Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Fotografování Měsíce: OM SYSTEM nabízí řešení

Po letech strávených honbou za krajinou při hledání jedinečných objektů a příležitostným fušováním do astrofotografie jsem si uvědomil, že jsem si nikdy nenašel čas na pořádné fotografování Měsíce. Jak je to možné? Den co den se tento nádherný cizí objekt dívá na Zemi a nabízí nekonečné možnosti kompozice.

Navíc mě při pohledu na tisíce hvězd a Měsíc vždycky napadne, jak by to vypadalo, kdybych tu krásu viděl zblízka, každý její detail, ať už sedím kdekoli na Zemi. A právě tady přichází Olympus a přináší tři možnosti:

Pokud patříte mezi dobrodružné fotografy a už s sebou nosíte teleobjektiv, například M.Zuiko 40-150 F2,8 PRO, jste na kreativní práci s Měsícem připraveni.

Obvykle jej používám během dne, kdy se o oblohu dělí Slunce s Měsícem. Dávejte pozor na pohybující se Měsíc, zejména když je blíže k obzoru, a snažte se najít jedinečnou kompozici. Osobně hledám stromy nebo přirozené olistění, které mohu použít k orámování Měsíce. Překvapivě jsem nikdy nepotřeboval stativ a nastavení fotoaparátu zůstalo relativně podobné jako při fotografování krajin. Takto se sice nedostanete k povrchu Měsíce zblízka, ale je to příjemná alternativa pro využití Měsíce jako námětu.

Další možností a mým osobním favoritem je pořídit si něco výkonnějšího, například M.Zuiko 100–400 mm F5,0–6,3 IS. I s tak velkým zoomem se mi podařilo vyfotografovat Měsíc z ruky na vzdálenost 238 900 km. Slyšíte správně, z ruky, stále bez stativu. Díky výkonné stabilizaci obrazu a vynikající technologii, která zajišťuje velkou hloubku při úpravách, umožnil Olympus zachytit krátery po dopadech, mrtvé sopky a značky lávových proudů s úžasnými detaily.

Protože jsem nikdy nestrávil dostatek času mířením fotoaparátu přímo na Měsíc, dal jsem si za cíl přepínat nastavení různých expozic a hrát si s výsledky. Měsíc se také během noci pohybuje. Proto je velmi důležité věnovat čas uzamčení zaostření. Funkce fotoaparátů Olympus, jako je MF Assist, který zvětšuje obraz přes displej, a nastavení Peaking, které zvýrazňuje zaostření červenou barvou, skutečně pomáhají.

Jednoho večera, když jsem si prohlížel rozlehlou noční oblohu a kochal se její krásou, mě napadlo, že mám ve skříni starý dalekohled Meade, který mi daroval otec. Vzpomněl jsem si, jak jsem se do něj jako dítě díval a prohlížel si měsíční krátery. Byla to jen moje dětská představivost, nebo ten dalekohled skutečně fungoval tak dobře, jak tvrdila moje paměť? Věděl jsem, že to musím zjistit. To podnítilo myšlenku připojit můj OM-D E-M1 Mark III k produktu od Amazonu s názvem Astromania T2 Mount a pak to všechno spojit pomocí portu pro teleskop Meade.

Přestože jsem se díky dalekohledu dostal ke kráterům mnohem blíž, mohu s klidem říct, že jsem překvapen, že můj 100–400mm je srovnatelný. A to vzhledem k tomu, že to nebylo potřeba další námahy s nastavováním dalekohledu a zdlouhavým procesem hledání Měsíce a jeho zaostřování. V každém případě potřebujete fotoaparát Olympus, abyste tento snímek zachytili tak, jak jej vidíte níže v dalekohledu. Tento objekt vidíte každý den tak daleko a přiblížit se k němu takhle zblízka pomocí technologie je prostě úžasné.

Jak fotografovat Měsíc pomocí dalekohledu pro začátečníky

Věřte tomu nebo ne, ale připojit fotoaparát k dalekohledu a pořídit fotografie je poměrně jednoduché. Jakmile víte, jak vše správně zapojit, máte svět astrofotografie na dosah ruky.

