Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Tipy a triky pro focení krajinářské fotografie

10 tipů pro krajinářské fotografy od Petera Baumgartena


1. Nejprve zkoumejte. Pak foťte. 

Než vyrazíte, informujte se o cíli vaší cesty. Prozkoumejte online fotky z daného místa od ostatních lidí. Zjistěte si počasí a prostudujte satelitní snímky této oblasti. Čím více budete vědět, tím bude vaše focení úspěšnější.

2. Dbejte na správné světlo. 

Ráno byste mohli strávit šest hodin pozorováním, jak světlo dopadá na místo, a pak šest hodin na konci dne. Pomocí filtrů a expozičního bracketingu můžete ovládat světlo a svůj výsledek. Čím více budete o místě vědět, tím bude vaše focení úspěšnější.

3. Nespěchejte.  

Trpělivost není jen ctnost; je naprosto kritická. Dostaňte se na místo před vhodným světlem a počkejte, až uvidíte, jak světlo proměňuje váš subjekt během dne. O pár hodin později to může vypadat úplně jinak.

4. Připravte si scénu. 

Při čekání na ideální světlo se rozhlédněte kolem sebe. Měňte úhly pohledu na váš subjekt. Pohybujte se a měňte perspektivu. Někdy vaše nejlepší fotka nebude právě ta, kterou jste si naplánovali.

5. Myslete extrémně. 

Fotografujte s širokoúhlými objektivy i teleobjektivy. Můžete tak docílit překvapivých záběrů. Fotografujte z výšky nad hlavou nebo od země, abyste zachytili scénu z neobvyklých úhlů.

6. Dívejte se kolem sebe. 

Zaměřte se na svůj subjekt. Ale dívejte se i jinam. Hned za vámi, u vašich nohou nebo za zatáčkou stezky může být úžasný záběr. Zjistěte, co je poblíž, abyste nepropásli jedinečný snímek.

7. Foťte do RAW. 

Fotografování ve formátu RAW poskytuje nejvyšší úroveň kvality a poskytuje maximální kontrolu nad tím, jak bude vaše výsledná fotografie vypadat. Navíc je v postprodukci snazší obnovit světla a stíny.

8. Zkoušejte si to pořád dokola. 

Přijeďte na místo brzy a zkoušejte si to. Vyzkoušejte různé způsoby komponování scény a pořiďte spoustu zkušebních snímků, než přijde dobré světlo. Budete pracovat efektivněji.

9. Prozkoumejte okolí svého bydliště. 

Ne každý si může dovolit cestovat do exotických lokalit. Jen kousek od vašeho domova mohou existovat desítky míst k fotografování dramatické krajiny.

10. Zbavte se rušivých elementů. 

To, co do kompozice nezahrnete, je stejně důležité jako to, co je v ní vidět. Odstraňte vše, co ruší oko diváka.

Tipy, které vám pomohou zvládnout technickou stránku krajinářské fotografie


Peter Baumgarten strávil desítky let profesionálním focením krajiny. Zde je několik jeho technických triků, které vám pomohou maximálně využít pokročilou technologii řady E-M1.

1. Používejte prioritu clony

Jakožto krajinářští fotografové byste měli mít jasnou kontrolu nad hloubkou ostrosti, takže začněte fotografováním v režimu priority clony. To vám umožní ovládat právě hloubku ostrosti ve scéně. Před pořízením snímku pomocí tlačítka náhledu potvrďte hloubku ostrosti.

2. Foťte s nízkými hodnotami ISO

Nižší ISO pomůže zajistit co nejčistší obraz. Odpovídající pomalejší rychlost závěrky není obvykle problémem většiny krajinářských fotografií, ale pokud potřebujete zamrznout nějaký pohyb, zvyšte citlivost ISO na 400 nebo dokonce na 1000, abyste dosáhli vyšší rychlosti závěrky.

3. Používejte korekci expozice a histogram

Ovládejte světlo kompenzací expozice. Krása bezzrcadlovky spočívá v tom, že okamžitě vidíte svou výslednou expozici ještě před stisknutím spouště. Zapnutí histogramu je také skvělý způsob, jak zkontrolovat expozici. Je také dobrým zvykem mírně projasnit světla, i když obrázek vypadá trochu přeexponovaný. Lze je snadno obnovit při následném zpracování obrazu. Zabrání se tak přílišnému šumu ve stinných oblastech fotografie.

4. Foťte na expoziční bracketing

V obtížných světelných situacích, kde jsou velké rozdíly mezi světly a stíny, použijte expoziční bracketing. Fotoaparát zachytí více snímků stejné scény při různých expozicích, což vám umožní vybrat si nejlepší možnost později, případně složit různě exponované snímky dohromady.

5. Zkontrolujte si místo zaostření

Pomocí jediného bodu automatického zaostřování (S-AF) můžete lépe kontrolovat, kam fotoaparát zaostřuje, a v ideálním případě zvolit bod přibližně v jedné třetině celkové vzdálenosti. Pro ještě větší kontrolu přepněte na ruční zaostřování a aktivujte funkce pomocného zaostřování (zvětšení a focus peaking).

6. Použijte skládanou kompozici (focus stacking)

V situacích, kdy se váš objekt v popředí může nacházet jen několik centimetrů od předního členu objektivu, povolte AF bracketing a Focus Stacking (skládané foto). To vám umožní zachytit extrémní hloubky ostrosti, které by nebyly možné na jeden záběr.

7. Naprogramujte si uživatelské menu

Naprogramujte si vlastní nabídku menu tak, aby obsahovala vaše nejčastěji používané funkce. V terénu tím ušetříte spoustu času. Focus Stacking, Time Lapse, Live ND, High Res Mode a Bracketing jsou některé z funkcí, které se vám jako krajinářským fotografům budou hodit.


Web  | Blog  | Twitter

Úchvatné fotografie Petera Baumgartena vás vezmou na vzdálená místa i z pohodlí obýváku

Nejlepší krajinářská fotografie nezachycuje jen přírodní krásy. Přepravuje vás tam. Nikdo to nedělá lépe než Peter Baumgarten. Koneckonců žije na ostrově v kanadském Ontariu obklopeném nádhernými scenériemi. Peter se specializuje na vidění a poznávání přírody způsobem, který většině lidí chybí. Jeho fotografie krajiny a divoké zvěře byly mnohokrát publikovány. Strávil desítky let jako učitel, který vedl fotografické přednášky a workshopy. Peter miluje kempování v divočině, kanoistiku a jízdu na kajaku. Při tom všem má vždy u sebe fotoaparát Olympus.

Peter v současné době fotí s OM-D E-M1X a je nadšený, že může pořizovat své snímky s lehkostí, aniž by byl svázán zbytečně těžkou technikou. "Nechci fotoaparát, který by překážel mé kreativní vizi. Chci takový, který je rozšířením této vize. Pokaždé, když vezmu do ruky jeden ze svých fotoaparátů Olympus, stane se mou součástí vizuálního umělce.“


Prohlédněte si naše krajinářské objektivy zde

About the author

Related Tags

Comments