Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Jaké by to bylo dobrodružství bez zvuku?

Podmanivá živá hudba, vítr šumící vysokou trávou, vlny narážející na skalnaté pobřeží, konvice s kávou praskající nad táborákem – zvuky jsou mocné spouštěče emocí a vzpomínek, které si v sobě neseme, umocňují to, co vidíme a dotvářejí to.

Tento příspěvek do blogu se týká jednoho audio produktu – nového záznamníku OM SYSTEM LS-P5 – a mých zkušeností s ním. Nejde ale o recenzi tohoto výrobku, ale spíše o "ódu na zvuk samotný".

Nebudu psát o tom, jak tento výrobek funguje; radši bych vám chtěl říci, proč bych já, vy, každý dobrodruh, tvůrce videí nebo obsahu měl chtít tento záznamník ve své výbavě, popř. proč je to skoro nezbytnost. A jak je záznam zvuku zrovna tak důležitý jako pořízení fotografií nebo videí.

Těla fotoaparátů, objektivy, baterie a můj věrný diktafon, mám vše! Kdybych u sebe diktafon neměl, přišel bych o mnoho vzpomínek, originálních zvuků pro má videa a živou hudbu.

Jen ať hudba hraje dál

Nejprve několik základních informací, abyste porozuměli souvislostem. Jmenuji se Patrick a jsem profesionální fotograf z jihu Německa. Společně se svou přítelkyní Lisou jsme spustili projekt a podnik nazvaný [Social Traveling](https://social-traveling.de), což je vlastně taková divočejší směs dobrodružství, cestování, sociálních projektů, mediální tvorby a dobročinnosti.

Velká část toho, co teď s Lisou děláme, má základ v jednoduché zvukové nahrávce, kterou jsem pořídil asi před deseti lety.

Hudba je nejlepší naživo. Včetně všech dalších příměsí, které jí dodají zvuky přirozeného prostředí.

Na výletě Irskem před mnoha lety jsem se setkal s pouličním hudebníkem, který na mě natolik zapůsobil, že jsem se rozhodl si jeho hudbu nahrát pomocí svého starodávného a "nechytrého" mobilního telefonu. Nahrávka není v žádném případě dokonalá, ani náhodou. Uprostřed písničky slyšíte, jak okolo projede automobil, o trochu později zase začne štěkat hudebníkův pes. Nic z toho ale vůbec nevadí.

Hudba byla vždy mému srdci blízká. Od pěti let jsem hrál na bicí a později jsem do svého repertoáru přidal další perkusní nástroje a kytaru. Na cestách jsem se často zastavil a zaposlouchal do živé hudby v podání pouličních muzikantů a jejich umění mě tak uchvátilo, že jsem odcházel a v tašce jsem měl jejich cédéčka. Když jsem ale poslouchal jejich studiová alba doma, cítil jsem často zklamání, protože jsem v nich postrádal emoce ze živého hraní.

Během nahrávání hudby v Irsku mě všechen ten okolní hluk dost rozčiloval. Když jsem si to ale později doma poslechl, přenesla mě nahrávka rovnou do těch nádherných chvil přímo v Irsku. Okolní zvuky dokreslily celou scénu do nejmenších detailů a poslech byl pro mě velmi autentickým zážitkem, a to navzdory nízké technické kvalitě.

A tehdy se zrodil nápad pro budoucí projekt.

Tvůrce na jízdním kole

O několik let později, v roce 2015, jsem se vydal se svým přítelem Manuelem na cyklovýlet z Německa do Indonésie. Při plánování této cesty jsem se rozhodl přeměnit původní nápad z Irska na skutečnost: Chtěl jsem nahrávat alba s pouličními muzikanty, které po cestě potkám!

Vysoké hory, horké pouště a tropické lesy. Náš výlet trval 20 měsíců, projeli jsme 18 zemí a zůstaly mi z něj milióny drahocenných vzpomínek.

Nic se nevyrovná životu ve stanu, kdy máte spoustu času, abyste přemýšleli a mohli porozumět svému místu na tomto světě.

Prvního hudebníka jsem potkal v Albánii. llirian P. žil v té době ve stanu a hrál svou vlastní hudbu. Stejně jako muzikant z Irska neměl nikdy předtím příležitost svou hudbu nahrát.

Společně jsme pomocí přenosného záznamníku Olympus LS-14 nahráli 12 jeho písniček na různých místech a v různých prostředích: u ohně, na olivové plantáži a na párty s několika kamarády. Zpívající ptáci nad námi, praskání ohně a křik a zpěv lidí okolo jeho hudbu dokonale oživily, takže posluchače ihned přenesou přesně do situace, ve které jsem byl během nahrávání já sám.

Síla hudby nevychází z technické dokonalosti, ale z emocí. V této nahrávce podkreslují přirozené zvuky okolního prostředí a pomalého ohně Ilirianovu písničku způsobem, který by v žádném studiu nebyl možný.

Předal jsem llirianovi všechny audio soubory a obálku CD, aby si je mohl zkopírovat a prodejem cédéček trochu vylepšit svůj příjem. Na oplátku jsem získal právo jeho hubu distribuovat.

