Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

8 tipů pro fotografování měsíční krajiny

Jednou z nejčastějších otázek, které jako fotograf dostávám, je, jak správně fotografovat Měsíc. Vypadá to, že se tato otázka objevuje pravidelně vždy jednou za měsíc, a to v době, kdy je Měsíc v úplňku. Lidé zbožňují fotografování úplňku, když ale úplněk skončí, zájem o zachycení našeho nejbližšího vesmírného souseda už zřejmě upadá. Rozhodně toto uvažování chápu. Úplněk, zejména když vychází, může představovat působivý (a poněkud náročný) objekt k zachycení.

Přiblížení může být při fotografování velkolepého východu Měsíce docela užitečné, světlo Měsíce však lze využít i k pořízení skvělých snímků krajiny.

Jako krajinářský fotograf vždy hledám zajímavé způsoby prezentace scény. A stejně jako většina lidí pracuji především během dvou zlomových hodin dne, tzv. zlatých hodin. Ale jako člověk, který se věnuje také astrofotografii, jsem zjistil, že mohu rozšířit své možnosti fotografování krajiny focením za svitu Měsíce.

Následující tipy vám mohou pomoci při vašem vlastním fotografování krajiny po setmění.

1. POZNEJTE MĚSÍC

Začněme tím, co je nasnadě. Je obtížné fotografovat za měsíčního svitu, pokud Měsíc ani není na obloze. Jako dítě jsem vídal fáze Měsíce vytištěné na kalendářích a divil jsem se, proč to někoho může zajímat. Teď už to zajímá i mě. Tištěný kalendář už samozřejmě nepoužívám. Existují mnohem lepší webové stránky a aplikace, které vám ukážou nejen fáze Měsíce, ale také východ a západ Měsíce a jejich směr. Jako hlavní pomůcku používám obvykle stránky timeanddate.com. Pro noční fotografování krajiny stačí světlo v rozmezí od poloviny do úplňku.

2. TROCHA PLÁNOVÁNÍ SE VYPLATÍ

Nenechte se zmást snímky v tomto příspěvku. Na většině z nich byla docela tma. To znamená, že plánování záběru je ještě důležitější než při fotografování za denního světla. Když se chystám na noční výlet, zvažuji následující:

  • Konkrétní místo. Najít přesné místo, které jste si vytipovali dříve během dne, může být obtížné. Všímejte si orientačních bodů, vzdáleností a značek na cestě.
  • Vezměte si čelovku a náhradní baterie.
  • Máte v autě dost paliva? Pokud jste se vydali na odlehlejší místo, je velká pravděpodobnost, že uprostřed noci nebudou otevřené čerpací stanice.
  • Zajistěte si pohodlí. Teplé oblečení, dobrá obuv, káva a svačina – váš úspěch bude často záviset na osobním pohodlí.

3. VEZMĚTE TO ZEŠIROKA

Pokud máte za cíl zachytit všechny detaily Měsíce, pak je přirozenou volbou použití dlouhého objektivu. Protože je však hlavním cílem zachytit snímek krajiny, zůstaňte u objektivu pro krajinu. Mám v sadě několik skvělých objektivů, které jsou pro tento styl fotografování za slabého osvětlení ideální: M.Zuiko Digital ED 7-14 mm F2,8 PRO, M.Zuiko Digital ED 8 mm F1,8 Fisheye PRO, M.Zuiko Digital ED 12 mm F2,0, M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2,8 PRO a M.Zuiko Digital ED 17 mm F1,2 PRO. Pro většinu svých měsíčních krajin se přikláním k objektivu 7-14 mm. Je dostatečně rychlý i při slabém osvětlení a pro většinu situací má ideální zorné pole.

Zatímco tři fotografové vedle mě používali k fotografování Měsíce delší objektivy, já jsem nasadil svůj věrný 8mm objektiv typu rybí oko, abych zachytil co největší část klenby.

4. ZÁDY K MĚSÍCI

Zahrnutí Měsíce do snímku může působit zajímavě, otočením objektivu směrem od Měsíce ale můžete zachytit scénu s mnohem rovnoměrnějším osvětlením. Právě při těchto expozicích si uvědomíte, kolik slunečního světla se od našeho Měsíce odráží. Naše oči nedokážou vidět v tak slabém světle barvy, a proto je také trochu překvapivé, když se na displeji LCD objeví všechny denní odstíny.

Abych zachytil větší hloubku tohoto snímku „The Courthouse“ v národním parku Arches, použil jsem na tři snímky focus bracketing.

Při delší expozici může světlo měsíce změnit noční dobu na denní. Při fotografování této scény byla taková tma, že jsem si ani nevšiml krav ležících pod stromem. Naštěstí zůstaly během expozice v klidu.

