Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Legendární OM-1 je zpět!

V roce 1972 uvedl Olympus na trh model OM-1. Vysloužil si velké uznání jako nejmenší a nejlehčí zrcadlovka (SLR) své doby a zahrnoval řadu inovací v konstrukci i designu. O padesát let později je OM-1 zpět. Název je sice stejný, ale rozdílů je nespočet. Stále nese jméno Olympus, ale nový OM-1 je navíc označen logem OM System. Je to první fotoaparát vydaný společností OM Digital Solutions.

Měl jsem možnost fotografovat s modelem OM-1 ještě před jeho uvedením na trh. Při používání fotoaparátu jsem v několika momentech opravdu zajásal nadšením. Mějte na paměti, že se nejedná o formální recenzi, ale spíše o mé dojmy z toho, jak si OM-1 stojí, zejména ve srovnání s předchozími modely jako E-M1 Mark III a E-M1X.

OM-1 sdílí většinu konstrukčních prvků s modelem E-M1 Mark III až na několik drobných změn. Jako první fotoaparát vyrobený společností OM Digital Solutions je označen logem OM System.

Design

Výrobky značky Olympus používám už řadu let a tento fotoaparát působí skutečně neuvěřitělně komfortně. Na první dojem a osahání je stejný jako jeho bezprostřední předchůdce, model OM-D E-M1 Mark III (musím přiznat, že mi nebude chybět vypisování toho poměrně dlouhého názvu). Pak jsem si fotoaparát důkladněji prohlédl a rychle jsem objevil několik jemných konstrukčních změn.

OM-1 je jen o trochu větší a těžší než E-M1 Mark III, a mám na mysli opravdu jen o trochu. OM-1 je o 19g těžší než jeho předchůdce. To je zhruba váha 4 listů papíru velikosti A4. To není žádný výrazný rozdíl. Jednou z důležitějších změn je design ovládacích koleček a spouště. U modelu Mark III je přední a zadní ovládací kolečko umístěno v horní části těla, přičemž spoušť je uprostřed předního kolečka. U modelu OM-1 jsou nyní kolečka umístěna v těle a každé jen trochu vyčnívá. Spoušť závěrky je nyní umístěna samostatně těsně nad předním kolečkem. Jedná se o stejný design jako u E-M1X. Volič režimů a vypínač jsou umístěny na stejných místech jako u předchozích modelů a jejich vzhled se jen mírně změnil.

Tlačítka, přepínače a kolečka působí robustně, což je přesně to, co bych očekával. Při používání mi model OM-1 skutečně připadá ještě robustnější než E-M1 Mark III, a to byl dost odolný fotoaparát.

OM-1 přebírá design ovládacích koleček a spouště z E-M1X v těle téměř identické velikosti jako u E-M1 Mark III.

Zadní strana OM-1 bude uživatelům aparátů Olympusu příjemně povědomá. Jediným doplňkem je vyhrazené tlačítko AF-ON.

Co se týče tlačítek na zadní straně fotoaparátu, je zde nyní vyhrazené tlačítko AF-ON pro ty, kteří používají zaostřování zadním tlačítkem. Všechna ostatní tlačítka jsou na stejném místě jako u modelu Mark III, ale všiml jsem si, že jsou o něco menší. Joystick, který jsem si oblíbil na E-M1 Mark III a E-M1X, je na novém OM-1 také, ale je také o něco menší. Při běžném používání tato menší tlačítka vůbec nevadí, ale když strávíte asi 5 měsíců v roce v zimních rukavicích jako já, může být ovládání fotoaparátu trochu náročnější. To znamená, že vzhledem k tomu, že jsem nikdy nenašel fotografické rukavice, které by zvládly -30 C, obvykle skončím u toho, že si při změnách nastavení na pár vteřin sundám silnější rukavice. Menší tlačítka jako taková mi v situacích, kdy fotografuji, nepřipadají výrazně odlišná.

Při rozhovoru se zástupcem společnosti OM System jsem byl informován, že menší tlačítka se lépe utěsňují proti povětrnostním vlivům. Nenapadlo by mě, že by Olympus mohl ještě něco vylepšit na těsnosti proti povětrnostním vlivům, ale stalo se! OM-1 má krytí IP53. To je vyšší stupeň krytí než IPX1 u modelu Mark III. Model je považován za ještě odolnější vůči prachu, stříkající vodě a mrazu. Rozhodně mohu potvrdit, jak je mrazuvzdorný. Měl jsem ho venku několik hodin v extrémně chladných podmínkách a nevynechal ani jedinkrát. Vydržel déle než já.

