Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

Vánoční refrakce

Prázdniny jsou před námi a je to skvělý měsíc pro trávení času s rodinou a zdobení domu. Toto roční období je také skvělou příležitostí pro fotografy, aby se kreativně vyřádili na ozdobách. Dnes vám dám několik tipů, jak oslavit Vánoce s makrem, když připravujete svůj dům na svátky. Uděláme to pomocí techniky zvané refrakce, kdy zachytíme objekt v pozadí do kapky vody v popředí. Pokud vše půjde podle plánu, zvěčníte si sváteční období v bublině.

E-M1 Mark III • M. Zuiko 30mm F3.5 Macro • 1/25s • F3.2 • ISO200

Vánoční koule odrážející se v kapce vody umístěné na jesenci okrouhlolistém. 8 snímků v režimu skládaného makra.

Vybavení

  • Fotoaparát: Já používám OM-D E-M1 Mark III.
  • Makroobjektiv: Používám makroobjektiv 30 mm f/3,5. Je to dokonalý společník pro refrakci, protože nabízí 2,5násobné zvětšení obrazu a má zatemněnou přední část, která minimalizuje odrazy. Minimální vzdálenost ostření 14 mm umožňuje přiblížit se velmi blízko k objektu a zachytit detaily. Dobrou volbou je také 60mm makroobjektiv.
  • Rekvizity: Najděte své nejlepší vánoční ozdoby. Ideální je, pokud se lesknou, protože vytvoří skvělý bokeh v pozadí. Pokud je to možné, vyhledejte bobule nebo malé rostliny, na které můžete umístit kapku (kapky) vody.

Fotografie pořízená ve tmě pomocí režimu živého kompozitního snímání na mém fotoaparátu.

Volitelné vybavení

  • Dálková kabelová spoušť (RM-CB2). Tento kabel pomáhá zachytit scénu bez vibrací spojených s použitím tlačítka spouště. Poskytuje také dodatečnou pracovní vzdálenost, takže můžete stisknout dálkové ovládání, zatímco držíte svítilnu několik kroků od fotoaparátu.
  • Svítilna. Osvětlení pozadí je klíčové pro lom světla a zvýrazní vaši fotografii. Pro všechny fotografie v tomto článku jsem použila svítilnu Litra Torch 2.0. Světlo pronikne do kapky vody a objekt uvnitř kapky více rozzáří. V nouzi stačí použít svítilnu telefonu.
  • Injekční stříkačka. Usnadní vám život, protože vám umožní umístit kapky přesně tam, kam chcete, a regulovat jejich velikost. Můžete také použít oční kapátko nebo lahvičku s rozprašovačem, ale je to méně přesné. Někteří doporučují směs glycerinu, aby se kapky déle udržely na místě, ale já osobně používám jen vodu.
  • Stativ. Ačkoli nejsem příznivkyní stativů (díky úžasné stabilizaci obrazu fotoaparátů Olympus fotím především z ruky), při refrakci používám stativ nebo Platypod.

Zkomponování snímku

Nalezení správného úhlu vyžaduje spoustu přestavování. Nejprve umístěte kapku vody na objekt v popředí, v mém případě na umělou cukrovou hůlku. Pak začněte experimentovat a umístěte objekt v pozadí do různých vzdáleností, abyste zjistili, jak se bude lámat v kapce (kapkách) vody. Objekt v pozadí je třeba posunout tak, aby se vešel do kapky. Vše se odvíjí od velikosti a vzdálenosti fotografovaného objektu. Proto je důležité experimentovat.

Jakmile jste s kompozicí spokojeni, osvětlete objekt v pozadí pomocí svítilny. Nezapomeňte, že pozadí (v mém případě třpytivá hvězda) musí být jasnější než popředí (cukrová hůlka). Tak bude světlo procházet skrz kapku a ta bude jasnější.

Protože byla svítilna příliš blízko k objektu v popředí, použila jsem složenou papírovou utěrku, abych zakryla světlo svítící na cukrovou hůlku.

Vždy se snažím udržovat svůj pracovní prostor v čistotě a pořádku. Aby se voda potřebná pro vytvoření kapek nerozlila, je proto důležité mít malou utěsněnou krabičku, jaká se používá na kontaktní čočky.

Nastavení

Začněte s jedním snímkem, abyste zjistili, čeho můžete dosáhnout. Já ráda začínám na cloně f/7,1 a pak si hraji s ISO a rychlostí. Miluji režim skládaného makra ve fotoaparátu, protože mi v 95 % případů zajistí skvělý hotový snímek přímo ve fotoaparátu. Obvykle začnu na 8 snímcích s krokem ostření 7 a od toho pokračuji. Pokud je objekt v popředí zcela rovnoběžný s objektivem, zvolím nižší clonu, abych získala co nejvíce světla, a hraji si s krokem ostření, dokud nezískám uspokojivý snímek.

Vždy se snažím o rozostřené pozadí s ostrým a detailním objektem zachyceným v kapce vody a také o převážně ostrý objekt v popředí. Abyste dosáhli správného výsledku, budete muset experimentovat a cvičit, takže se neomezujte na jeden záběr. Vyzkoušejte jeden snímek, pak použijte skládané makro a pohrajte si se všemi dostupnými nástroji.

Buďte kreativní a bavte se

Ještě nemáte rozmístěnou vánoční výzdobu? Možná máte v počítači nebo tabletu starou fotografii, kterou můžete použít jako pozadí a hlavní motiv. Jednou z obrovských výhod použití fotografie je to, že ji můžete zobrazit na tabletu nebo počítači vzhůru nohama a v kapce vody se zobrazí ve správné orientaci. Zkuste dát vánoční stromeček vzhůru nohama v reálném životě – to asi nepůjde, že? Další výhodou použití iPadu je, že můžete nastavit vysoký jas displeje, aby kapka vody vynikla. K vytvoření tohoto obrázku jsem použila fotografii vánočního stromku z fotobanky, kterou jsem získala z online platformy pro design a publikování, kterou mám předplacenou.

Jakmile pochopíte základní koncepci, experimentujte a bavte se. Existuje mnoho způsobů, jak zachytit refrakce a být kreativní.

Použití tabletu mi umožňuje otočit objekt vzhůru nohama při nastavení expozice 1,6 s f/4,5 ISO 200 – 30 snímků skládaného makra ve Photoshopu a nechat ho převrátit zpět do správné orientace.

Tipy

Můj poslední tip před tím, než vám popřeji krásné svátky, je nezapomenout používat funkci zvětšení a zvýraznění špiček na vašem fotoaparátu. Nastavení vyhrazeného tlačítka pro tyto dva úkony zajistí ostrý obraz. Pomocí obou funkcí můžete zajistit, že bude objekt ostrý ve všech kapkách.


Vybrané produkty


O vás

Více o Emilie Talpin

About the author

Related Tags

Comments