Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Ve Velké Británii není mnoho skalních útvarů, které by byly známější než Durdle Door; je to působivý geologický útvar, oblíbená lokalita krajinářských fotografů, a dokonce i místo pro zajímavé noční manévry.

Mám velkou vášeň pro fotografování Mléčné dráhy, krajin a mořských scenérií. V roce 2019 jsem používal své objektivy M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO a 12-40mm F2.8 PRO se zařízením star tracker, ale nastavení jsem si příliš neužil kvůli složitému procesu seřízení trackeru s Polárkou. Chtěl jsem si pro svůj fotoaparát E-M1 Mark III pořídit světelnější objektiv, abych ho mohl kombinovat s jinou metodou astrofotografie, využívající sbírku fotografií, které se pak skládají dohromady za účelem snížení šumu a zvýraznění detailů. Zaujal mě objektiv M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO a rozhodl jsem se ho vyzkoušet. 17mm je trochu užší záběr, než jaký bych normálně použil k focení Mléčné dráhy, ale byl jsem velmi zvědavý, jak to půjde.

V květnu 2020, kdy se v Anglii uvolňoval první lockdown, jsem mohl opět vyrazit do okolí Jurského pobřeží. V dubnu 2020 jsem s objektivem absolvoval místní noční testování, ale zatoužil jsem po něčem dramatičtějším – a kde jinde by to bylo lepší než na výletě k Durdle Door.



Květen je obvykle vhodným obdobím pro fotografování Mléčné dráhy na jižním pobřeží Anglie. Ve správnou dobu v měsíci je jádro Mléčné dráhy nejlepší v době mezi 0:30 a 2:00, což znamená, že je všude příjemný klid... nebo jsem si to alespoň myslel. Když jsem kolem 23:00 zaparkoval u Durdle Door, počet aut v okolí byl překvapivý, ale tato část Anglie zažívala po lockdownu příliv návštěvníků, takže jsem o tom dál nepřemýšlel. Zvolil jsem svou obvyklou turistickou trasu, která mě dovede na vrchol místa zvaného Swyre Head západně od této lokality a poskytne mi vynikající výhled na východ k Durdle Door.

Usadil jsem se na úbočí kopce a dole na pláži jsem viděl známky práce několika fotografů; občasné bliknutí obrazovky, záblesk červeného světla, jak si někdo kontroluje brašnu s výbavou, a několik pokusů o malování oblouku světlem. Když jsem se připravoval, všiml jsem si, že od východu míří loď, která byla blízko břehu a podle světel vypadala velká. Usoudil jsem, že to byla nějaká rybářská loď, která nakonec zastavila a ponořila se na moři do tmy nedaleko samotného útvaru Durdle Door.

Pořídil jsem několik širších záběrů, ale kompozice nebyla nejlepší a loď zapínala a vypínala světla a pohybovala se. Proto jsme se s mým společníkem rozhodli sejít dolů k útesu, abychom získali užší úhel záběru a pokud možno vyloučili loď z kompozice.

Když jsme dorazili k útesu nad pláží, aktivita na lodi se zvýšila. Jednoho z fotografů na pláži to očividně rozčílilo a rozhodl se na loď několikrát posvítit velmi jasnou baterkou. Po třetím nebo čtvrtém pokusu se loď také rozzlobila a blikající modrá světla se přiblížila mnohem blíž a zaplavila celou pláž světlem. Dole bylo skoro jako ve dne, tak jasné bylo světlo.

Po několika minutách se objevilo terénní vozidlo s blikajícími modrými světly a několik lidí ve žlutých bundách s jasnými baterkami zamířilo dolů na pláž. Předpokládám, že si chtěli promluvit s lidmi dole. Po chvíli se vše uklidnilo a později se ukázalo, že loď byla součástí britské celní hlídky na nočním cvičení u jižního pobřeží. Očividně se jim nelíbilo, že na ně svítí jasné baterky, a jsem si jistý, že fotografové dole na pláži toho také litovali!

Naštěstí se mi během toho všeho podařilo pořídit několik snímků (nikdy nepromeškejte příležitost). Večer byl chvílemi dost nervózní a musím přiznat, že kdybych byl sám, asi bych odešel dřív. Vyzkoušel jsem objektiv 17mm F1.2 Pro ve spojení se svým fotoaparátem E-M1 Mark III a s použitím režimu automatického ostření na noční oblohu. Vyfotil jsem 40 snímků Mléčné dráhy pomocí vestavěného režimu intervalového snímání po 13 sekundách | f/1,2 | ISO 2500 (plus 6 tmavých snímků). Později jsem je poskládal v programu Sequator a výsledek ve Photoshopu prolnul se snímkem, který jsem pořídil, když hlídkový člun osvětloval pláž, abych vytvořil jedinečný snímek.



Navzdory problémům toho večera mě to přimělo k tomu, abych se vrátil a pokusil se získat snímek z pláže. V dubnu 2021 jsem se vrátil zpět, tentokrát přímo na pláž, a byl jsem rád, že tu noc tam bylo jen 5 lidí (3 z nich patřili do mé skupiny) a naštěstí žádné lodě na moři!  Opět jsem byl vybaven fotoaparátem E-M1 Mark III a objektivem 17mm F1.2 Pro a vše proběhlo bez problémů.  Tentokrát jsem snímek skládal z 50 záběrů (intervalové snímání | 1sekundová mezera | automatické ostření na noční oblohu | 8 sekund | f/1,2 | ISO 3200), které jsem opět poskládal v aplikaci Sequator a prolnul s jedním snímkem skály v popředí pořízeným v době, kdy se začínal objevovat ranní rozbřesk.

Fotoaparát E-M1 Mark III s objektivem 17mm F1.2 se nyní staly mou oblíbenou sestavou pro astrofotografii a velmi si užívám užšího zorného pole, kterého jsem se původně obával. Přestože rok 2021 byl pro fotografování stejně náročný jako rok 2020, moje sestava je vždy po ruce a připravená na chvíle, kdy bude viditelnost Mléčné dráhy nejlepší a obloha bude jasná!



Featured products:

M.Zuiko Digital ED 7‑14mm F2.8 PRO

M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO

M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO


Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’