Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Ledové koule: Fotoprojekt zamrzlé bubliny

Dlouho mě inspirovaly snímky a videa fotografů, kteří zachytili krásné ledové koule tvořící se před fotoaparáty. Sledování vzorů ledu vznikajících na bublinách je opravdu fascinující, a protože úžasné barvy podzimu začínají blednout, je nyní ideální čas připravit si pár věcí na vyzkoušení vlastních ledových bublin.

S blížící se zimou vás v nadcházejících chladných a mrazivých ránech čeká spousta zábavy – sledujte proto počasí, a jakmile začne teplota klesat k nule, nastane ideální čas na kouzla!

Zjistila jsem, že roztok prostředku na mytí nádobí nebo směsi do bublifuků s vodou funguje velmi dobře, ačkoli na internetu je spousta receptů na směs do bublifuků. Slyšela jsem také o lidech, kteří do směsi přidávají glycerin, aby byla tekutina do bublifuku trochu hustší. Abych zvýšila šanci, že bubliny neprasknou, jakmile dopadnou na led, nechávám bublinkovou směs přes noc v lednici. Tím se teplota příliš neodchýlí od teploty ledu venku.

Pokud chcete vytvořit ty nejlepší bubliny, najděte si venku pěkný čistý prostor. V minulosti jsem použila třeba desku stolu nebo trochu čerstvého sněhu. Pokud víte, že vás čekají mrazy, můžete si dokonce předchozí večer naplánovat, že necháte venku tenkou kaluž vody, připravenou na to, abyste na ni druhý den mohli pustit bubliny!

Stativ používám jen proto, abych dodala svému fotoaparátu větší stabilitu: ráno je poměrně tma a při velmi pomalé závěrce, která má propustit co nejvíce světla, se stativ může opravdu hodit. Samozřejmě vám nic nebrání použít i umělé osvětlení, abyste vzory opravdu zvýraznili – kreativitě se meze nekladou!

Po nastavení fotoaparátu je třeba nafouknout bublinu o průměru asi 5–6 cm v blízkosti místa, kam chcete, aby dopadla. Někdy je snazší ji vyfouknout směrem dolů k hladině. Zjistila jsem také, že to funguje o něco lépe, pokud je povrch ledu nebo sněhu mírně zahřátý: zabrání to okamžitému prasknutí bubliny při nárazu.

Pak už jen stačí sledovat to kouzlo!

E-M1 Mark II • M.Zuiko 12-40mm F2.8 PRO • 1/2000sec • F9.0 • ISO200

Pro tuto kolekci fotografií bublin jsem na svém fotoaparátu Olympus OM-D E-M1 Mark II použila objektiv M.Zuiko 30mm Macro. Využití vestavěné funkce skládání zaostření také pomohlo zaostřit co největší část bubliny.

Když se to všechno podaří spojit, výsledky mohou být úžasné! Mějte trpělivost: trpělivost je klíčová. A nezapomeňte se také teple zabalit! Ať už se rozhodnete koule natočit na video, nebo je jednoduše vyfotografovat, pozorování jejich tvoření je překrásné a tvoří ideální zimní projekt. Bavte se!


Představované výrobky:


Více informací o Joanně Noble

About the author

Related Tags

Comments