Když se totiž ponoříte hlouběji do vesmíru a budete fotografovat mlhoviny nebo planety ve větší vzdálenosti, věci se začnou komplikovat, a proto se v tomto návodu budeme věnovat výhradně fotografování Měsíce. Je blízko, snadno jej na obloze najdete a z velké části jej lze fotografovat manuálně, pokud nemáte po ruce velký luxusní dalekohled.

Za 22 dolarů si můžete koupit adaptér, který vám umožní plynule připojit jakýkoli fotoaparát Olympus k většině dalekohledů. Najdete jej pod názvem Astromania T2 Mount a díky němu je proces připevnění tak snadný, jak to jen jde. Můžete také prozkoumat použití kroužků T-ring a adaptérů, které se navlékají na kroužky, ale domnívám se, že montáž T2 přináší větší užitek.

  1. Připojte fotoaparát k držáku Astromania T2 Mount, zde používám E-M1 Mark III.

  1. Tento krok je snadný – připravte dalekohled! Pro začátek opravdu nepotřebujete nic fantastického, sám jsem našel starý teleskop Meade (ani nevím, jak se jmenuje) a ten odvedl neuvěřitelnou práci.

  1. Adaptér T2 Mount připojený k vašemu fotoaparátu se musí uzamknout uvnitř zaostřovacího táhla, aby se zabránilo jakémukoli chvění. V opačném případě vám mohou fotografie vyjít rozmazané. Na vnější straně okuláru nebo zaostřovacího táhla by již měly být „zajišťovací šrouby“, které umožňují utáhnout adaptér na místě. Máte možnost fotografovat vertikálně nebo horizontálně.

  1. Gratuluji – úspěšně jste nahradili objektivy fotoaparátu nativní ohniskovou vzdáleností dalekohledu! Jedná se v podstatě o obří teleobjektiv, který lze jednoduše zvětšit pomocí dalších nástavců, které se nasazují přímo na T2 Mount.

  1. Nakonec si pohrajte s funkcemi dalekohledu a prohlubte si znalosti nastavení fotoaparátu pro astrofotografii. Doporučuji začít s rychlostí závěrky kolem 1/200 s a citlivostí ISO 1200. F-stop bude „neznámý“, protože většina adaptérů nemá nativní technologii, která by vám umožňovala tuto hodnotu měnit. V závislosti na podmínkách noční oblohy se to může posunout. Rozhodně doporučuji použít časovač 2 sekundy po uvolnění závěrky, aplikaci OI.Share nebo investovat do kabelu dálkové spouště.

Vlevo od fotoaparátu je obvykle umístěn menší okulár, který umožňuje širší pohled na noční oblohu nad ním. Používám jej k lokalizaci objektu, abych mohl snáze dostat Měsíc do záběru, než přes fotoaparát přeskočím na 800 mm.

Velmi důležitý je také volič zaostření na dalekohledu, jak vidíte na fotografii. Jakmile Měsíc najdete, zaostření provedete posunutím skla dalekohledu. Umožníte tak snímači fotoaparátu zachytit to, na co chcete zaostřit.

  1. Popravdě řečeno, je jen málo věcí, kvůli kterým se cítím menší, než když strávím večer posezením pod noční oblohou. Když jsem druhý den večer konečně tuto misi splnil, sedl jsem si a zíral na tytéž zázraky noční oblohy. Díval jsem se na Měsíc a snažil se znovu si představit to, co jsem viděl předchozí noc tak blízko a tak živě. Jen abych si uvědomil, že Měsíc nabízí nekonečné kompozice a já jsem teprve na začátku. Máme k dispozici větší dalekohledy, různé úhly záběru, kamerové filtry, video v rozlišení 4K a tolik různých technologií.

Teď, když jsem pochopil základní znalosti a použití svých fotografických možností, mohu nechat volný průběh kreativitě a dotáhnout své budoucí snímky Měsíce k dokonalosti. A co mohu říci s jistotou – konečným produktem fotografování Měsíce je návykový pocit „jak ho vyfotíte příště“.


Představené produkty:


O Vás

Více o Chrisi Poplawském


About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’