Complete the form below to create your account

This will be your public name in the community
We need this to keep you informed about your account

Mandatory data.

Why you'll love MyOMSYSTEM

All members get access to exclusive benefits:

  • Member community
  • Register products
  • Extended warranty
  • Monthly newsletter

12 důvodů, proč si vybrat OM-1

Zeptali jsme se 12 ambasadorů OM SYSTEM, kteří používají fotoaparát OM-1 od jeho uvedení na trh, co je pro ně na tomto přelomovém fotoaparátu charakteristické.

Ať už přemýšlíte, zda upgradovat, nebo zvažujete, zda se poprvé připojit k systému OM SYSTEM, přečtětě si hodnocení zkušených a velmi náročných fotografů.

1 – Andrew Fusek Peters

„Motýli ve zprávách“ Tento fotoaparát přináší ohromné výsledky. Jako fotograf divoké přírody potřebuji odolné tělo, které neváží tunu a má funkce, které mě dostanou tam, kam chci, a to rychle. Pro motýly a ptáky v letu je důležitá rychlost a neexistuje fotoaparát, který by sériově snímal do formátu RAW v plné velikosti rychlostí 120 snímků za sekundu. Režim Pro Capture pořizuje snímky nepřetržitě po namáčknutí spouště, ale ukládá je pouze do dočasné paměti.

„Tento fotoaparát přináší ohromné výsledky.“

Po domáčknutí spouště se tyto snímky uloží, a pokud držíte spoušť stisknutou, tak i další. To znamená, že už nikdy nezmeškám vzlétajícího motýla – je to jako cestování časem v kapse. Právě tyto dva aspekty mi umožnily pořídit záběry, které by předtím nebyly možné – včetně akční sekvence, kdy z mé zahrady odlétala babočka bodláková. Navíc se již nemusím bát použít vysokou citlivost ISO a díky skvělému vrstvenému snímači mohu fotografovat v náročných podmínkách.

Dokáže se OM-1 prosadit na světové scéně a je dostatečně dobrý pro média? Ale ovšem! Tento snímek byl otištěn na více než půlce strany v deníku Daily Telegraph a mé snímky z fotoaparátu OM-1 se pravidelně objevují v celostátních novinách a časopisech. Vedle neuvěřitelně ostré a světelné řady objektivů neexistuje žádný jiný systém, se kterým bych fotil raději.

Prohlédněte si profil Andrewa Fuseka

2 – Tesni Ward

Častým problémem, na který se mě lidé ptají, pokud jde o Micro Four Thirds, bývá citlivost ISO, a protože jedním z mých nejoblíbenějších okamžiků fotografování divoké zvěře je náročná modrá hodina, je pro mě možnost spolehnout se na zvýšení citlivosti ISO zásadní. Modrá hodina, která nastává před východem nebo po západu slunce, vytváří nádherné pastelové tóny a barvy, které prostě zbožňuji. Je to takové zvláštní světlo, které se přes den nedá napodobit, a jeho účinky se mi opravdu líbí. Protože však fotografujete bez přítomnosti plného slunce, může být mnohem obtížnější správně nastavit citlivost ISO, a právě zde byste si měli být jako fotografové jistí. Nový fotoaparát OM-1 nabízí nativní rozsah citlivosti ISO 200 až 102 400, který lze rozšířit směrem dolů až na ISO 80, a nabízí tak výrazné zlepšení.

„Mít fotoaparát, jehož používání je intuitivní a přirozené, jako je OM-1, je pro mě velmi důležité.“

Někdy však, pokud jde o fotografování, není nutně výjimečný samotný snímek, ale vše, co s ním souvisí, a hlavně vzpomínky, které se v době zážitku staly. Mít tak fotoaparát, jehož používání je intuitivní a přirozené, jako je OM-1, je pro mě velmi důležité. Když se podívám na tento snímek, vzpomenu si, že tenhle papuchalk byl trochu svérázný, takže jsem byla opravdu ráda, že se mi ho podařilo zachytit a ukázat trochu z jeho bizarního chování.