Jedním z důvodů, proč mám rád vybavení Olympus, je právě to, jak je odolné. Je dostatečně lehké na to, aby se dalo nosit celý den při fotografování z ruky, a zvládne téměř vše, co na něj matka příroda připraví, včetně teplot pod bodem mrazu.

První změnou, které si může všimnout každý, kdo plánuje přechod na OM-1, je skutečnost, že používá jinou baterii. Při používání nové baterie BLX-1, která je o něco větší než dřívější baterie, jsem však byl ohromen, jak dlouho vydrží. V současné době mám pouze jednu baterii a při fotografování v mrazu jsem se ani nepřiblížil k jejímu vybití. Během jedné obzvlášť mrazivé noci při -28 °C jsem venku fotografoval 3 hodiny a baterie byla stále na 72 %. Baterie je dimenzována na 520 snímků, zatímco u E-M1 Mark III je to 420 snímků. To jsou sice oficiální hodnoty, ale už jsem zažil několik fotografování, kdy jsem na kartu nahrál přes tisíc snímků a stále mi zbývalo dost energie. Fotoaparát se dodává s USB kabelem pro nabíjení a je plně funkční i během nabíjení. To je vítaná změna, protože můžete dobíjet v terénu a přesto fotoaparát plně využívat.

OM-1 má také k dispozici nový bateriový grip. HLD-10 pojme jednu přídavnou baterii a je vybaven joystickem, tlačítky AF-ON, ISO a kompenzací expozice spolu s ovládacími kolečky a spouští. To považuji za užitečné zejména při fotografování v divoké přírodě.

První snímky

OK! Baterie je nabitá, paměťové karty jsou naformátované. Je čas začít fotografovat. Pro svůj první test jsem se rozhodl vyrazit k malému majáku asi 30 minut od mého bydliště. Doufal jsem, že bude barvitý západ slunce, ale místo toho se vyjasnilo. No, budiž. Chtěl jsem jen vyzkoušet, co tenhle fotoaparát dokáže.

Během této první vycházky jsem neměl absolutně žádné informace o vnitřním fungování fotoaparátu, ale protože jsem bývalý učitel přírodních věd, rád jsem se pustil do samostatného bádání. Mým prvním objevem byl nový elektronický hledáček. A ten je úžasný! Pokud je to možné, raději vytvářím kompozici snímku pomocí elektronického hledáčku, než abych se spoléhal na displej LCD. OM-1 je vybaven novým úžasným elektronickým hledáčkem - OLED s rozlišením 5 760 000 bodů. To je více než dvojnásobné rozlišení oproti E-M1 Mark III a E-M1X. Při sestavování kompozice a prohlížení záběrů poskytuje znatelně čistší a realističtější obraz. Rozložení je také jiné než u E-M1 Mark III. Hlavní nastavení jsou seřazena pod obrazem, místo aby byla překryta fotografovanou scénou. Histogram je nyní v levém horním rohu hledáčku, zatímco úrovně jsou vycentrovány v obraze. Stejně jako u předchozích modelů umožňuje tlačítko Info přepínat mezi 4 známými možnostmi zobrazení: pouze obraz, hlavní nastavení, nastavení + histogram, nastavení + úrovně.

Zadní 3" LCD displej má také větší rozlišení - 1 620 000 bodů oproti 1 040 000. Rozložení je mírně odlišné od EVF, ale poskytuje stejné klíčové informace.

Nový EVF je skutečně pozoruhodně čistý a jasný, s více než dvojnásobným rozlišením oproti E-M1 Mark III a E-M1X.

Pro první snímek jsem zkusil zaostřit z ruky bracketingem na maják se sluncem prosvítajícím skrz led. Mým dalším objevem byla rychlost zpracování. Proces focus stackingu byl rychlý. Mnohem rychlejší než u předchozích modelů. Ale o tom až později.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4.0 PRO • 1/500s • F8.0 • ISO200

Po první sadě snímků majáku jsem se rozhodl zůstat a fotografovat i po západu slunce. Hodně fotografuji při slabém osvětlení, takže jsem byl zvědavý, jak tyto snímky dopadnou. Obvykle si snímky prohlížím spíše v hledáčku než na LCD displeji a při letmém pohledu jsem byl ohromen, ale skutečný test kvality snímků bude muset počkat, až se dostanu domů.

OM-1 • M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO • 1/4s • F11 • ISO200

OM-1 • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/40s • F6.3 • ISO200

Pomocí funkce Starry Sky AF jsem zaostřil na hvězdy a druhým snímkem jsem pak zachytil led v popředí.

