Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Do hlubin noci

Pokud jste někdy fotografovali v noci na film, a ne digitálně, víte, jak daleko se vývoj posunul. Digitální technologie značně usnadnila metodu pokusu a omylu, přesto však v počátcích vyžadovala spoustu odhadů při dlouhých expozicích.

Náš současný systém nyní zahrnuje mnoho našich průkopnických inovací, díky nimž je experimentování při nočním fotografování uspokojivější.

Mnoho lidí možná zapomnělo, že jsme byli první, kdo představil režim živého zobrazení Live View, a na to jsme navázali přidáním výpočetního výkonu, který plně využíval živý obraz. Pokud jste to ještě nezkoušeli, zkuste se podívat hlouběji do menu a experimentovat s funkcemi automatického ostření na noční oblohu Starry Sky AF, živého kompozitního snímání Live Composite a Live Time. Dlouhé expozice z ruky jsou také mnohem flexibilnější díky výjimečné stabilitě a doporučujeme vyzkoušet funkci živého ND filtru a objektivy F1.2 Pro.

Zde jsme pro vás připravili několik odkazů na články a videa, které vám poskytnou inspiraci a rady a povzbudí vás, abyste se pustili do tvoření. Možná se vám nepodaří hned reprodukovat snímek, jako je ten od australského fotografa Denise Smithe výše, ale je zábavné se o to pokusit.

Astronomické dobrodružství

Někdy je potřeba trochu vnímavosti, abyste získali záběr, který hledáte. V tomto článku se krajinářský fotograf Tom Ormerod podělil o svou vášeň pro noční oblohu a vyzkoušel objektiv M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO při svém astronomickém dobrodružství. Napoprvé to nešlo podle plánu, ale nakonec se mu podařilo pořídit úžasné snímky.

Podívejte se, jak to dokázal.

Serenity: Jak jsem pořídil snímek

Finský fotograf Hannu Huhtamo posunul uměleckou stránku malování světlem na novou úroveň. Podívejte se, jak to dělá, včetně krátkého videa ze zákulisí:

Použijte dlouhou expozici

V tomto článku Markuse Hulligera se dozvíte o některých technikách, které si můžete osvojit při opravdu dlouhých expozicích, a kde také zdůrazňuje výhody našich pravidelných aktualizací firmwaru. U modelů řady E-M5 a E-M1 se vždy vyplatí zkontrolovat, zda máte nainstalovaný nejnovější firmware.

V průběhu let mohou přibývat nové funkce.

Zachycení pohybu

Prodloužení expoziční doby pro zobrazení pohybu se neomezuje pouze na noční fotografování, ale právě zde se může vyplatit kombinace hlavních objektů se zajímavým osvětlením. Pokud při experimentování raději zůstáváte doma, podívejte se na několik tipů Janne a Joonase z naší série Average Picture Club Series, která vznikla během lockdownu. Lze je používat i venku za nejrůznějších smíšených světelných podmínek.

Živé kompozitní snímání a prskavky

Lewis ukazuje, jak nastavit režim živého kompozitního snímání a jakých efektů lze dosáhnout při držení zdroje světla v ruce.

Jak zachytit Měsíc

Krátké video o nastavení fotoaparátu pro pořízení dokonalého snímku Měsíce.

Zamiřte na hvězdy

Připojte se k Peteru Baumgartenovi, vizionáři společnosti Olympus, který vám během více než hodiny vysvětlí, jak dosáhnout nejlepších snímků noční oblohy.

Jak dlouho to udržíte?

Opravdu chcete vyzkoušet, jak dobrá je stabilizace obrazu? Janne a Joonas vám předvedou, co všechno lze s touto pozoruhodnou technologií dělat.

Nastavení režimu noční oblohy

Krátké video, jak nastavit režim noční oblohy na fotoaparátu E-M1 Mark III

Právě začínáme

Pokud vás to všechno trochu děsí, nebojte se. Podívejte se do naší sekce akademie a naučte se základy fotografování včetně expoziční doby a clony.

Tipy pro fotografování: astrofotografie (pouze v angličtině)

Naši američtí kolegové mají k dispozici množství materiálů o fotografování noční oblohy, které si můžete prohlédnout níže. Zatím jsou pouze v angličtině, ale doufáme, že brzy přineseme to nejlepší v dalších jazycích.

About the author

Related Tags

Comments