Papuchalci jsou neuvěřitelně fotogeničtí a charismatičtí a mám pocit, že se to na obrázku projevuje. Byl to jen jeden z těch snímků, kde se sešlo všechno, v co jsem doufala.

Modré zívnutí: papuchalk zívá o modré hodině.

Prohlédněte si profil Tesni Ward

3 – Petr Bambousek

S fotoaparátem OM-1 se nemožné stává možným. Měl jsem příležitost vyzkoušet si nový fotoaparát OM-1 v ideální chvíli. Bylo to těsně před odjezdem na plánovanou expedici za ptáky do Ekvádoru a Galapág. Seznámil jsem se s novou koncepcí menu, která mi přišla opravdu dobře vylepšená, a vyzkoušel možné kombinace nastavení ostření, což je podle mě oblast, kde fotoaparát prošel největší revolucí. Možná to zní jako klišé, ale je to tak. Zvýšil se mi poměr ostrých snímků v sérii a díky rychlejšímu sekvenčnímu fotografování mám více snímků k finálnímu výběru.

„Focení mě teď baví mnohem víc.“

Když si přečtete specifikace fotoaparátu OM-1, jsou samy o sobě působivé. Extra účinná stabilizace, nový systém automatického ostření, snímání až 120 snímků za sekundu v rozlišení RAW, vestavěný ND filtr, nízká hmotnost atd. Výkon fotoaparátu a celého systému však opravdu poznáte až v terénu při skutečném fotografování. Veškerá suchá technická data se tak promění v neuvěřitelně všestranný nástroj pro vaši práci. Krásně jsem se o tom přesvědčil při fotografování na galapážské pláži. Fotografoval jsem impozantní mořské leguány vynořující se z moře s výrazem dinosaurů.

Při pořizování takovýchto snímků je třeba skrčit se co nejníže k zemi, aby byli bahňáci na snímku pěkně odděleni od pozadí. V těchto chvílích skutečně pociťuji pohodlí, které mi OM-1 přináší.

Po vyfotografování bahňáků jsem si všiml, že příliv postupně vytvořil ze skály malý ostrůvek, na který se vyškrábali dva leguáni. Napadlo mě, že se pokusím zachytit pohyb vln, které neustále narážely na ostrůvek, dlouhou expozicí, ale kvůli slunečnému počasí to bylo problematické. Místo abych hledal v brašně fotoaparátu ND filtr vhodné intenzity a snažil se ho rychle nasadit na objektiv, pohodlně jsem aktivoval funkci vestavěného ND filtru na maximální hodnotu ND64. To mi ve spojení s citlivostí ISO 80 umožnilo pořídit 1s expozici na plném slunci, která krásně stačila k zachycení pohybu vln.

Pro fotografování mořských leguánů ze země jsem použil flexibilní vyklápěcí a otočný displej. Objektiv jsem držel těsně nad zemí za stativový držák objektivu, aniž bych si musel lehnout na mokrý písek.

Prohlédněte si profil Petra Bambouska

4 – Roger Hance

OM-1 se stal mým oblíbeným fotoaparátem díky mnoha věcem, jako je skvělé utěsnění proti povětrnostním vlivům, mnohem lepší a uživatelsky přívětivější systém menu, další tlačítko pro uživatelské funkce, ale hlavně díky vylepšení režimu Pro Capture. Jakmile začnete režim Pro Capture používat, budete se upřímně divit, jak jste se bez něj mohli obejít! Umožňuje mi pořizovat snímky, které bych na svém starém systému nikdy nedokázal pořídit dostatečně rychle. Nejlépe se dá popsat jako stroj času – umožňuje cestovat zpět v čase! Nový režim SH2 nyní nepřetržitě automaticky zaostřuje rychlostí 50 snímků za sekundu – ve spojení s objektivy řady PRO – a režim SH1 dokáže jednorázově zaostřit úžasnou rychlostí 120 snímků za sekundu! Na útesech Bempton Cliffs jsem pořídil snímek papuchalka, kterého bych bez použití režimu Pro Capture nikdy nedokázal vyfotit, a to jen kvůli lidské reakční době. Celé se to odehrálo v kratičkém zlomku sekundy.