Vnitřní fungování

Když jsem nahrál první sadu snímků a podíval se na ni blíže, byl jsem kvalitou snímků opravdu ohromen. Fotografie byly neuvěřitelně ostré, s vynikající barevnou tonalitou. Nebyl zde prakticky žádný šum, a to ani na těch fotografiích, které byly pořízeny během modré hodiny při středních hodnotách ISO. Pak jsem se podíval na velikost snímku a zjistil, že má 20 MP. Po několika dnech fotografování s OM-1 a prozkoumání některých specifikací fotoaparátu jsem nebyl zklamán. Jedná se o zcela nový senzor, za kterým stojí neuvěřitelný výpočetní výkon. Musel jsem si také připomenout, že pravidelně tisknu snímky pro klienty o velikosti až 36" x 48", někdy i větší. Nepochyboval jsem o tom, že těchto několik prvních snímků bez problémů vytisknu s ohromujícím výsledkem.

Pojďme se podívat, co se skrývá uvnitř nového OM-1.

  1. Senzor - OM-1 má nový 20 MP senzor BSI CMOS s křížovým čtyřnásobným pixelovým AF stackem - to je pořádné sousto. Jako senzor se zadním osvětlením poskytuje mnohem lepší zpracování šumu - o 2 stupně lepší šumové vlastnosti než E-M1 Mark III a o 1 stupeň lepší dynamický rozsah. Díky tomu má OM-1 také větší rozsah citlivosti ISO - 200 až 25 600 s rozšířeným rozsahem do 102 400.
  2. Procesor - OM-1 je vybaven novým procesorem TruePic X. Rychlost procesoru je poměrně působivá. Olympus byl lídrem v oblasti počítačové fotografie, ale ta vždy vyžadovala zpracování snímku po jeho pořízení. Při testování focus stackingu, LiveND a funkce vysokého rozlišení je rychlost zpracování výrazně vyšší než u E-M1 Mark III. Například při jednom srovnání vedle sebe trvalo E-M1 Mark III zpracování snímku ve vysokém rozlišení 20 sekund. OM-1 jej zpracoval za pouhých 5 sekund - tedy 4krát rychleji! Mnohokrát se mi stalo, že jsem kvůli této čekací době nepoužil vysoké rozlišení při západu slunce. Světlo se měnilo příliš rychle. S fotoaparátem OM-1 to určitě nebude tak velký problém.
  3. Automatické zaostřování - Nový senzor a procesor se také promítají do mnohem lepšího automatického zaostřování. Křížové čtyřpixelové automatické ostření (AF) nyní znamená 100% pokrytí záběru s celkem 1053 křížovými AF body s fázovou detekcí. To je víc než 1000 zaostřovacích bodů pokrývajících celý záběr! Automatické zaostřování je rychlejší a přesnější, ale při takovém množství zaostřovacích bodů je důležité vybrat optimální možnost pro daný objekt. Zaostřovací obrazce jsou podobné těm, na které budou zvyklí uživatelé fotoaparátů Olympus, až na to, že nyní je jeden bod mnohem menší. Ale i tento „jediný bod“ má v sobě ve skutečnosti 4 zaostřovací body. Uživatelé si také mohou vytvořit několik vlastních zaostřovacích vzorů.

OM-1 má 1053 zaostřovacích bodů, které pokrývají 100 % nového senzoru.
  1. Sekvenční snímání - OM-1 dokáže pomocí elektronické závěrky zaznamenat 50 snímků za sekundu v režimu C-AF a 120 snímků za sekundu v režimu S-AF. Vysokorychlostní snímání probíhá bez blackoutu prostřednictvím nového EVF. Kromě toho jsou nyní v menu k dispozici tři možnosti ProCapture namísto pouhých dvou a můžete zachytit až 70 snímků před závěrkou namísto pouhých 35 u E-M1 Mark III.

Facelift

Jednou z funkcí, které jsem na fotoaparátech Olympus vždy miloval, je Super Control Panel. Umožňuje rychle zobrazit a změnit většinu nastavení, aniž byste se museli nořit do menu. Nový SCP má čistší a méně přeplněný vzhled, přesto stále umožňuje přístup k většině důležitých nastavení.

Zjednodušený Super Control Panel byl poprvé představen u modelu E-M1 Mark III. Ačkoli u modelu OM-1 není úplně stejný, nový SCP nabízí čistší a méně přeplněný vzhled. Usnadňuje také dotykové ovládání.

Číšníku, mohl bych dostat další menu, prosím!

