Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Spojení vášně s profesí

Když se vaše vášeň stane vaší prací, obvykle to znamená dvě věci: objem vaší práce se zvýší a za to, co děláte rádi, dostanete zaplaceno. A obojí je odměnou.

Jako profesionální fotografka působící v malebném Norsku jsem měla možnost vidět, jak se fotografie v posledních letech změnila. Na můj vkus se až příliš velká část vizuálních vjemů, kterými jsme všichni obklopeni, zakládá na honbě za rychlými hrdinskými záběry, které diváka ve skutečnosti do příběhu příliš nevtáhnou. To redukuje fotografie a možná poutavý příběh, který se za nimi skrývá, na pouhé lapače pozornosti vhodné pro rychlý konzum a obsah sociálních médií.

I když mi můj věk ještě nedovoluje označit se za staromilce, dávám přednost tradičnímu fotografickému příběhu před rychlým hrdinským snímkem za každých okolností. Tvorba jen tak pro radost je to, co udržuje mou jiskru při životě a vyvažuje ty části práce profesionála, které nejsou vždy tak zajímavé. A velkou část této radosti tvoří vyprávění příběhů.

Postavte se osobním i profesním výzvám

Tento článek nevznikl jako pracovní úkol, i když se jím později stal. Vše naopak začalo tím, že jsem si chtěla sám sobě dát novou výzvu. Jak věřím, a mé fotografie to ukazují, jsem vášnivá turistka a horolezkyně a miluji adrenalinové zážitky, které mi dodává zdolávání nových cest a objevování nových úchvatných míst.

Trávit čas venku v přírodě, spát ve stanu, probouzet se s čerstvým šálkem kávy a vyrážet na výlety za poznáním nových míst, to všechno jsou věci, které mě vždy nadchnou a které se snažím do svého života zařadit co nejčastěji.

E-M1 Mark III • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17mm • 1/400s • F13 • ISO250

Méně známá jižní strana Stěny Trollů tvořená rulovou horninou.

Abychom si letošní rok zpestřili něčím opravdu výjimečným, požádala jsem nedávno svého kamaráda Nikolaje, zda by se ke mně nechtěl připojit na výlet, který by nás zavedl na vrchol nejvyšší svislé stěny v Evropě, Stěny trollů (Trollveggen) v jižní části Norska. Je to mohutná skalní stěna, která od základny k vrcholu dosahuje 1100 metrů a skýtá scenérie, které se vám málokdy poštěstí spatřit.

Nikdy jsem nedostala kladnou odpověď tak rychle, jako tehdy, a než jsem se nadála, už jsme si začali balit kufry na nadcházející dobrodružství.

Úplnou náhodou mi v tu chvíli zavolali přátelé ze společnosti OM Digital Solutions, kteří o mé zálibě věděli a připravili si pro mě výzvu. Jejich nápad spočíval v tom, že se při fotografování na cestě omezím pouze na použití jednoho objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností. Samozřejmě mě to okamžitě zaujalo, protože jsem věděla, že cesta, na kterou se chystám, je pro tuto výzvu jako stvořená.

E-M1 Mark III • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17mm • 1/500s • F8.0 • ISO250

1100 metrů převýšení s výhledem na nekonečné vrcholy Romsdalenu a řeku Rauma.

Jako profesionálního kreativce mi omezení na stanovené prostředky romanticky připomenulo, jak to chodilo v minulosti. A vybízí mě to k výzvě zachytit cestu způsobem, který je zkouškou pro mě i mé tvůrčí oko.

A tak jsem místo obvyklého fotografického vybavení vyrazila z domu jen s osvědčeným tělem fotoaparátu E-M1 Mark III a širokoúhlým objektivem 17 mm F1,2 PRO.

Omezením k podpoře kreativity

Při své práci mám obvykle možnost zvolit si ten správný objektiv pro daný objekt, což mi samozřejmě usnadňuje práci. Když si mohu dovolit luxus a nespěchat, jsou základní objektivy jasnou volbou pro jejich vynikající ostrost a výkon. Ale když je času málo a nemohu neustále měnit objektivy, ráda používám M.Zuiko 8-25 mm F4.0 PRO, protože jeho rozsah ohniskových vzdáleností mi dokonale vyhovuje.

Tato flexibilita však může člověka také trochu zlenivět, protože k pořízení záběru není třeba být kreativní. Purista ve mně byl tedy opravdu potěšen, že jsem dostal takovouto výzvu a mohl si vycvičit oko, abych byl stále schopen zachytit cokoli, co mám v danou chvíli před sebou.

E-M1 Mark III • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17mm • 1/400s • F7.1 • ISO250

Rychle se pohybující mraky vytvářejí jedinečné světelné skvrny v krajině. Krátký okamžik, který během několika vteřin zmizel.

V přírodě je spolehnutí se na fotoaparát obzvlášť důležité, někdy totiž může pořízení snímků vyžadovat i riskování vybavení. A jsem ráda, že mohu říci, že Olympus se opakovaně osvědčil jako spolehlivý.