Podívejte se na webové stránky Rogera Hance

5 – Lisa Michelle Burns

Moje nejoblíbenější snímky bývají ty, při jejichž pořizování jsem se cítila skvěle a zároveň jsem dosáhla požadovaného tvůrčího výsledku. Fotografování mi umožnilo navštívit neuvěřitelné krajiny a skutečně mi otevřelo oči pro životní prostředí kolem nás a pro to, jak je důležité, abychom ho chránili. Pevně věřím, že fotoaparát by měl být vždy rozšířením vašich představ, a je příjemné mít OM-1 po ruce ve chvíli, kdy jsem připravena pořídit snímek, a to s vědomím, že bude fungovat přesně tak, jak potřebuji.

„Jsem vděčná, že mám tak kompaktní, rychlý a všestranný fotoaparát, který mi umožní rychle zachytit požadovaný okamžik!“ 

Při fotografování v národním parku Mungo v australském vnitrozemí jsem si v dálce všimla písečných dun, které se vrstvily směrem k obzoru. Pro OM-1 jsem zvolila objektiv M.Zuiko 300mm F4.0 IS PRO a líbilo se mi, jak stabilní byl při fotografování za špatných světelných podmínek. Kvůli omezenému přístupu do této části národního parku jsem musela s pořízením snímku spěchat a právě v takových chvílích jsem vděčná za to, že mám tak kompaktní, rychlý a všestranný fotoaparát, který mi umožní rychle zachytit požadovaný snímek!

Použití režimu Live ND, kdy pastelové barvy vyplnily oblohu a vlny se rozbíjely o pobřeží. Apollo Bay, Austrálie.

Miluji fotografování západů slunce na pláži a toto konkrétní místo bylo rozhodnutím na poslední chvíli bez konkrétního snímku nebo cíle. Když jsem si hrála s Live ND filtrem, všimla jsem si, že se nad vlnami objevuje pás mraků, obloha získávala pastelové tóny a při pořizování tohoto snímku, na kterém jsou rozbíjející se vlny a charakteristické mraky, zatímco všude kolem mě šplouchala voda, jsem si užila spoustu legrace. Vědomí, že mohu experimentovat a užívat si pobyt v krajině, namočit si nohy, občas si trochu potřísnit fotoaparát a nebát se, že s ním o něco zavadím, je osvobozující.

Prohlédněte si profil Lisa Michelle

6 – Egoitz Ikaza

Fotoaparát OM-1 mi umožnil zachytit okamžik přesně tak, jak jsem si ho vysnil, a jedním z opravdu jedinečných snímků, které se mi podařilo pořídit, je dlouhá expozice pořízená v režimu živého kompozitního snímání, na níž je vidět obrovské hnízdiště volavek popelavých. Tito ptáci si k hnízdění vybírají městský park v Santanderu a každý den při západu slunce přilétají v hejnech z různých míst a postupně se usazují.

„Fotoaparát OM-1 mi umožnil zachytit okamžik přesně tak, jak jsem si ho vysnil.”

V obvyklém režimu Bulb by byl snímek přepálený i při použití ND filtrů, protože v zimě v 17 hodin odpoledne je stále příliš mnoho světla na to, aby bylo možné exponovat déle než 5s. Ale s režimem živého kompozitního snímání na fotoaparátu OM-1 jsem schopen nejprve pořídit expozici o délce 0,5 s a následně provést expozice o stejné délce a překryvy. Například provedení 10 expozic po 0,5s pro vytvoření konečné expozice 5s umožnilo zachovat počáteční světlo a následně zaznamenat pouze nová světla – nebo v tomto případě stopy volavek – a vytvořit tak nádherný snímek.

Prohlédněte si profil Egoitze Ikazy

7 – Espen Helland

Rád používám OM-1, je to fotoaparát, který může fungovat na všech úrovních pro jakýkoli účel, který potřebujete. Hodně času trávím fotografováním ptáků a mám pocit, že je pro mě jako stvořený. Nová detekce ptáků AI AF je naprosto neuvěřitelná a vím, že bez ní bych nebyl schopen pořídit takové snímky, jaké mám.