Moje část výtěžku šla přímo a v plné výši na sociální projekt, který je mi velmi blízký: podpora školy v Keni. Ilirian, který v té době neměl skoro žádný majetek, tak vlastně financoval nákup hudebních nástrojů pro keňskou školu, a to během velmi krátké chvíle.

Prodej Ilirianovy hudby pomohl zajistit sadu hudebních nástrojů pro školu v Keni.

Později jsem stejným způsobem vytvořil další alba v Turecku, Portugalsku a Keni. K těmto dílům vlastním distribuční práva, takže když pořádám živé multimediální prezentace ze svého cyklovýletu, mám kromě fotografií a videí k dispozici i zvukové nahrávky a originální hudbu z více než 20 zemí. A to je pro mě nedocenitelné!

LS-P5, záznamník pro všechny situace

Díky vlastním zkušenostem s modelem LS-14, jenž mě dennodenně doprovázel po mnoho let na mé dráze profesionálního fotografa a tvůrce videí, mám dlouhodobě výborný vztah k diktafonům značky Olympus. Záznamníky LS mě vždy ohromovaly svou kompaktní velikostí, výbornou kvalitou zvuku a přehršlí způsobů, jak lze jeden přístroj používat.

OM SYSTEM LS-P5 svým vzhledem jasně navazuje na své předchůdce značky Olympus, ale je modernější a v mnoha ohledech vylepšený.

Na začátku letošního léta mi zavolali ze společnosti OM SYSTEM a zeptali se mě, jestli bych nechtěl otestovat jednu z prvních verzí nového záznamníku LS-P5 a okomentovat jeho používání. Moc jsem se na to těšil!

Tento přístroj je nejen jedním z nejmenších a nejlehčích zástupců ve své třídě, ale navíc je vybaven spoustou nových a velmi praktických funkcí. Testoval jsem LS-P5 na túrách a při filmových a hudebních projektech ve Finsku, Norsku a Španělsku a byl jsem naprosto ohromen.

LS-P5 je samostatný záznamník, který lze používat naprosto nezávisle. Kromě toho jej ale můžete připojit ke svému fotoaparátu, aby fungoval jako externí mikrofon. Obraz a zvuk z externího zařízení jsou tak spojeny přímo ve video souboru. Navíc může LS-P5 nahrávat zvuk na vlastní paměťovou kartu, abyste měli zálohu, kterou můžete později synchronizovat s video nahrávkou.

Jednou z mých nejoblíbenějších nových funkcí je možnost kontrolovat nahrávku v reálném čase pomocí Bluetooth sluchátek.

Velkou výhodou oproti předchozím záznamníků LS a většině konkurenčních přístrojů v této třídě je možnost kontrolovat nahrávku v reálném čase pomocí Bluetooth sluchátek. Celý pracovní postup je tak mnohem pohodlnější – mohu záznamník položit blízko zdroje zvuku a při filmování stát dále. Mohu dokonce kontrolovat nastavení záznamníku přes aplikaci v chytrém telefonu!

Vzhledem ke kompaktní velikosti a nízké hmotnosti si skoro ani nevšimnu, že mám záznamník připevněný k fotoaparátu, ale vždy se mohu spolehnout na velmi vysokou kvalitu zvuku mých videí. Fotografie a videa obvykle pořizuji v přírodě a často na dlouhých túrách a cestách, takže je velikost a hmotnost výbavy pro mě velmi důležitá. LS-P5 dokonale doplňuje mou sadu lehké výbavy značek Olympus a OM SYSTEM.

Jelikož je LS-P5 samostatný záznamník, je možné jej používat s fotoaparátem i bez něj. Mám ho vždy po ruce, abych mohl kdykoli pořizovat nahrávky okolních zvuků. Těmi pak oživuji svá videa nebo si je uchovávám jako osobní vzpomínky.

I bez fotoaparátu je LS-P5 ideálním společníkem pro nahrávání zvuků na pozadí k mnoha různým účelům. Kromě záznamu zvuků přírody a hudby ho například často používám k nahrávání okolních doprovodných zvuků, jako je otevírání zipu na batohu nebo tekoucí voda v potůčku. Tyto malé autentické doplňky vdechují mým video projektům život lépe než obecné zvuky, které si můžete stáhnout na internetu.

Stejně jako všechny ostatní přístroje OM SYSTEM je i záznamník LS-P5 malý, kompaktní a snadno ovladatelný. A to je pro cestovatele a tvůrce, jako jsem já, zcela zásadní.

Tvorba hudby u táboráku

Jak jsem již řekl, baví mě hrát a skládat vlastní hudbu. I s tím mi LS-P5 pomáhá, protože má funkci Overdub, která mi umožňuje nahrávat více stop přes sebe. Mohu tedy napsat a spojit několik kytarových stop nebo přidat další nástroje přímo na místě, aniž bych k tomu potřeboval počítač.

Co může být lepšího než pověstná písnička u táboráku? Její nahrávka!

Přístroj toho nabízí mnohem víc, ale už jen výše uvedené funkce stačí k tomu, abych dospěl k následujícímu závěru: LS-P5 nabízí bezpočet možností použití a úžasnou kvalitu zvuku a je zcela zásadním nástrojem pro každého tvůrce videí, hudebníka či tvůrce obsahu.


Doporučené produkty:


About the author

Related Tags

Comments