Když už mluvíme o faceliftu, OM-1 má nový systém menu. Paráda! Nové menu je docela elegantní a mnohem intuitivnější. Na první pohled se může zdát, že designéři pouze změnili vertikální orientaci položek menu na horizontální a přidali trochu barvy. Ale rozhodně jde o něco hlubšího. Mnoho položek se přesunulo do oblastí menu, kde dávají mnohem větší smysl. Například položka Fotoaparát 2 je nyní věnována výhradně počítačové fotografii.

Změnila se také navigace v menu. Po stisknutí tlačítka Menu se přední kolečko používá k pohybu mezi položkami menu, zatímco zadní volič slouží k přecházení mezi jednotlivými stránkami v rámci položky. Šipkový ovladač slouží k přechodu na jednotlivé položky menu na stránce a poté se pro aktivaci dané položky stiskne tlačítko OK. Navigace je poměrně intuitivní, až na to, že se mi do cesty pletla svalová paměť. V předchozích iteracích se pro vstup do položky menu stiskla šipka doprava. Nyní se pro vnoření používá právě tlačítko OK, což dává smysl. Trvalo mi několik dní, než jsem si na to zvykl, ale musím uznat, že je to mnohem příjemnější uspořádání než u starších modelů.

Menu na OM-1 je poměrně přehledné a je intuitivnější. Nejraději mám samozřejmě přizpůsobitelné „Moje menu“, kam si mohu umístit funkce, které používám nejčastěji.

Další příjemnou vlastností modelu OM-1 je, že konkrétní možnosti menu jsou přímo přístupné z různých funkčních tlačítek. Protože například pravidelně používám funkci Focus Stacking, přeprogramoval jsem si AEL pro tuto funkci. Stisknutím tohoto tlačítka se funkce zapne a vypne, ale podržením tlačítka po dobu asi 2 sekund se dostanete přímo do nabídky Focus Stacking, takže můžete rychle provádět změny. To je skvělá změna.

Počítačová fotografie

Vzpomínám si, jak byla na E-M1 poprvé představena funkce Live Composite. Myslel jsem si, že je to trik a že bude mít jen velmi malé praktické využití. Páni, to jsem se mýlil. Olympus byl průkopníkem počítačové fotografie, která nám umožňuje vidět svět tak, jak to jiné fotoaparáty prostě nedokážou. Těchto funkcí bylo vylepšeno hned několik.

  1. LiveND - Funkce LiveND byla rozšířena na 6 stupňů (ND64) z původních 5 stupňů u E-M1 Mark III.
  1. Live Composite - Funkci Live Comp lze nyní používat z ruky. Nehodlám to zkoušet na hodinové záběry hvězdné stopy, ale zachycení ohňostroje, blesků nebo dopravního proudu by mělo být docela dobře možné bez stativu. Důležitější pro mě je, že rozsah citlivosti ISO byl rozšířen na 6400 oproti horní hranici 1600 u předchozích modelů.
  2. Focus Stacking/Bracketing - V oblasti focus stackingu nebo bracketingu nedošlo k žádným změnám. Horní hranice je stále 15, resp. 999 snímků. Ačkoli to s touto funkcí přímo nesouvisí, skutečnost, že AF body mají 100% pokrytí, usnadní použití této funkce za mnoha okolností.
  3. Snímání ve vysokém rozlišení - Přístup k funkci vysokého rozlišení byl výrazně zjednodušen. Při pořizování fotografií bylo nyní tlačítko záznamu videa namapováno tak, aby umožňovalo fotografování ve vysokém rozlišení. Jako pro fotografa krajiny je pro mě důležité, jak rychle se do tohoto režimu dostanu a jak rychle z něj vystoupím. Bylo také přidáno několik dalších ovládacích prvků. Snímky s vysokým rozlišením z ruky lze nyní zaznamenávat v rozlišení 25 nebo 50 Mpx + RAW. Snímky s vysokým rozlišením pořízené ze stativu zůstávají v rozlišení 80 Mpx, ale nyní je k dispozici možnost pořizovat snímky v rozlišení 25 nebo 50 Mpx. Skvělým doplňkem je přidání možnosti zpoždění. Při fotografování z ruky můžete naprogramovat čekací dobu 1/8 s, 1/4 s, 1/2 s nebo 1 s. V režimu stativu může zpoždění dosáhnout až 30 s. Stejně tak lze rychle přepnout z režimu snímání z ruky do režimu stativu stisknutím tlačítka záznamu a otočením jednoho z ovládacích koleček. Objeví se nabídka vysokého rozlišení a můžete provést rychlé změny nastavení.