 

5. Trocha oblačnosti vám pomůže

Při běžné astrofotografii se snažím vyhýbat jakémukoli typu oblačnosti, když jde ale o měsíční krajinu, tak sem s ní! Jen ne příliš mnoho. Stejně jako při fotografování západu Slunce může trocha oblačnosti fotografii vylepšit nebo zhoršit a platí to i zde. Pokud jedete na místo autem, podívejte se na satelitní snímek, zda je tam oblačnost, nebo použijte mapu oblačnosti pro danou oblast.

I trocha mraků může kompozici dodat na zajímavosti.

6. Ideální pro fotografování v zimě

Zima je pro fotografování měsíční krajiny jako stvořená. Má to tři hlavní důvody:

  • Na severní polokouli již není vidět střed Mléčné dráhy, který by se normálně ucházel o mou pozornost;
  • Sněhová vrstva pomůže odrazit spoustu měsíčního světla a vytvoří pěkné světlé popředí. Tím obvykle odpadá potřeba malování světlem;
  • Díky mnohem delším nocím nemusím být venku po půlnoci, abych pořídil záběr. (Tento fotograf opravdu potřebuje klidný spánek!)

7. Použití živého kompozitu

Ze stejných důvodů jako v předchozím tipu rád fotografuji živé kompozitní snímky i v zimě. Nejprve pořídím několik zkušebních snímků, abych zkontroloval kompozici a správnou expozici, a poté na svém fotoaparátu Olympus spustím funkci živé kompozice a sleduji, jak se vytvářejí hvězdné stopy. Pokud tuto funkci neznáte, můžete se podívat na můj podrobný návod.

Skvělé nasvícení popředí na tomto snímku pomohlo vytvořit trochu měsíčního světla. (OM-D E-M1, M.Zuiko Digital 7–14mm F2.8 PRO, 15s @ f/2,8)

Testovací snímek s úplňkem nad mým levým ramenem.

Závěrka fotoaparátu zůstala otevřená asi hodinu, aby zachytila pohyb hvězd po noční obloze, a přitom nepřepálila dobře osvětlené popředí.

8. Na nastavení záleží

Každá situace je jiná a vyžaduje jiné nastavení fotoaparátu, existuje ale několik obecných závěrů, které platí pro většinu fotografií tohoto typu:

  • Používejte manuální režim: Chcete mít pod kontrolou všechny aspekty expozičního trojúhelníku.
  • Clona: fotografujte s široce otevřenou clonou, pokud nemáte v popředí objekt, který si může vyžádat menší clonu. Přesto může být k zaclonění objektivu lepší alternativou focus bracketing.
  • Rychlost závěrky a citlivost ISO: Vzhledem k tomu, že množství měsíčního světla na scéně se může značně lišit v závislosti na fázi Měsíce, jeho poloze na obloze a oblačnosti, může být nutné s těmito dvěma nastaveními během noci experimentovat. Při běžné astrofotografii bych začal s hodnotou ISO 1600, při takovém množství měsíčního světla si ale obvykle vystačím s mnohem nižším nastavením, většinou v rozmezí 640 až 1000. Rychlost závěrky pak upravím na základě hledané hodnoty expozice.
  • Ruční ostření: tma, ve které fotografujete, je nepřítelem systému automatického ostření vašeho fotoaparátu. Použijte manuální ostření a nastavte jej na nekonečno. V noci to může být problém, proto obvykle nejprve namířím fotoaparát na Měsíc (nebo jiný jasný objekt) a použiji pomocné funkce zaostření, které jsou ve fotoaparátu vestavěné (zvětšení a focus peaking).
  • Živý čas: Živý čas při samotném fotografování nepoužívám, může mi ale velmi pomoci při kompozici, protože zesiluje scénu v hledáčku a umožňuje mi tak kompozici rychleji vytvořit. Jakmile jsem s celkovou kompozicí spokojen, přepnu zpět na manuální režim.

Výběr objektivu bude mít také zásadní vliv na nastavení, které zvolíte. Rychlejší objektiv vám umožní používat nižší hodnoty ISO nebo kratší časy závěrky.

Tato fotografie téměř nesplňuje podmínky pro zařazení do tohoto článku, protože po většinu expozice s živým snímáním byl Měsíc pod obzorem. Načasoval jsem to tak, abych zachytil Měsíc právě ve chvíli, kdy se dostává do nejvyššího bodu. To také vysvětluje, proč je nastavení fotoaparátu typičtější pro běžný astro záběr.

SLOVO NA ZÁVĚR

Jako krajinářský fotograf stále hledám způsoby, jak rozšířit svůj repertoár. Místo, které dobře znáte, může pod měsíční oblohou vypadat úplně jinak a dodat scéně úplně jinou náladu.

Umístěním Měsíce přímo za strom jsem mohl do záběru zahrnout trochu kreativního osvětlení a protáhlé stíny.

Přetištěno se svolením z blogu Creative Island Photography Petera Baumgartena. Původní článek si můžete prohlédnout a okomentovat zde.


Představené produkty:


O vás

Více o Peteru Baumgartenovi

About the author

Related Tags

Comments

More from ‘Adventure Landscape’