Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Jak jsem pořídil snímek: Serenity

Než vám prozradím, jak jsem tento snímek pořídil, musím osvětlit několik věcí, které mě sem přivedly. Žiji v zemi, kde lze tmu považovat za přírodní zdroj. V zimním období je v nejsevernější části Finska několik týdnů naprostý nedostatek slunečního světla. Pokud se věnujete nočnímu fotografování, přináší to skutečně možnosti delších dob expozice.

Na přelomu jara a léta se situace výrazně změní. Dny se prodlužují, jsou jasnější, až konečně o letním slunovratu slunce vůbec nezapadá. Ačkoli mě baví fotografovat zázraky přírody v denním světle, malíře světla skrývajícího se uvnitř mě ten veškerý jas, jenž mi brání v mé práci, frustruje.

Už dlouho jsem chtěl nalézt přirozené spojení mezi krásnou letní krajinou a formami luminografie (malby světlem). Jednou z největších výzev je sladit nástroje pro malbu světlem s jasným okolním světlem. Základní témata, jako jsou západy slunce a zářivá obloha, skončila naprosto přepálená, a to bez ohledu na to, jak rychle jsem se o luminografii snažil. Samozřejmě jsem mohl použít co nejmenší clonu a ND filtry, abych dosáhl delších dob expozice časů, ale pak by také luminografické nástroje měly být mnohem jasnější. V mém případě to nepřipadá v úvahu, protože používám poměrně tlumené světelné zdroje, jako je elektroluminiscenční drát a optické vlákno napájené LED, abych získal hladkou, průsvitnou strukturu světla. Takové vybavení obvykle vyžaduje téměř úplnou tmu a vyšší nastavení ISO.

Poté, co jsem přešel k fotoaparátům Olympus a začal používat jejich funkci „Živá kompozitní“, jsem všechny tyto technické překážky překonal mnohem snáze. Nyní mohu nastavit základní dobu expozice snímku a jen kreslit světlem tak dlouho, jak potřebuji. Některé mé návrhy zahrnují spoustu detailů a doba expozice se může pohybovat od několika minut až po hodinu. Nemusím si dělat starosti s přepálenými snímky a jen se zcela soustředím na vlastní pohyby před fotoaparátem.

Asi před rokem jsem si nacvičoval, jak udělat vlastní verzi labutí, ale k realizaci na vhodném místě nedošlo hned. Rozhodl jsem se, že si příští léto pronajmu chatu u jezera a pořídím snímek podle svých představ. Základní myšlenkou fotografie bylo vytvořit snovou scénu, na níž dva tvorové podobní labutím klidně plují ve vodě. Chtěl jsem, aby pozadí bylo minimalistické, ale přesto mělo dostatek krásných detailů a vypadalo zajímavě.

Moje technické nastavení bylo v podstatě vždy stejné: OM-D E-M1 Mark III s objektivem M.Zuiko 12–40mm F2.8 PRO. Požádal jsem manželku, zda by mi mohla asistovat při stisknutí tlačítka spouště. Už jsem měl plné ruce nástrojů na malování světlem, takže jsem nebyl schopen zároveň používat aplikaci OI. Share ve svém telefonu jako dálkové ovládání. Počkali jsme, až se dostatečně setmí, a začali jsme fotografovat. Slunce už téměř zapadlo za linii stromů na protějším ostrově. Na obloze byla jen oranžová a žlutá záře, která se však pěkně odrážela od vodní hladiny jezera. Musel jsem vymyslet, jak postavy labutí umístit do kompozice a jak zabránit přílišnému promíchání světelné kresby se světlým pozadím.

Zvedl jsem fotoaparát výš než obvykle a naklonil ho šikmo dolů, aby mohl zachytit odrazy labutí od vodní hladiny. Fotoaparát byl v režimu „Živá kompozitní“ a byl nastaven na expozici 0,5 sekundy. Hodnotu ISO jsem nastavil na 200 a clonu na F5.0. Pořídili jsme několik zkušebních snímků, abychom se ujistili, že kresba není příliš tmavá a že má pozadí dostatečnou expozici. Tvary labutí byly nakresleny pomocí metrového optického vlákna napájeného LED. K obkreslení křídel a ocasů jsem použil také malé LED světlo z klíčenky. Vůbec nefoukal vítr, takže jezero zůstalo po celý večer velmi klidné. Jako bonus mi poskytlo nádherné odrazy na vodní hladině. Pobřeží bylo naštěstí opravdu mělké, takže jsem se ve vodě mohl snadno pohybovat. V jednu chvíli jsem si všiml, že mi při malování malé rybičky okusují prsty u nohou.

Po třech pokusech jsem získal verzi, která se mi líbila nejvíc. S výsledkem jsem byl opravdu spokojený a také mě překvapilo, když mi manželka řekla, že to celé zachytila na video. Málokdy mám možnost pořídit si nějaké zdokumentování sám. Je to nejlepší způsob, jak ukázat proces tvorby někomu, kdo toho o malbě světlem tolik neví. Díky funkci „Živá kompozitní“ můžete vidět, jak se světelné stopy objevují na obrazovce v reálném čase.

Hannu Huhtamo


Featured products:

E-M1 Mark III

M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO


About the author

Related Tags

Comments