi ztotožnit, a tak jsem se rozhodl vyzkoušet jiné značky, abych zjistil, zda nenajdu něco, co by mě motivovalo a lépe vyhovovalo mým potřebám. Chtěl jsem zůstat u kompaktního, ale výkonného systému, takže OM SYSTEM byl na prvním místě mého seznamu a brzy jsem zjistil, že se výrazně zaměřuje na fotografování přírody a divoké zvěře. Čím více jsem toho zjišťoval, tím více jsem byl přesvědčen, že by to mohl být systém pro mě. Začal jsem testovat fotoaparát OM-D E-M1 Mark III a vybrané objektivy M.Zuiko PRO a první dojem mě skutečně ohromil. Mé naděje a očekávání byly vysoké, ale přesto jsem byl ohromen tím, jak skvělé to bylo! Už po několika dnech testování jsem věděl, že tento systém má vše, co jsem hledal, a ještě víc!

Nejprve mě zaujalo, jak rychlé a spolehlivé je automatické ostření. Když jsem soubory otevřel v počítači, byl jsem ohromen jejich ostrostí, a po vložení několika snímků pořízených při vysokém ISO do Lightroomu jsem si s úlevou oddechl. Při vyšších hodnotách ISO, jako je 6 400 a 12 800, se samozřejmě objevil určitý šum, ale byl velmi jemný, detaily byly velmi dobře zachovány a barevný šum se víceméně nevyskytoval. Kvalita odolné konstrukce a utěsnění proti povětrnostním vlivům byly i pro mě, tedy člověka z Norska, nesmírně atraktivním faktorem, a funkce jako Starry AF a živé kompozitní snímání jsou téměř neuvěřitelné! Tyto technologie mi vrátily radost v oblastech, kde jsem už dlouho necítil inspiraci, a umožňují tak snadno zachytit noční scény s přesným zaostřením na hvězdy a současně bez přeexponovaných světel – bez ohledu na to, jak dlouhou expozici použijete! Jsem také velkým fanouškem vestavěného ND filtru při fotografování tekoucí vody. Práce s ním je velmi pohodlná a přináší vynikající výsledky. Technologie těchto fotoaparátů je prostě neuvěřitelná – velmi mi pomáhá zjednodušit workflow!

Natáčím video a jak OM-D E-M1 Mark III, tak E-M1X mají automatické ostření, díky kterému je natáčení ve stylu „běž a natáčej“ mnohem méně náročné, protože ostření funguje bez problémů. Navíc už díky vynikající stabilizaci obrazu nepotřebuji těžký gimbal a se soubory LOG se opravdu snadno pracuje. Za pouhých pár měsíců mám pocit, že jsem pro svou práci našel ideální nástroj, a je skvělé spolupracovat se značkou, která mi pomůže stát se ještě lepším a kreativnějším fotografem.

Je známo, že zachycení divoké zvěře může být velmi nepředvídatelné a někdy i náročné. Funkce detekce ptáků se zaostřením na oči je opravdu jedinečná. Jsem ohromen tím, jak dobře funguje, a už mi pomohla získat záběry, které bych pravděpodobně mnohokrát přehlédl. Zábavné je, že funguje i na malá zvířata, jako jsou veverky a jezevci! Čekáte a čekáte, až se zvíře nebo pták pohne, a když se náhle pohne, příliš pomalu stisknete tlačítko spouště a v nejlepším případě vyfotíte jen ocas! S režimem Pro Capture tento problém odpadá a je to dle mého jedna z nejcennějších funkcí systému.

Jezevce fotografuji velmi rád – prostě je miluji! Za domem jsem si postavil fotokoutek, kde se každou noc objevuje rodinka jezevců. Měl jsem téměř všechny možné fotografie až na jednu: ostrý a velmi detailní portrét jezevce, který se pozdě v noci dívá do fotoaparátu. Jednoho večera jsem se odhodlal, připravil fotoaparát, ale žádný jezevec se neobjevil. Byla stále větší tma, a pak se najednou objevila samice se svými třemi mláďaty, ale světlo bylo opravdu slabé. Na fotoaparátu E-M1X jsem musel nastavit ISO 12 800 a expoziční dobu 1/80 s. To je při fotografování s ohniskem 400mm náročná expoziční doba, a to i s objektivem M.Zuiko 150-400mm F4.5 PRO. Konečně se jeden z jezevců vynořil, zvedl hlavu a já se mu podíval do očí skrz hledáček. Musel jsem zvednout fotoaparát a fotit z ruky, abych dosáhl požadované kompozice. Okamžitě jsem zaostřil a stiskl spoušť. Držel jsem si palce a doufal, že to bude záběr, který jsem hledal. A právě díky stabilizaci obrazu byl snímek ostrý! Po snížení úrovně šumu v programu Topaz DeNoise jsem s úlevou zjistil, že snímek je ostrý, jasný a bez šumu. Byl jsem tak šťastný!

Exif: OM-D E-M1X, M.Zuiko 150-400mm F.4.5 PRO, F4.5, 1/80 s, ISO 12800

Při fotografování divoké zvěře se snažím vykreslit zvíře jako jednotlivce, ukázat záblesk jeho osobnosti a vlastností. Ostatním, kteří se chystají fotografovat přírodu a divokou zvěř, radím, aby vždy zkontrolovali, zda jsou všechny baterie plně nabité a po ruce, a zda mají dostatek paměťových karet. Nezapomeňte si také vzít kvalitní utěrku na objektiv. Počítejte s tím, že v terénu budete muset strávit více času, než byste očekávali, protože stres a nedostatek času vám nikdy nepomohou získat skvělé snímky. Vezměte si navíc láhev vody a čokoládovou tyčinku, abyste byli hydratovaní a měli dostatek energie. A konečně, buďte připraveni! Mějte fotoaparát neustále po ruce a vždy si zkontrolujte nastavení, abyste se při změně světla nemuseli při vhodné příležitosti zdržovat s nastavením. Vše se může odehrát rychle a při snaze o nastavení správných expozičních hodnot můžete o snímek přijít. Upřednostňuji fotografování z nízkého úhlu. Tímto způsobem získáte větší hloubku a pěkné zarámování objektu s rozmazanou vegetací v popředí. Fotografování z úrovně očí fotografovaného objektu představuje snadný způsob, jak dosáhnout ještě lepšího vzhledu snímků.

Vhodné kombinace fotoaparátu a objektivu:

  • Fotografování divoké přírody: OM-D E-M1X + M.Zuiko 150-400mm F4.5 TC 1.25x IS PRO.
  • Fotografování ptáků: OM-D E-M1X + M.Zuiko 300mm F4 PRO + MC-14 nebo MC20.
  • Makrofotografie ve venkovním prostředí: OM-D E-M1 Mark III + M.Zuiko 60mm F2.8 Macro.
  • Fotografování krajiny: OM-D E-M1 Mark III + M.Zuiko 8-25mm F4 PRO.

Doporučené produkty:


About the author

Related Tags

Comments