S fotoaparátem OM-1 jsem nyní schopen zvýšit citlivost ISO a fotografovat při mnohem slabším osvětlení. Umožňuje mi udržet dostatečně krátkou expoziční dobu, abych zachytil ptáky v letu v podmínkách, kde by mě dříve ani nenapadlo pokoušet se o akční záběr.

Letos na jaře se mi podařilo pořídit neuvěřitelné snímky rodinky létajících sýkor modřinek, které hnízdily v okolí. Nastavil jsem fotoaparát na režim Pro Capture s 45 snímky pořízenými před stisknutím spouště a během hodiny jsem zaplnil paměťovou kartu. V současné době neexistuje žádný jiný fotoaparát, který by to dokázal a produkoval snímky ve formátu RAW.

„Nová detekce ptáků AI AF je naprosto neuvěřitelná.“

Sýkora modřinka letící do hnízda

Vzpomínám si, že tento snímek jsem pořídil brzy ráno, když jsem v místním lese našel hnízdo rodiny sýkor modřinek, a věděl jsem, že to bude ideální okamžik pro použití režimu Pro Capture se 120 snímky za sekundu k zachycení sýkorky modřinky v letu. Pomocí objektivu M.Zuiko 300mm F4.0 IS PRO jsem se připravil na snímek v protisvětle. Při fotografování se světelností F4 jsem přesto musel zvýšit ISO na 8000 a expoziční dobu jsem nastavil na 1/2500 s. Oba rodiče létali rychle tam a zpět k hnízdu a s limitem 45 snímků jsem rychle zaplnil 64GB paměťovou kartu.

Když jsem si pak prohlížel své snímky, tento vynikal nad ostatními. Podařilo se mi zachytit světlo, které prosvítalo skrz listí v pozadí, dopadalo na některé březové listy a osvětlovalo křídla ptáka. To byl výjev, s jehož představou jsem tento projekt začínal.

Nejsem si jistý, zda bych byl schopen snímek pořídit bez vylepšených možností ISO fotoaparátu OM-1 a režimu Pro Capture s rychlostí 120 snímků za sekundu, který umožňuje zachytit všechny možné polohy křídel sýkory modřinky v letu.

Prohlédněte si profil Espena Hellanda

8 – Geraint Radford

Proč je rychlost v titěrném makrosvětě tak důležitá? Fotografování je můj život, takže potřebuji fotoaparát, který se mnou spolupracuje. A používání OM-1 je naprostá radost – mohu upřímně říci, že je to můj nejoblíbenější fotoaparát vůbec! Kvalita konstrukce je fantastická a dává mi velkou jistotu při fotografování ve všech podmínkách a prostředích. Není lepšího pocitu než prozkoumávat starobylé lesy nebo pátrat ve venkovských parcích a na loukách po skrytých zázracích přírody se skvělým fotoaparátem v ruce, který vám umožní zachytit kouzelné okamžiky a pak je navždy uchovat – je to opravdu, opravdu úžasné!

Crab Spider on a Geranium

„Fotoaparát OM-1 mi umožnil okamžitě upravit zaostření, takže jsem nepropásl tento naprosto skvělý okamžik.“

Toto je jeden z mých nejoblíbenějších snímků poslední doby. Fotografoval jsem krásného běžníka na deštěm zkrápěné pelargonii, když se náhle snesl dolů a na vteřinu nebo dvě zapózoval. Zacouval jsem, abych zahrnul celý květ, a použil jsem funkci skládaného makra ve fotoaparátu OM-1, abych tento okamžik zachytil. OM-1 je mnohem rychlejší než předchozí modely, ale co je důležitější, je přesnější a mám teď mnohem více snímků, které si nechávám. To bylo klíčové pro to, aby automatické ostření bylo dostatečně rychlé a našlo květinu! Krátce po posledním snímku v sekvenci skládaného makra se pavouk pohnul a okamžik byl pryč.

Šťastný únik!