Bez ohledu na funkci platí pro všechny jedno vylepšení, a to rychlost zpracování. Například OM System uvádí, že rychlost zpracování snímků ve vysokém rozlišení je 2,5x rychlejší než u E-M1 Mark III, ale na základě vlastní zkušeností jsem zjistil, že je ještě rychlejší.

OM-1 • M.Zuiko 12-100mm IS F4.0 PRO • 1/50s • F7.1 • ISO500

Záběr s vysokým rozlišením z ruky. Díky rychlejšímu procesoru TruePic X je mezi jednotlivými snímky mnohem kratší čekací doba. To může být klíčové, když se světlo rychle mění.

Detekce objektu

Jednou z funkcí, na kterou jsem u modelu OM-1 čekal nejvíc, bylo zjištění, zda bude přidána inteligentní detekce objektu. Na detekci a sledování ptáků u E-M1X jsem si zvykl spoléhat, a tak mě potěšilo, že tato funkce byla nyní zahrnuta i do OM-1. Ale počkejte, je toho víc! Vedle vlaků, letadel, automobilů (ach, chybí mi John Candy) a ptáků je tu nyní i detekce zvířat, konkrétně koček a psů. Jako člověk, který příležitostně fotografuje divokou zvěř, jsem doufal v detekci zvířat, která by zahrnovala širší škálu zvířat, ale mám informace, že neuvěřitelně dobře funguje na lišky, vlky a dokonce i losy.

Během zkušebního provozu nového fotoaparátu jsem měl jen velmi málo příležitostí fotografovat divokou zvěř. Podařilo se mi zachytit několik ptáků (fungoval neuvěřitelně dobře - dokonce lépe než E-M1X), ale co mě opravdu ohromilo, bylo, když jsem ho vyzkoušel na svém huskym. Jmenuje se Squish a umí opravdu rychle běhat! Nechal jsem ho běžet ze vzdálenosti asi 100 m a jen jsem držel prst na spoušti, když ke mně běžel. Bez přehánění bylo téměř 100 % záběrů ostrých. Použil jsem mechanickou i elektronickou závěrku a dosáhl jsem stejně dobrých výsledků. Možná si říkáte: „Ale vždyť je to jen pes.“ No, kdyby se ke mně takovou rychlostí řítilo jakékoli jiné zvíře, pouštím fotoaparát a utíkám do bezpečí! Teď už se nemůžu dočkat, až ho na jaře použiji na lišky.

OM-1 • M.Zuiko 150-400mm F4.5 TC 1.25x IS PRO • 1/3200s • F5 • ISO1600

OM-1 • M.Zuiko 150-400mm F4.5 TC 1.25x IS PRO • 1/2500s • F6.3 • ISO1000

Závěrečné myšlenky a snímky

Fotoaparát OM-1 nyní zaujímá místo vlajkové lodi nové společnosti. Moje osobní historie jako fotografa sahá téměř stejně daleko jako původní OM-1. V roce 1976, když mi bylo pouhých 12 let, jsem si koupil OM-1n a od té doby fotím s přístroji Olympus.

V době psaní tohoto článku jsem nový OM-1 používal asi 3 týdny. Skutečně ve mně probudil lásku k tomuto řemeslu. Fotoaparát nedělá fotografa, ale přiznejme si, že stejně jako u téměř všech tvůrčích činností platí, že čím lepší nástroje, tím lepší výsledky. A tento fotoaparát mi přinesl fantastické výsledky. Od neuvěřitelné kvality obrazu přes nový EVF a bleskurychlé AF až po zvýšenou rychlost zpracování, tím vším OM-1 předstihl moje očekávání.

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4.0 PRO • 10s • F4.0 • ISO1600

Panorama se třemi snímky

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4.0 PRO • 0.4s • F7.1 • ISO200

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4.0 PRO • 1/400s • F8 • ISO200

OM-1 • M.Zuiko 8mm F1.8 Fisheye PRO • 1/8s • F7.1 • ISO1000

OM-1 • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 1/13s • F2.8 • ISO1600

OM-1 • M.Zuiko 7-14mm F2.8 PRO • 20s • F2.8 • ISO3200

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4.0 PRO • 1/40s • F7.1 • ISO200

OM-1 • M.Zuiko 8-25mm F4.0 PRO • 0.4s • F7.1 • ISO500

OM-1 • M.Zuiko 12-100mm F4.0 IS PRO • 1/1000s • F7.1 • ISO200


Představované výrobky:


O vás

Další informace o Peteru Baumgartenovi

About the author

Related Tags

Comments