Odměnou je výhled na vrchol a chvíle, kdy se můžete kochat nekonečnými vrcholky hor.

A pokud se rozhodnete opustit dům jen s jedním fotoaparátem a objektivem, prostor pro chyby se ještě zúží.

Promluvte skrze své snímky

V norské přírodě je jistá jen jedna věc, a tou je neustále se měnící počasí. Přesto je něco vzrušujícího na tom, že se můžete vzdát kontroly, a když si sbalíte batoh a vyrazíte na cestu, prostě vše berete tak, jak to přichází.

Tento dobrodružný duch je to, co mě vždy žene zpět do hor, a z hlediska fotografování mi to otevírá opravdu skvělé možnosti k vyprávění příběhů. Každá túra má přece začátek, prostředek a konec, což je základ každého příběhu. A stejně klasický tříaktový děj je přesvědčivý i ve fotografii. Když od samého začátku přijmete tento způsob myšlení, pomůže vám to prostřednictvím vašich snímků vytvořit ucelené vyprávění.

E-M1 Mark III • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17mm • 1/8s • F16 • ISO250

Pořizování dlouhých expozic při focení z ruky je jednou z mých nejoblíbenějších praktických funkcí fotoaparátů Olympus a nikdy mě nepřestane udivovat.

Nezapomeňte se soustředit na detaily místa, kde se nacházíte, a neulpívat jen na velkolepých scenériích kolem vás, protože stejně důležitou součástí příběhu jsou i menší detaily věcí, které na své cestě najdete. Zároveň je ale tak snadné je přehlédnout.

Situace, kdy je důležitá ochrana proti vlivům počasí i kompaktní rozměry.

Můj fotoaparát mám na sobě pověšený od prvního kroku, nikdy totiž nevíte, kdy se objeví dokonalé světlo, projde kolem vás divoké zvíře nebo prostě narazíte na okamžik, který trvá jen vteřinu a už se nikdy nevrátí. Znalost fotoaparátu a jeho možností je v prostředí, jako jsou horská putování, nezbytná, pokud chcete nezmeškat záběr.

Jeden fotoaparát s jedním objektivem mi umožňuje být kdykoli rychle připravena. Fotografování krajiny vyžaduje pohotové rozhodování a volba jednoho objektivu eliminuje čas strávený výměnou objektivů za pochodu. Je to otázka plusů a mínusů, vzít si s sebou pouze svůj oblíbený objektiv mi ale pomáhá soustředit se na zachycení prchavých okamžiků.

Může stačit jediný objektiv?

Na dlouhých túrách se počítá každý gram váhy a používání fotoaparátů Olympus mi pomohlo výrazně snížit váhu a umožnilo mi jít dál a vidět víc. Navíc čím více fotím, tím více se učím o tom, co si vzít s sebou, abych zachytila snímky, které mi pomohou vyprávět příběhy.

Nejdůležitější je vychutnat si zážitek a věnovat čas pozorování okolí bez hledáčku.

V brašně s fotoaparátem obvykle nosím Olympus OM-D E-M1 Mark III se dvěma náhradními bateriemi, objektivem 17 mm F1.2 PRO pro fotografování za špatných světelných podmínek a novým objektivem 8-25 mm F4 PRO jako pracovním „univerzálním“ objektivem se zoomem. Dobrá příprava mi umožňuje pečlivě se připravit a vzít si s sebou jen to, co potřebuji.

Na takovém výšlapu byl objektiv 17 mm F1.2 PRO správnou volbou, protože jsem znala prostor a chtěla jsem ho zachytit. Normálně bych si vzala delší objektiv, tato cesta však byla pro mě výzvou k co nejlehčímu vybavení fotoaparátu.

Když je vybavení vyladěné, je to jen otázka akce a já často plánuji oblasti nebo konkrétní místa, která bych chtěla vidět, a trasy, které chci zažít. Mít hrubý plán pomáhá při plánování fotografování v přírodě a se všemi dalšími proměnnými se často stává dokonalou kombinací plánů a překvapení.

E-M1 Mark III • M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO • 17mm • 1/1250s • F6.3 • ISO500

Podzimní období je mým nejoblíbenějším obdobím pro pobyt venku díky zářivým a sytým teplým barvám. Mimo sezónu je v horách také méně lidí, což všechno ještě zpříjemňuje.

Vždycky je jednodušší zůstat doma v pohodlí, podle mých zkušeností se ale pokaždé vyplatilo vyjít z tepla domova – i když je počasí příšerné. Právě to často vytváří vzpomínky a příběhy, které stojí za to prožít a vyfotit.

Život tvoří krátké okamžiky a vzpomínky se skládají z těch nejvýznamnějších. Dokumentování zážitků v přírodě mi pomáhá budovat archiv vzpomínek pro dny, kdy už nebudu moci chodit na vrcholky hor, přesto ale budu mít všechny tyto okamžiky zachycené.


Představované výrobky:


About the author

Related Tags

Comments