Akční záběry v makrosvětě jsou poměrně vzácné. Zvláště takové, které vyprávějí malý příběh. Všiml jsem si mšice, která si razí cestu k berušce, ale nečekal jsem, že na ni vyleze! S velkou dávkou štěstí a samozřejmě díky možnostem mé výbavy se mi podařilo zachytit okamžik, kdy se mšice dala na útěk, ale hloubka ostrosti byla velmi malá, naštěstí jsem rychle vyfotil další snímek roztomilé tvářičky berušky a prolnul je pro skládané makro. Možnost držet fotoaparát OM-1 v ruce mi umožnila okamžitě upravit zaostření, takže jsem o tento opravdu skvělý okamžik nepřišel!

Prohlédněte si profil Gerainta Radforda

9 – André Boss

Pořízení snímku na místě: Jako profesionální fotograf přírody a divoké zvěře musím být schopen reagovat na každou situaci bez ohledu na počasí nebo výšku hory a fotoaparát OM-1 je nástroj, který mi pomáhá zachytit mé vize a realizovat nápady. Díky skvělé kvalitě obrazu, superrychlému automatickému ostření, neuvěřitelné stabilizaci obrazu a elektronickému hledáčku, jakož i kreativním funkcím ve fotoaparátu, jako je Live ND, High-Res Shot, Live Comp a inteligentní detekce objektu, mám vše, co potřebuji, v lehkém a malém fotoaparátu, navíc s působivým utěsněním proti povětrnostním vlivům!

„Mám vše, co potřebuji, v lehkém a malém fotoaparátu, navíc s působivou ochranou proti povětrnostním vlivům!“

V takových chvílích jde o zlomek vteřiny, kdy musí všechno fungovat. Napětí je ohromné! Vidíte východ slunce a zvíře a potřebujete, aby se vše dokonale spojilo. Díky systému automatického ostření fotoaparátu OM-1 a rychlé změně bodu automatického ostření pomocí joysticku se mi podařilo pořídit snímek přímo na místě!

Medvěd a strom

Správná expozice v lese se slunečním světlem je vždy náročná. Na této fotografii jsem hodně podexponoval, abych dokonale zdůraznil světlo na stromě a medvědovi. Nový snímač ve fotoaparátu OM-1 mi opravdu hodně pomohl a stále zachovává spoustu informací a detailů v tmavých částech snímku, díky čemuž je vše vyváženější.

Prohlédněte si profil Andrého Bosse

10 – David Tipling

Skok v důvěře s fotoaparátem OM-1: Fotografie a filmová tvorba jsou pro mě prostředkem tvůrčího vyjádření, kterým mohu lidem ukázat zázraky světa přírody. OM-1 je tak lehký, odolný a výkonný, že jsou všechna předchozí těla zbytečná, a mimořádně jasný hledáček je velkou výhodou pro akční fotografii, stejně jako mnohem lepší výkon automatického ostření. Díky rychlým snímkovým frekvencím včetně režimu Pro Capture je pořízení zvláštního akčního záběru mnohem snazší a umožňuje mi zachytit akční sekvence, které byly dříve mnohem obtížnější nebo nemožné - například skákající lososy nebo vzlétající ptáky. Objevem je také automatické ostření se sledováním ptáků, které nyní umožňuje mnohem snáze zachytit nečekané okamžiky – třeba když se přede mnou náhle objeví pták v letu – protože automatické ostření jen zřídkakdy hledá správnou polohu.

Špačci na pozadí měsíce

„OM-1 je tak lehký, odolný a výkonný, že jsou všechna předchozí těla zbytečná.“

Nedaleko mého bydliště v severním Norfolku se přes zimu vytvořilo velké hnízdiště špačků. Při jedné návštěvě během úplňku jsem pozoroval siluety přilétajících ptáků na pozadí měsíce, ale nepodařilo se mi tuto scénu mým fotoaparátem E-M1X zachytit. Krátce před dalším úplňkem jsem obdržel OM-1. Tentokrát bylo zachycení špačků letících na pozadí měsíce mnohem snazší. Automatické ostření fungovalo velmi dobře nejen při slabém osvětlení, ale s aktivovaným sledováním ptáků jsem mohl zaostřit na měsíc a jakmile do záběru vletěl pták, automatické ostření okamžitě zaostřilo na letící ptáky a já měl svůj snímek.

Skákající losos

Kdo se někdy pokoušel vyfotografovat lososa obecného skákajícího vzhůru vodopádem, tak ví, že je velmi obtížné takový snímek pořídit. Mimo jiné i proto, že skok skončí v mžiku oka, a tak ať už je vaše reakce jakkoli rychlá, nikdy není dost rychlá na to, abyste při troše štěstí získali více než jeden použitelný snímek, a i v takovém případě bude na snímku losos, který se chystá zmizet zpět v kotli vody. Použití režimu Pro Capture zcela mění situaci. Možnost zachytit snímky pořízené před stisknutím spouště mi umožnila pořídit celé sekvence skoků lososů. Tento snímek byl pořízen fotoaparátem OM-1 a je jedním z mých nejoblíbenějších, na kterém je vidět ryba uprostřed skoku.

Prohlédněte si profil Davida Tiplinga

11 – Chris McGuinness

Makrofotografie mi umožňuje cítit se jako průzkumník. Ať už navštívím exotické místo nebo prozkoumám svůj vlastní dvorek, rád objevuji skrytou krásu. Jako většina fotografů bych řekl, že chci systém, který dokáže poskytnout krásnou kvalitu obrazu – ale to je jen začátek. Potřebuji fotoaparát, který je lehký a pohodlně se mi drží v ruce celé hodiny. Potřebuji kompaktní a vysoce kvalitní objektivy, které jsou určeny pro můj systém. Fotoaparát musí být ergonomicky navržen tak, abych nahmatal správná tlačítka, aniž bych spustil oči z fotografovaného objektu. Potřebuji volnost, abych mohl jednou rukou fotografovat, zatímco druhou odsouvám větve z cesty. Potřebuji rychlost. Také chci mít jistotu, že moje výbava vydrží déšť nebo sněžení, abych se mohl vydat za širokou škálou fotografických příležitostí. OM SYSTEM OM-1 splňuje tyto požadavky, ale jde ještě dál a nabízí neuvěřitelné funkce přímo ve fotoaparátu, jako je bracketing ostření a skládané makro. A díky snímači Four Thirds, který poskytuje větší hloubku ostrosti, je OM-1 skutečně ideálním společníkem pro makro v terénu.

Prohlédněte si profil Chrise McGuinnesse

12 – Peter Baumgarten

Fotoaparát OM-1 nyní zaujímá místo vlajkové lodi nové společnosti. Moje osobní historie jako fotografa sahá téměř stejně daleko jako původní OM-1. V roce 1976, když mi bylo pouhých 12 let, jsem si koupil OM-1n a od té doby fotím s přístroji Olympus. V době psaní tohoto článku jsem nový OM-1 používal asi 3 týdny. Skutečně ve mně probudil lásku k tomuto řemeslu. Fotoaparát nedělá fotografa, ale přiznejme si, že stejně jako u téměř všech tvůrčích činností platí, že čím lepší nástroje, tím lepší výsledky. A tento fotoaparát mi přinesl fantastické výsledky. Od neuvěřitelné kvality obrazu přes nový elektronický hledáček a bleskurychlé automatické ostření až po zvýšenou rychlost zpracování, tím vším OM-1 předstihl moje očekávání.

Prohlédněte si profil Petera Baumgartena

Povězte nám váš příběh

Máte fotoaparát OM-1 nebo OM SYSTEM a snímek nebo video s příběhem? Rádi bychom se na něj podívali. Na našich stránkách se neobjevují pouze ambasadoři, ale rádi zveřejňujeme materiály všech uživatelů přístrojů OM SYSTEM.

Napište nám na adresu press@om-digitalsolutions.com

Pokud jste se dostali až sem a nejste dosud přihlášeni k odběru pravidelných novinek, můžete tak učinit zde. Získáte přehled o novinkách, akčních nabídkách a odkazech na veškerý náš vzdělávací obsah.

Doporučené produkty:

About the author

Related Tags

Comments